UIP: Voda na vodotoku Ćehotine čista, ne predstavlja opasnost po zdravlje ljudi

Inspektor za vode izvršio nadzor i naložio analizu voda

4469 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Facebook/ Uprava za inspekcijske poslove
Foto: Facebook/ Uprava za inspekcijske poslove

Analizom uzorka voda uzetih 31. maja na vodotoku Ćehotine utvrđeno je da voda ispunjava uslove propisane zakonom i ne predstavlja opasnost ili moguću opasnost po zdravlje ljudi, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Iz Uprave su se oglasili povodom pisanja medija o ugroženosti građana uslijed navodnog zagađenja vode u jezeru Otilović, kada je na teren izašao inspektor za vode i izvršio inspekcijski nadzor.

Povezani članci

01. Jun 2023.

Otilovići zagađeni, ugroženi građani

"Tom prilikom inspektor je stupio u kontakt sa direktorom DOO ''Vodovod'' Pljevlja koji je pisanim putem izjavio da je odrađena analiza vode u jutarnjim i popodnevnim časovima u internoj laboratoriji i tom prilikom je utvrđeno da voda zadovoljava sve kriterijume", navodi se u saopštenju Uprave.

Nakon toga je Institutu za javno zdravlje u Podgorici upućen zahtjev za vandredno uzorkovanje na osnovu naloga sanitarne inpsektorke Uprave za inspekcijske poslove.

"Analizom uzoraka hlorisanih voda koji su uzeti na analizu dana 31.05.2023. utvrđeno je činjenično stanje da voda ispunjava uslove propisane zakonom i ne predstavlja opasnost ili moguću opasnost po zdravlje ljudi, što je u skladu sa čl. 32 Zakona o obezbjeđivanju zdravstveno ispravne vode za ljudsku upotrebu. Pravovremena reakcija nadležnih inspektora naše Uprave koji su izašli na teren i prije inicijative i analize koje nedvosmisleno pokazuju ispravnost vode jasan su pokazatelj da nema prostora za zabrinutost kada je u pitanju navodno zagađenje vode u Otilovićima", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: