Za nikšićku Opštu bolnicu Ministarstvo zdravlja izdvojilo četiri miliona eura

Ministar Šćekić je istakao da su za Opštu bolnicu obezbijedili devet specijalizacija i subspecijalizacija, a za Dom zdravlja sedam, kao i da planiraju da Specijalnoj bolnici u Brezoviku

6094 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Ministarstvo zdravlja oko četiri miliona eura ulaže u nikšićku Opštu bolnicu, a u planu su i druge investicije. To je tokom radne posjete bolnici i Domu zdravlja kazao ministar Dragoslav Šćekić.

"Ministarstvo zdravlja opredijelilo je značajna sredstva za unapređenje nikšićke bolnice koja je jedna od značajnijih za naš zdravstveni sistem i ima perspektivu da u budućem periodu stvori uslove za još kvalitetnije usluge i u okvirima Crne Gore, ali i susjednih država“, kazao je Šćekić.

Za magnetnu rezonancu opredijeljeno je 750 hiljada eura, a za digitalni rentgen 250 hiljada, dok će u urgentni blok, za koji se radi idejno rješenje, biti izdvojeno tri miliona eura.

Za projekat rekonstrukcije Dječjeg dispanzera, koji je godinama u izuzetno lošem stanju, posebno fasada, orema riječima Šćekića, konkurisali su kod međunarodnih organizacija, a ukoliko njihova podrška izostane, obećao je da će resorno ministarstvo i lokalna uprava riješiti pomenuti problem i najmlađi pacijenti dobiti uslove kakve zaslužuju.

Ministar je istakao da su za Opštu bolnicu obezbijedili devet specijalizacija i subspecijalizacija, a za Dom zdravlja sedam, kao i da planiraju da Specijalnoj bolnici u Brezoviku, koja je "brend crnogorskog zdravstva i ima posebnu ulogu u liječenju pacijenata", posvete dužnu pažnju.

Direktorica Doma zdravlja Vera Bulatović istakla je da je osnovni problem te zdravstvene ustanove, koji je naslijeđen, nedostatak kadra i da od potrebnih 33 ljekara imaju 27.

Direktorica Opšte bolnice Dušanka Milatović Perović je istakla da su za deset mjeseci, od kako je na fuknciji, uspjeli da smanje liste čekanja sa više od šest mjeseci na mjesec maksimum, da su djelimično riješili nedostaak kadra, kao i da se nakon 30 godina u Nikšiću ponovo rade operacije katarakte.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević istakao je da je ponosan na osoblje Opšte bolnice i Doma zdravlja, na uslove u renoviranim djelovima, i predložio je da se Opštoj bolnici vrati ime koje je imala prilikom otvaranja, Knjeginja Zorka.

Standard ljekara najbolji u poslednjih 30 godina

Iako im fali ljekara, direktorica Doma zdravlja je kazala da će uspješno odgovoriti na novi režim rada izabranih ljekara – 35 pacijenata dnevno.

"Naći ćemo način da premostimo to 35 pacijenata. Kada pregledate pacijenta za 15 minuta mnogo ćete više uraditi nego za pet minuta i dobiće kompletniju uslugu, a mi ćemo na račun kvaliteta dobiti taj dio kvantiteta koji smo imali, a koji nam je jako izgubljen za vrijeme korone", kazala je Bulatović.

Ministar Šćekić, ali i direktorice Doma zdravlja i Opšte bolnice, tvrde da standard ljekara nije bio bolji u posledjih 30 godina.

"U ovom momentu su prosječne plate izabranim ljekarima 1.600 eura, u prvih 50 izabranih ljekara imaju plate od 2.100 do 2.800, a na nivou svih ljekara, specijalista i subspecijalista, prvih sto imaju plate od 2.500 do preko 5.000. Jesu u pitanju zaslužene plate i navijam da ljekari imaju što veće plate, ali bih volio da ima kolegijalnosti kod ovih koji protestuju pa da kažu kolike su njihove plate u odnosu na medicinske sestre i tehničare i nemedicinski kadar. Više bih volio da su se založili da se njima povećaju plate pa da u tom smjeru radimo", kazao je Šćekić.

Istakao je da su pojedinci imali ranije mogućnost da sami sebi određuju naknadu i unose broj pacijenata onoliko koliko smatraju da treba da unesu, a da su sada sve vratili u zakonske okvire.

"Svi koji rade dodatno imaju mogućnost da povećaju zaradu kroz prekovremeni i dopunski rad, a menadžment može da im kroz varijabilu nadomjesti taj njihov povećan rad. Volio bih da su plate mnogo, ali smatram da su u ovom momentu, u odnosu na standard naših građana, iznad prosjeka", kazao je ministar zdravlja i istakao da menadžment ima mnogo manje plate od ljekara

"Standard ljekara nikada nije bio bolji nego što je sada. Sada je suvišno razmišljati o odlasku u inostranstvu, a nekada je to bio trend. Naš ljekar koji je prije dvije godine otišao u inostranstvo hoće ponovo da se vrati u našu ustanovu", kazala je direktorica Opšte bolnice.

Vera Bulatović je istakla da su ljekari, koji su za vrijeme korone radili često i izvan njihovih mogućnosti, imali stimulaciju za prekovremeni rad, kao i da plate 10-15 izabranih ljekara u nikšićkom Domu zdravlja prelaze dvije hiljade eura. "Radim duže od 30 godina i nikada se ranije nije dešvalo da su ljekarima dva puta povećane plate", kazala je Bulatović.

Bonus video: