SIDCG: Ministar zdravlja se oglušio na glas bijelih mantila, premijer da stane u zaštitu ljekara

Već pet mjeseci, kako navode iz SIDCG, su izabrani ljekari "u nevjerici" pratili sve aktivnosti sprovođene, prema njihovom mišljenu, na njihovu štetu i čekali, kako kažu, "čuvenu ruku pravde" koja bi ukazala na njihove probleme

4776 pregleda 53 reakcija 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Umjesto da uvaženi ministar čuje glas rudara iz primarne zdravstvene zaštite,nosioca zdravstvenog sistema, čuvara socijalnog mira i onih kojima se do juče aplaudiralo on, ne samo da se oglušava već prijeti kontrolama u narednim danima, kazali su iz Glavnog odbora Sindikata izabranih doktora Crne Gore (SIDCG).

Oni su rekli da osjećaju dužnost da se obrate javnosti, jer je, kako kažu, ministar zdravlja Dragoljub Šćekić pokazao nedostatak volje za rješavanje problema i nepravde koju je, kako smatraju, nanio izabranim ljekarima u Crnoj Gori.

"Ministar prijeti kontrolama koje su izostale i za koje je njegova generalna sekretarka u Ministarstvu zdravlja gospodja Sladjana Ćorić nedavno u emisiji Okvir izjavila da nisu u njihovim nadležnostima. Da li se to preko sebi bliskih i odanih menadžera ustanova želi utjerati strah u kosti izmorenim, ali ne i poniženim, ljekarima koliko se god to svojom politikom trudilo aktuelno ministarstvo?", naveli su.

Već pet mjeseci, kako navode iz SIDCG, su izabrani ljekari "u nevjerici" pratili sve aktivnosti sprovođene, prema njihovom mišljenu, na njihovu štetu i čekali, kako kažu, "čuvenu ruku pravde" koja bi ukazala na njihove probleme.

Na njihova slova, dopise, molbe, te upozorenja, kazali su, nije bilo odgovora.

"Prvo muk od strane Ministarstva a od skoro i prijetnje, prezir, napadi kao i dodatni nameti Fonda u vidu novih pacijenata znajući da je ta časa odavno prelivena i da izabrani doktori već rade za tri ljekara. Sve se to nekako i iznese ali se ne može oprostiti najsramniji čin, a to je konfrontacija sa gradjanima. U stilu najvještijih manipulatora mahajući platama 50 najplaćenijih ljekara (pod pretpostavkom da je to istinita informacija) bacilli su dimnu bombu nakon čije eksplozije žele nesmetano napustiti ovaj brod koji su sami potopili", rečeno je iz SIDCG.

Oni su pozvali sve nadležne institucije da provjere pomenutih 50 ljekara.

"Jer nas 450 preostalih rudara u sistemu čija su prava srozana i plate umanjene tokom trajanja ove Vlade i resornog ministarstva početkom ove godine, sumnjamo da nisu mogli doći do tih suma a da nisu imali podršku nekog iz sistema. Ponavljamo ako su tvrdnje uvaženog ministra tačne jer je u javnosti do sada iznio brojne dezinformacije ali valjda sada imamo takav trend", dodali su.

Iz SIDCG su se obratili premijeru Dritanu Abazoviću, uz molbu da stane u zaštitu ljekra, dodajući da iz njegovog kabineta nisu zvanično odgovarali na njihove dopise.

U suprotnom će, kako kažu, značiti da i on opravdava ponašanje ministra prema bijelim mantilima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti Crne Gore.

"I uvaženi ministre Sćekicu, Vi nas sigurno nećete učiti empatiji, iako ne sumnjamo da postoje brojne sfere u kojima ste stručni, a koje su nama strane ali Vam hvala što ste nas maker podsjetili da i mi imamo svoje dostojanstvo", zaključili su.

Bonus video: