Vijesti iz deset sela odjekuju na vebu

Mjesna zajednica Vražegrmci ima oko 300 stanovnika i rijetka je, ako ne i jedina, kažu, koja ima internet stranicu. Član Savjeta MZ Milan Mijajlović kazao je “Vijestima” da očekuje da i ostalih 14 mjesnih zajednica u Opštini Danilovgrad dobije jedno takvo rješenje

14871 pregleda 122 reakcija 5 komentar(a)
Komunikacija sa stanovništvom, jedan od prioriteta: Mijajlović (desno), Foto: MZ Vražegrmci
Komunikacija sa stanovništvom, jedan od prioriteta: Mijajlović (desno), Foto: MZ Vražegrmci

Danilovgradska Mjesna zajednica Vražegrmci sa oko 300 stanovnika, prva je i jedina u Crnoj Gori koja ima i svoju internet prezentaciju - mzvrazegrmci.me, a “krivac” za to je Milan Mijajlović, autor i osnivač portala Volim Danilovgrad (volimdanilovgrad.me).

Mijajlović je 21. maja izabran za jednog od članova savjeta MZ Vražegrmci i u razgovoru za “Vijesti” govori o razlozima za ovakav pristup, zahvaljujući kojem će, uz Fejsbuk stranicu, oni koji žive na teritoriji te MZ ili imaju imanja na tom području, moći da se informišu o aktivnostima i poslovima, ili da se putem vebsajta obrate mjesnoj zajednici i, pored ostalog, prijave probleme...

“Danas je jako važno da za kratko vrijeme informacije dopru do što više ljudi, tako da smo vjerovali da je ovaj način komunikacije i rada potpuno prirodan. Omogućiće nam da osobama koje su iz našeg kraja ili imaju imanja ovdje, putem interneta, mjesnoj zajednici brzo i lako pošalju identifikovane probleme, fotografije, zahtjeve, potrebe - da ne moraju zvati nikog na telefon, trošiti gorivo ili se gubiti u traženju onih koji su odgovorni za zastupanje na mikro nivou”, kazao je on “Vijestima”.

Platforma će, dodaje on, omogućiti i transparentnost u radu.

“Što do sada nije bio slučaj ni u jednoj mjesnoj zajednici. Stanovnici će upoznati sa budžetom mjesne zajednice, njegovim trošenjem, što će u koncu vratiti povjerenje u ovaj institut”, rekao je Mijajlović.

“Vijesti” su u saradnji ca Centrom za građanske slobode (CEGAS) u martu sprovele upitnik o ulozi i poslovima mjesnih zajednica, kada je od 682 građanina, iz svih opština, osim Gusinja i Šavnika, njih 97,5 odsto (665) odgovorilo da ne znaju o finansijama kojima raspolaže njihova MZ, niti u koju svrhu se ta sredstva koriste. Kao pravno lice, mjesne zajednice, poručili su tada iz CEGAS-a, moraju imati svoj bankovni račun i transparentan vid finansiranja.

Očekuju onlajn i druge mjesne zajednice u Opštini Danilovgrad
Očekuju onlajn i druge mjesne zajednice u Opštini Danilovgradfoto: MZ Vražegrmci

Onlajn prodavnica, ponuda smještaja

MZ Vražegrmci čine sela Boronjina, Dabovići, Drakovići, Kupinovo, Požar, Potočilo, Rošca, Mandići, Dobro Polje i Glava Zete. Putem vebsajta, uz informacije o propisima koji se odnose na lokalnu samoupravu i rad njihove mjesne zajednice, stanovnici imaju mogućnost da prijave problem i već su, kaže Mijajlović, dobili nekoliko prijava koje identifikuju isti problem. Konkretno, problem koji se tiče lokalnog puta L6 u ukupnoj dužini od 12,5 kilometara, koji povezuje više sela.

“Put je obrastao rastinjem, prohodan je, ali dosta često ćete ogrebati svoje vozilo, naletjeti na udarnu rupu i slično. Jedan je od većih problema u mjesnoj zajednici zajedno sa još nekoliko puteva koji se nadovezuju na regionalni put R23”, kazao je on.

U planu je kreiranje i drugih servisa, a Mijajlović kaže da će se vebsajt razvijati prema potrebama stanovništva.

“U planu je i otvaranje onlajn prodavnice poljoprivrednih proizvoda i usluga, a takođe i promocija turističkih mjesta, prenoćišta, čiji se broj iz godine u godinu povećava u našoj zajednici”, rekao je on “Vijestima”.

Platforma se, prema njegovim riječima, može replicirati i za druge mjesne zajednice i očekuje da i preostale u danilovgradskoj opštini dobiju vebsajt.

“Opština Danilovgrada iskazala je interesovanje da i ostalih 14 mjesnih zajednica dobiju jedno ovakvo rješenje”, kazao je Mijajlović.

Budžet da “čuje” i potrebe građana

Mijajlović se već godinama interesuje za rad mjesnih zajednica uopšte, a Opštini Danilovgrad i ranije je uputio više predloga u vezi sa Odlukom o mjesnim zajednicama.

“Sticajem okolnosti, prethodne tri godine pratim i pokušavam uticati na Opštinu Danilovgrad kako bi pokrenula mjesne zajednice. Na javnoj raspravi 2020. godine, povodom izmjena Odluke o MZ, iznio sam više predloga koji su se ticali transparentnosti rada, finansiranja mjesnih zajednica, unapređenja vidljivosti aktivnosti, obavještavanja građana... Nakon javne rasprave kontaktirao sam i sve klubove iz lokalnog parlamenta kako bih objasnio zašto je potrebno uvrstiti te izmjene u Odluku o mjesnim zajednicama. Usmenu podršku sam dobio od tadašnje opozicije, a današnje vlasti u Danilovgradu. Ipak, izmjene nisu uvrštene u Odluku, jer je nadležni Sekretarijat utvrdio da te izmjene ne treba da budu dio nove Odluke. Danas, nakon više od tri godine, nova vlast u Danilovgradu je zainteresovana za unapređenje Odluke upravo u ovim segmentima”, kaže on.

Kako je dodao, budžet Opštine Danilovgrad planiraju političke partije “uz vrlo malo osluškivanje potreba stanovništva”.

“Doduše, za ovo je u jednom dobrom dijelu krivo i stanovništvo. Mjesne zajednice bi trebalo upravo u okviru svojih nadležnosti da identifikuju probleme i potrebe, kreiraju svoje planove i programe razvoja, učestvuju u procesima donošenja odluka, a tako i utiču na kreiranje prioriteta i u koncu budžeta Opštine. Jedino tako možete biti sigurni da ćete razviti svoj kraj i obezbijediti novac”, kazao je Mijajlović.

Akcija uređenja kod Doma na Potočilu među prvim vijestima na vebsajtu
Akcija uređenja kod Doma na Potočilu među prvim vijestima na vebsajtufoto: MZ Vražegrmci

Krenule prve akcije, planiraju finansije

Samo nekoliko dana po formiranju novog savjeta, u MZ Vražegrmci organizovali su i akciju uređenja Doma na Potočilu.

“Nas dvadesetak se okupilo kako bismo uredili seoski Dom. Prva je akcija koju je sazvao novi Savjet, ali nije nešto što je neuobičajeno u našem selu. Mada i u drugim selima opštine Danilovgrad. Uvijek je postojala praksa radnih akcija, moba i uređenja sela. Ipak, sredstva potrebna za kontinuitet ovakvih akcija su potrebna i tu bi mjesna zajednica i Opština, pored samodoprinosa, trebale da imaju ključnu ulogu”, kaže on.

Prema Odluci o mjesnim zajednicama Opštine Danilovgrad, one se mogu finansirati od sredstava koje im ustupi Opština, donacija, dotacija, samodoprinosa, ali i od bavljenja privrednom djelatnošću u skladu sa Odlukama i odobrenjima Skupštine Opštine.

“Nama u novom Savjetu će biti potrebno malo vremena da se uhodamo, pronađemo dodatne modele finansiranja, ali i da motivišemo Opštinu da nas više osluškuje i pruži podršku: mehanizacijom, ljudstvom, finansijskim sredstvima”, kaže Mijajlović.

EU podrška šansa za razvoj sela

Mijajlovićev motiv da se zainteresuje za rad mjesnih zajednica počeo je prije tri godine, uz želju da se nešto promijeni.

“Mjesne zajednice vidim, prije svega, kao alat za promjenu uslova života u svom selu. Ja možda mogu poboljšati sam svoje imanje, uvesti neke novitete, unaprijediti usluge, proizvodnju za svoju porodicu. Da bih popravio uslove ili makar doprinio poboljšanju uslova u selu, vjerujem da to mogu jedino učiniti zajedno sa svima ostalima koji tu žive. Mjesna zajednica je osnovna jedinica rada lokalne samouprave i pravi je alat da se potrebe čuju, utiče na donosioce odluka, unaprijede uslovi života”, kaže on.

Naveo je i dodatan argument. Iz Vlade su sredinom maja saopštili da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede radi na uspostavljanju pravnog okvira koji će omogućiti osnivanje lokalnih akcionih grupa u Crnoj Gori, čime će se stvoriti preduslov za sprovođenje mjere LEADER kroz IPARD program EU za poljoprivredu i ruralni razvoj. Lokalne akcione grupe, kako je rekao Rikardo Seri, zamjenik šefa Delegacije EU u Crnoj Gori, pomoći će crnogorskim opštinama da preokrenu trendove depopulacije i pretvore svoja ruralna područja u bolje mjesto za života.

“Crna Gora trenutno sprovodi neophodne pripreme, a kako je tada kazao Seri, da će IPARD obaviti neophodan posao kako bi uskoro započela realizacija mjere. On je tada i dodao da opštine treba da igraju proaktivnu ulogu u aktiviranju lokalnih zajednica da se udruže i identifikuju svoj lokalni razvojni potencijal. Ako ovo nije dodatan motiv da se organizujemo i iskoristimo sredstva za razvoj sela, ne znam šta je”, poručio je Mijajlović.

Lokalni medij kao odgovor na potrebe male zajednice

Mijajlović u razgovoru uvijek u prvi plan stavlja potrebe građana. I to je i jedan od razloga zbog kojih je pokrenuo portal “Volim Danilovgrad”, gdje sve radi sam - od tehničkog održavanja platforme, kreiranja sadržaja, snimanja, montiranja, finansija, prodaje...

“Nudi isključivo lokalne vijesti, lokalni aktivizam, uključenje građana u kreiranju uređivačke politike. Karakteriše ga i to da je u službi građana i same zajednice, predstavlja zaštitnika interesa i glasnogovornika stanovništva svoje zajednice pred svim nosiocima političkih i društvenih funkcija. Politički je neobojen i nezavisan je”, kaže Mijajlović.

Okrenutost upravo malim zajednicama, on vidi i kao najveću prednost portala poput volimdanilovgrad.me.

“Dok se ‘veliki mediji’ prebacuju između različitih izdanja i tema, uglavnom pokrivajući širu sliku, Volim Danilovgrad je u stanju da se udubi dalje u priču i da je revidira iznova ako je potrebno. Ovo smo, u slučaju portala Volim Danilovgrad, mogli vidjeti oko planiranog kolektora u Landži, problema otpada u opštini Danilovgrad, mosta na Ljutotuku, porodice Šćepanović na Sladojevom kopitu, ali i mnogih drugih tema kada pažnja medija koji pokrivaju nacionalni nivo, ne može biti obezbijeđena u kontinuitetu koji teme zahtijevaju”, kaže sagovornik “Vijesti”.

Bonus video: