U Nikšiću obilježen Dan zaštite životne sredine: Građani da budu svjesni, a institucije agilne

Ružica Brnović, predstavnica Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kazala je da nevladin sektor iz Nikšića, kao što su Fors Montenegro, "Ozon" i Društvo mladih ekologa Nikšić, časno brane svoju profesiju i nesebično se daju

6310 pregleda 1 komentar(a)
Obilježen Svjetski dan zaštite životne sredine, Foto: Svetlana Mandić
Obilježen Svjetski dan zaštite životne sredine, Foto: Svetlana Mandić

Sekretarijat za investicije i projekte Opštine Nikšić, u saradnji sa sekretarijatima za uređenje prostora i zaštitu životne sredine i za komunalne poslove i saobraćaj, panel diskusijom "Saradnja državnih institucija i civilnog sektora u cilju zaštite životne sredine" i akcijom čišćenja park šume Trebjesa, obilježio je 5. jun, Svjetski dan zaštite životne sredine.

Predsjednik Opštine Marko Kovačević kazao je da je saradnja nevladinih organizacija koje se bave ekološkim temama i lokalne uprave na dobrom nivou i da je upravo nevladin sektor u "dugom vremenskom periodu držao svijest o tome šta se u Nikšiću dešava, kada je u pitanju problem sa Mislovim dolom".

"Ta svijest se malo više probudila kada se vlast promijenila i tada su i oni koji ranije nijesu smjeli da puste glas o tom pitanju krenuli da o tome polemišu što smo mi prihvatili otvorenog srca, jer je to potreba svakog društva i tako i radimo. Nadamo se da će buduće generacije uvijek imati 'hrabrosti' da podignu glas kada vide probleme u životnoj sredini i da svako od nas pokuša u onoj mjeri, u kojoj on može, da tu životnu sredinu zaštiti i da onda nećemo imati problema", kazao je Kovačević.

Kovačević
Kovačevićfoto: Svetlana Mandić

Predsjednik Skupštine Opštine Nemanja Vuković kazao je da mu je drago što problemima gledaju u oči, pokušavaju da ih riješe na najbolji mogući način i što ništa ne stavljaju pod tepih, kao i da će uskoro krenuti sa gašanjem dubinskih požara na nelegalnoj deponiji Mislov do.

Ružica Brnović, predstavnica Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kazala je da nevladin sektor iz Nikšića, kao što su Fors Montenegro, "Ozon" i Društvo mladih ekologa Nikšić, časno brane svoju profesiju i nesebično se daju.

Govoreći o upravljanju otpadom kazala je da je to kompleksna priča i da je potrebno angažovanje svih činilaca na lokalnom i državnom nivou, kao i u NVO sektoru, da bi se taj problem riješio, kao i da je potrebno da građani budu dovoljno svjesni, a institucije agilnije.

Istakla je da često nije postojala politička volja da se pojedini problemi riješe i apelovala na sve donosioce odluka na lokalnom nivou da u budžetu odvajaju novac za rješavanje ekoloških problema, poput selektivnog otpada.

Kako je kazala, svuda je otpad resurs, samo kod nas on nije novac, već se benefita, koji reciklažni centri nose, lako odričemo. Istakla je da su nelegalna odlagališta „rak rana“ protiv koje svi moramo da se borimo, pa makar i na način da "svijest leži u novčaniku", kao i da su Nikšiću potrebna kako reciklažna dvorišta, tako i reciklažni centar. Prema riječima Kovačevića, lokalna uprava radi na tome da naredne godine budu izgrađena tri reciklažna dvorišta, a da u Željezari bude reciklažni centar.

Cilj panel diskusije, prema riječima Jelene Šekarić, sekretarke Sekretarijata za investicije i projekte, je razmatranja daljih koraka u pravcu unapređenja trenutnog stanja životne sredine na lokalnom nivou, jer samo ličnim zalaganjima i zajedničkim djelovanjem Vlade, lokalne uprave, međunarodnih organizacija, civilnog sektora i građana, rezultati neće izostati. Kako je istakla, mora se što više raditi i na edukaciji stanovništva i podsticanju na akcije iz oblasti životne sredine.

Milanka Radulović, sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, kazala je da su samo tri objekta prirode u Nikšiću zaštićena, botanička bašta Arboretum u Grahovu, park šuma Trebjesa i estavela Gornjepoljski vir, koja jedina ima upravljačku strukturu. Istakla je da u Nikšiću postoji veliki broj crnih tačaka koje decenijama egzistiraju, poput Mislovog dola, neuređenih korita rijeka, divljih deponija, kao i da bi dobro bilo da zaštita životne sredine bude zaseban sekretarijat.

Dan zaštite životne sredine
foto: Svetlana Mandić

Vidak Krtolica, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, istakao je da je u toku izrada lokalnog plana za upravljanje otpadom, dok je Aleksandar Perović, direktor NVO "Ozon", kazao da građani koji znaju svoja prava, ali i koji su upoznati sa odlukama, mogu da daju najveći doprinos u očuvanju životne sredine.

Miodrag Karadžić, direktor Društvo mladih ekologa Nikšić, istakao je važnost međusektorske saradnje, ali i odgovornost svih članova zajednice, i dodao da su prije nekoliko dana nikšićki srednjoškolci devastirali eko park Blace, ali da to nije, nažalost, ni prvi, a vjerovatno ni poslednji put da nesavjesni građani unište mobilijar u parku o kome oni godinama vode računa.

Bonus video: