OPERACIJE SUŽENJA KAROTIDNIH ARTERIJA

KC i Fatić oprečno o operacijama: Boje se gubitka monopola

Fatić: Promjene u zdravstvu će se desiti
60 pregleda 2 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Klinički centar Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.02.2019. 18:13h

Operacije suženja karotidnih arterija decenijama se izvode u Hirurškoj klinici Kliničkog centra Crne Gore, počevši od posljednje tri decenije dvadesetog vijeka, saopštili su juče iz  Kliničkog centra.

Kolegijum Hirurške klinike naveo je i da se obavlja “metoda sklerozacije decenijama".

Iz te zdravstvene ustanove nijesu naveli razlog zbog čega  su to saopštili, ali su sadržajem aludirali na intervju “Vijesti” sa vaskularnim hirurgom dr Nikolom Fatićem, pod čijim vođstvom su nedavno urađene dvije operacije, metodom koja se u regionu još ne primjenjuje.

“Smatramo da davanje velikog publiciteta rutinskim intervencijama ne doprinosi promociji rada  Kliničkog centra Crne Gore, već isključivo pojedinaca”, piše u saopštenju Kolegijuma Hirurške klinike.

Fatić je juče rekao da o saopštenju najbolje govori to što ga niko nije potpisao. “Sve što sam ostvario je moj uspjeh i uspjeh Kliničkog centra, čiji sam  zaposleni. Svako negiranje tačnih činjenica i spekulacije sa  kojima je upoznata i sa kojima barata isključivo stručna javnost ne ide  u prilog bilo kojoj instituciji, pa tako ni Kliničkom centru. Ne ulazeći u bizarni sadržaj   reagovanja tzv. Kolegijuma Hirurške klinike Kliničkog  centra,  na podatke koje sam iznio i koje mogu braniti i pred stručnom i  laičkom javnosti, stoji činjenica  da saopštenje  nije potpisano, što dovoljno govori samo po sebi”, kazao je Fatić.  Dodao je da “o uspjesima i dostignućima pojedinaca govori činjenica da se 30 godina unazad veliki broj intervencija radi 'samostalno' uz  dovođenje konsultatanata iz okruženja”.