UNMCG: Dokazi da se prepisivalo pred svima, test iz matematike dospio u javnost prije nego što je došao do učenika

"Epilog je poništavanje testa iz matematike za polumaturante i organizovanje ponovnog testiranja 26. maja"

6994 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje nastavnika matematike Crne Gore (UNMCG) saopštilo je da su "dokazi pred svima" da se prepisivalo na eksternom maturskom ispitu.

"Vijesti" su objavile da je od 200 do 300 učenika dalo istovjetan, netačan odgovor na 21. zadatak maturskog ispita iz iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti (CSBH), kao i da su Ministarstvo prosvjete i Ispitni centar utvrdili da je više stotina đaka varalo tokom polaganja eksternog maturskog ispita iz CSBH.

"Godinama unazad slušamo glasine da postoje neregularnosti prilikom polaganja eksternih testova za maturante i polumaturante. Čujemo da su učenici prepisivali, da su im kontrolori i supervizori pomagali, da su pojedini direktori davali usmena upustva nastavnicima (kontrolorima) da pomažu učenicima, da je bilo netačnih i dvosmislenih zadataka,... Sve navedeno nikada nije demantovano od strane zvaničnih državnih institucija čija je nadležnost obrazovanje", ističe se u saopštenju UNMCG koje potpisuje predsjednik Radomir Božović.

U saopštenju se dodaje da su ove godine dokazi dostupni javnosti i to slike eksternog testa iz matematike za polumaturante, te dostupnost zadataka prije nego što je počelo zvanično testiranje, što je kao posljedicu imalo poništenje testiranja iz matematike, a u nastavku i čitav niz dokaza sa vajbera koji govore o neregularnostima maturskih ispita.

"Dakle, više ne možemo da govorimo o glasinama, dokazi su pred svima nama. Završnica testiranja za ovu školsku godinu je protest nezadovoljnih maturanata, njihovih roditelja i profesora zbog nula bodova na maturskom ispitu iz CSBH jezika i književnosti", poručili su iz UNMCG.

UNMCG je navelo da je ove godine Ministarstvo prosvjete u srednje škole poslalo i direktore i pomoćnike direktora iz drugih škola da nadgledaju proces polaganja maturskih ispita.

"Međutim, opet su stigle glasine da se prepisivalo, da postoje vajber grupe sa nekoliko hiljada srednjoškolaca kojima neko uradi test, koji je slikan i poslat "svojim nastavnicima", itd. A onda stižu i dokazi. Vrhunac je test iz matematike za devetake koji je dospio u javnost prije nego što je došao do učenika. Epilog je poništavanje testa iz matematike za polumaturante i organizovanje ponovnog testiranja 26. maja", piše u saopštenju UNMCG.

Oni su nadležnima iz Ministarstva prosvjete i Ispitnog centra, zbog svega navedenog, zbog očiglednih dokaza, a ne glasina, poručili da je vrijeme da se:

  • Pod hitno obratite javnosti sa informacijama da li su pronađeni oni koji su testove otvarali prije zvaničnog početka testiranja iz matematike za učenike 9. razreda te ko je odgovoran za propuste. Dužni ste da prema njima primijenite najstrožije sankcije, kako ubuduće nikome ne bi palo na pamet da se ruga kompletnom procesu testiranja. Imena počinioca javno objaviti i na taj način skinuti sumnju sa onih koji nijesu krivi;
  • U narednim godinama potpišu precizniji ugovori o tajnosti podataka sa kontrolorima i test administratorima, kao i sa zaposlenima u Ispitnom centru i štampariji u kojoj se štampaju testovi. Predvidjeti rigorozne kazne za one koji ubuduće budu kršili postupak testiranja;
  • Polumaturantima obezbijedi da testiranja ne budu u tri uzastopna dana i nakon vjerskih ili državnih praznika, već da između dva testa bude makar sedam dana;
  • Razmotri mogućnost „povratka“ prijemnih ispita za srednje škole i fakultete umjesto eksternog testiranja.
  • Nadležni u Ispitnom centru zapitaju da li proces eksternih testiranja obavljaju na pravi način i da razmisle i o ostavkama, kao o moralnom činu.

Bonus video: