Univerzitet vraća u Savjet "smijenjene"

Šehović je tražio da se predloži više kandidata, a sugerisao je da je najbolje da to budu rukovodioci ustanova
114 pregleda 3 komentar(a)
Goran Barović, Foto: Svetlana Mandić
Goran Barović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.09.2017. 05:31h

Novi saziv Nacionalnog savjeta za obrazovanje biće poznat najvjerovatnije danas nakon sjednice Vlade, a u njemu će većinom sjedeti čelnici institucija i ustanova koje ih predlažu, saznaju “Vijesti”.

To tijelo ima 21 člana, a aktuelni su smijenjeni nakon incidenta sa prepisivanjem planova i programa iz Predloga reforme obrazovanja Hrvatske. Ministar prosvjete Damir Šehović je prošle sedmice najavio da će danas biti utvrđen novi saziv.

Novi članovi Nacionalnog savjeta najvjerovatnije će biti potpredsjednik Sindikata prosvjete Nikolaj Knežević, iako je ta organizacija predložila i Slobodana Savovića. Univerzitet Crne Gore, kojem u Savjetu pripada četiri mjesta, delegirao je dosadašnje članove Anu Lalević Filipović sa Ekonomskog i dekana Filozofskog fakulteta Gorana Barovića i rukovodioca Centra za studije i kontrolu kvaliteta Aleksandra Vujovića.

Iako je Centar za stručno obrazovanje predložio sedam kandidata, velike šanse su da će se u novom sazivu savjeta naći direktor Duško Rajković.

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje je, prema informacijama “Vijesti”, predložio direktora institucije Sulja Mustafića, koji je profesor maternjeg jezika i književnosti.

Unija poslodavaca delegirala je dosadašnju članicu Anu Maraš, iako je Ministarstvo planiralo da to bude generalna sekretarka Suzana Radulović. Unija srednjoškolaca predložila je Miu Zeković iz tivatske SMŠ “Mladost”, a Univerzitet “Mediteran” predložio je četiri kandidata, među kojima i dekana Fakulteta za informacione tehnologije Adisa Balotu.

Prema nezvaničnim informacijama, Šehović je tražio da svi subjekti koji delegiraju predstavnike, radi demokratičnosti, predlože više kandidata, a sugerisao je da je najbolje da to budu rukovodioci ustanova.

Nacionalni savjet je dao zeleno svjetlo na nove planove i programe, a ispostavilo se da je dio njih plagiran. "Vijestima" je ranije više članova tog krovnog obrazovnog tijela objasnilo da nisu imali informaciju da su planovi iz fizičkog vaspitanja, istorije, geografije, pa i crnogorskog jezika, prepisani od hrvatskih kolega.

Taj savjet daje posljednju riječ prilikom odobravanja materijala. Izmjena Nacionalnog savjeta za obrazovanje je i zakonska obaveza Vlade, s obzirom na to da se, prema Izmjenama i dopunama nedavno usvojenog Opšteg zakona o vaspitanju i obrazovanju, novi Savjet mora osnovati 60 dana od njegovog stupanja na snagu. Ovaj proces je navodno ubrzan incidentom sa prepisivanjem programa iz fizičkog vaspitanja, dok se za nekoliko predmeta još utvrđuje u kom obimu su kopirani. Na reformi programa u Hrvatskoj radilo je 500 stručnjaka oko 18 mjeseci, a hrvatski građani su to platili 1,3 miliona eura.

Aldijana Muratović, Danijela Bulatović i Niko Raičković podnijeli su ostavke na članstvo u Radnoj grupi za izradu programa za Fizičko vaspitanje zavoda za školstvo.

Bonus video: