Bregu: Region zaslužuje energičniji proces proširenja i pogodnosti članstva i prije samog pristupanja EU

Ministri SEECP-a koji su se danas okupili na sastanku ministara vanjskih poslova u Budvi prihvatili su godišnji izvještaj Savjeta za regionalnu saradnju koji je predstavila Bregu

3016 pregleda 0 komentar(a)
Bregu, Foto: RCC
Bregu, Foto: RCC

Bez obzira na koncept, naši građani i region zaslužuju energičniji proces proširenja i prednosti članstva i prije samog pristupanja Evropskoj uniji, poručila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

To je pravac koji je Savjet za regionalnu saradnju svim snagama zagovarao", dodala je Bregu.

RCC u saopštenju navodi da su Ministri vanjskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) pohvalili napore koje RCC ulaže u podsticanje regionalne saradnje i integraciju ekonomija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU).

"I posebno se osvrnuli na niz konkretnih postignuća u proteklih dvanaest mjeseci, među kojima se ističu sporazum o smanjenju cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana koji je koordinirao RCC i tri sporazuma o mobilnosti potpisana prošle godine na samitu u okviru Berlinskog procesa", piše u saopštenju.

Dritan Abazović
foto: Ministarstvo vanjskih poslova

Kako dodaju, ministri SEECP-a koji su se danas okupili na sastanku ministara vanjskih poslova u Budvi prihvatili su godišnji izvještaj Savjeta za regionalnu saradnju koji je predstavila Bregu.

"Snažnija Evropa je sasvim sigurno ona sa integrisanim Zapadnim Balkanom. Za ostvarenje sna o evropskoj porodici regiona potrebna je strateška vizija i mnogo napornog rada, dok je sa strane EU potrebna politička volja i posvećenost proširenju. Zapadni Balkan je, nadam se, zauvijek završio sa pitanjima koja počinju 'ako' u pogledu pristupanja EU, te se s pravom okrenuo pitanjima 'kada' i kako" rekla je Bregu na ministarskom sastanku.

Kasnije danas, piše u saopštenju, ministri evropskih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi na sastanku su ponovili raniju zahvalnost na radu Savjeta za regionalnu saradnju i njegove generalne sekretarke, kao i na uspjesima u usmjeravanju regionalne saradnje i pratećih inicijativa.

"Sada s nestrpljenjem čekamo da se deklaracije počnu pretvarati u konkretne aktivnosti, te da se obnovi kredibilitet pristupanja Evropskoj uniji inspirisan jasnom Šumanovom vizijom integracije temeljem konkretnih postignuća", kaže Bregu.

Zajedničko regionalno tržište (CRM), navodi ona, usko je povezano sa većim približavanjem regiona jedinstvenom tržištu EU.

"Sada imamo regionalni model zasnovan na pravilima EU, kao i zamah i veću svijest o regionalnoj saradnji, što su glavni sastojci zbog koji smo mi u Savjetu za regionalnu saradnju optimistični u pogledu budućnosti i novih uspjeha regionalne saradnje. Osim toga, naša zajednička strategija Jugoistočna Evropa 2030 predstavlja glavni pravac i okvir zajedničkih napora na održivom rastu u cijeloj Jugoistočnoj Evropi", istakla je Bregu.

Na sastancima kojima je predsjedavao premijer Dritan Abazović okupili su se ministri i visoki zvaničnici iz Jugoistočne Evrope.

"Oba sastanka, odnosno sastanak ministara evropskih poslova i sastanak ministara vanjskih poslova SEECP-a, održani su pod okriljem crnogorskog predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi koje teče od 1. jula 2022. godine. Na samitu lidera SEECP-a koji će se održati 27. juna očekuje se i prihvatanje godišnjeg izvještaja Savjeta za regionalnu saradnju. Sjeverna Makedonija će na samitu preuzeti predsjedavanje SEECP-om u narednih godinu dana", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: