Crnogorski olimpijci inspirišu djecu i mlade na putu ka toleranciji

Video časovi koji mijenjaju perspektivu

13515 pregleda 0 komentar(a)
Foto: One
Foto: One

Djeca širom svijeta, pa tako i u Crnoj Gori, suočavaju se s nepravdom, nepoštovanjem i isključivanjem zbog različitih aspekata svog identiteta - nacionalnosti, vjerskih uvjerenja, rodne pripadnosti, socioekonomskog statusa ili seksualne orijentacije. Upravo to, motivisalo je Crnogorski olimpijski komitet i kompaniju One, da u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom sporta i mladih, četvrti po redu video iz serijalu posvete važnoj temi diskriminacije, te podstaknu na razumijevanje i podršku prema svim pojedincima.

"Diskriminacija je nešto s čime se i dalje suočavamo, ali možemo napraviti promjene. Ovaj video je naša poruka mladima - da svako od nas ima pravo da bude prihvaćen takav kakav jeste, bez obzira na sve razlike koje nas čine jedinstvenima," poručila je rukomtašica Nina Bulatović.

Nina Bulatović
Nina Bulatovićfoto: One

Zlatna lavica i olimpijka Milena Raičević ističe da se djeca u Crnoj Gori nerijetko suočavaju sa diskriminacijom i nepoštovanjem zbog socioekonomskih razlika.

“Smatram da je veoma važno da mladi razumiju da pravo na dostojanstvo i poštovanje ne zavisi od materijalnog bogatstva, već od ljudskih vrijednosti i dostojanstva svakog pojedinca," poručuje Milena Raičević.

Milena Raičević
Milena Raičevićfoto: One

Naši olimpijci, kao uzori i heroji za mlade, kroz desteominutni video poručuju da je važno da se djeca od najranijeg djetinjstva uče da budu tolerantna i da prihvataju različitosti drugih, jer će im to dati snagu da se izdignu iznad predrasuda i stvore harmonične odnose u društvu.

"Razumijevanje i poštovanje prema drugima otvara vrata za međusobnu saradnju, mir i prosperitet. Tolerantna djeca postaju lideri koji grade mostove između ljudi i grade bolju budućnost," ističe proslavljeni džudista Srđan Mrvaljević.

Srđan Mrvaljević
Srđan Mrvaljevićfoto: One

Iz kompanije One, koja je zajedno sa Crnogorskim olimpijskim komitetom pokrenula serijal u kojem crnogorski olimpijci govore o izazovima s kojima se djeca suočavaju tijekom odrastanja, poručuju da svako dijete zaslužuje da raste u okruženju koje slavi različitosti i osnažuje ih da budu autentični i ponosni na sebe.

“Diskriminacija može imati dugotrajne posljedice na emocionalni i mentalni razvoj djece. Učenje toleranciji od najranijeg doba je ključno za izgradnju inkluzivnog društva u kojem svako dijete može rasti i ostvariti svoj puni potencijal. Ovom kampanjom želimo da podignemo svijest o važnosti poštovanja, tolerancije i razumijevanja među djecom i mladima. Samo kroz zajednički rad možemo izgraditi društvo koje je inkluzivno i pruža jednake mogućnosti za sve,” kazao je Srđan Šišić, direktor korporativnih poslova u kompaniji One.

Srđan Šišić, direktor korporativnih poslova u kompaniji One.
Srđan Šišić, direktor korporativnih poslova u kompaniji One.foto: One

Iz kompanije One poručuju da se kroz edukaciju o diskriminaciji i promovisanje tolerancije, može stvoriti okruženje u kojem svako dijete može rasti s osjećajem prihvaćenosti i podrške.

“Zajedno, možemo graditi svijet u kojem se tolerancija nezaustavljivo širi, donoseći promjene koje će oblikovati bolju budućnost za sve nas. Pridružite nam se u ovoj važnoj misiji razvijanja tolerancije kod djece i stvaranju svijeta u kojem se svi osjećaju prihvaćeno i podržano,” zaključuje se u zajeničkom saopštenju komapnije One i Crnogorskog olimpijskog komiteta.