Demokrate: Na Cetinju je gore nego što pokazuje zvanična statistika

“Novac koji je potrošen posljednjih deset godina za razne studije izvodljivosti, elaborate, imaginarne 'projekte', makete, koncerte, putovanja, gala ručkove i večere, a koji se mjeri milionima eura našeg novca, mogao je biti utrošen na rješavanje ključnog problema Cetinja - ogromne nezaposlenosti"
57 pregleda 6 komentar(a)
Cetinje grad, Foto: Shutterstock
Cetinje grad, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.09.2017. 16:49h

Brojke od 4.136 penzionera, 1.189 nezaposlenih i svega 3.468 zaposlenih na Cetinju su, malo je reći, poražavajuće, kazao je predsjednik Odbora Demokrata Prijestonice Cetinje Danilo Mrvaljević.

“Vijesti” su u ponedjeljak objavile ekonomsko-socijalnu kartu svih opština u Crnoj Gori, sa podacima zvaničnih institucija o broju penzionera, zaposlenih, nezaposlenih i korisnika socijalne pomoći. Prema tim podacima penzioneri su najbrojniji u 10 opština, a zaposleni većina u samo sedam.

“Međutim, u stvarnosti ekonomsko-socijalna mapa Cetinja ne izgleda baš ovako, mnogo je gora. Kako bi imali potpuno jasnu sliku Prijestonice pod OKG DPS, ovdje treba dodati sljedeće. U biračkom spisku u Prijestonici je upisano skoro 15.000 punoljetnih građana sa pravom glasa, što znači da ovdje nedostaje nekih 6.000 građana sa ličnom kartom PJ Cetinje. Što mislite gdje su mogli stići, bježeći od 'prosperiteta' i DPS 'vraćanja staroga sjaja'?”, naveo je Mrvaljević.

On je kazao i da od ovih 3.468 zaposlenih, najmanje 2.000 građana Prijestonice radi bez ikakvih doprinosa, bez slobodnog dana i bez odmora ili im se uplaćuju samo doprinosi na minimalnu zaradu, ili rade po ugovoru o radu sa skraćenim radnim vremenom, iako u stvarnosti rade puno radno vrijeme ili rade po ugovoru o djelu, ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, ugovoru o radu na određeno vrijeme.

“Po ugovoru o radu na neodređeno vrijeme rade samo oni zaposleni u državnim i organima lokalne uprave, tako da samo oni mogu priuštiti sebi taj luksuz da podignu manji kredit, kako bi platili struju ili kupili drva za ogrijev na vrijeme.

Na ovaj broj od 1.189 nezaposlenih slobodno dodajte najmanje još toliko onih koji ne rade, ali se vode negdje kao privremeno zaposleni ili nijesu uopšte prijavljeni na biro”, kazao je Mrvaljević.

On je naveo da je najveći poslodavac na Cetinju lokalna uprava, a zatim slijede kladionice, pa kafane, taksi udruženja, a “neznatan broj je zaposlen u nekoliko marketa, prodavnica, butika, banaka i 3-5 Cetinjana zaposlenih u Ministarstvu kulture i Upravi za zaštitu kulturnih dobara.

“Novac koji je potrošen posljednjih deset godina za razne studije izvodljivosti, elaborate, imaginarne 'projekte', makete, koncerte, putovanja, gala ručkove i večere, a koji se mjeri milionima eura našeg novca, mogao je biti utrošen na rješavanje ključnog problema Cetinja - ogromne nezaposlenosti, moglo je biti otvoreno na stotine novih radih mjesta”, kazao je Mrvaljević.

Iz Cetinjskih demokrata navode da je jedan od zaposlenih i Aleksandar Bogdanović, kako su kazali “odlazeći gradonačelnik Prijestonice.

“Čija je svadba koštala nevjerovatnih pola miliona eura, bivši savjetnik "čaja od nane", menadžer po obrazovanju i zet šefa organizovane kriminalne grupe iz Budve, koji mu je uoči prošlih lokalnih izbora bio glavna uzdanica. A svi mi smo mu poslodavci, poštovani sugrađani. Mislite o tome. Došlo je vrijeme da smijenimo najgoreg gradonačelnika i ubjedljivo najgoru lokalnu upravu koju je Cetinje ikada vidjelo. Od novembra mijenjamo stvari iz temelja. Dosta je bilo ponižavanja časne crnogorske Prijestonice. Demokrate će Cetinju donijeti prijeko potrebne promjene, vratiti dostojanstvo, uvesti domaćinsko raspolaganje novcem građana, poštovati prava radnika i pošteno rukovoditi Prijestonicom”, navodi se u saopštenju Mrvaljevića.

Bonus video: