Ministarstvo: Niko nikome nije tražio da zažmuri ni na jedno oko, zašto Ispitni centar nije preispitao svoju odgovornost

"Valja još jednom naglasiti da je Ispitni centar odredio sve test administratore za sve škole na teritoriji Crne Gore, pa i ako je došlo do prepisivanja ili služenja nedozvoljenim sredstvima, ne može ni u tom dijelu sa sebe skinuti odgovornost".

30864 pregleda 69 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete
Foto: Ministarstvo prosvjete

Do razrješenja dužnosti direktorice Ispitnog centra, raspuštanja Upravnog odbora Ispitnog centra i razrješenja dužnosti glavnog ocjenjivača, došlo je zbog neizvršavanja zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita, te neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa, saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

Oni su istakli da je Ispitni centar javna ustanova koja je u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju nadležna za eksternu provjeru postignutog standarda znanja i vještina učenika.

"Dakle, priprema i organizacija polaganja eksternog ispita na završetku trećeg ciklusa osnovne škole, maturskog i stručnog ispita, u isključivoj su nadležnosti Ispitnog centra. U organizaciji pojedinih ispita na završetku trećeg ciklusa osnovne škole i ispita na maturskom i stručnom ispitu, desili su se propusti koji su mogli uticati na regularnost ispita i koji su proizveli negativne reakcije učenika i njihovih roditelja", kazali su iz Ministarstva.

Povezani članci

06. Jun 2023.

Ko štiti znanje, a ko varalice

Naveli su da je ispit iz matematike za učenike devetog razreda osnovne škole prekinut jer je prije početka utvrđeno da su se zadaci sa testova pojavili na društvenim mrežama, za šta, ističu, odgovornosti učenika nije moglo biti iz razloga što su se zadaci pojavili u 10.45 časova kada testovi nisu bili dostupni učenicima.

"Na ispitima iz crnogorskog - srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti i engleskog jezika za učenike završnih razreda gimnazija i stručnih škola rješenja zadataka su se u toku ispita pojavljivala na društvenim mrežama, iako su u učionicama sa najviše 15 učenika bila prisutna dva nastavnika koje određuje isključivo Ispitni centar. Da ne pominjemo slučaj talentovanih fizičara koji umalo nisu izostali sa prestižne smotre znanja u Tokiju zbog propusta u Ispitnom centru čija je nadležnost, između ostalog, organizacija međunarodnih takmičenja, uz podsjećanje da sredstva u budžetu nisu planirana ni na vrijeme, ni u dovoljnom iznosu", objašnjavaju iz Ministarstva.

Posljednja situacija bili su prigovori velikog broja učenika na rezultate testa iz CSBH kada je nemali broj srednjoškolaca obaviješten da nije položio ispit “jer je prepisivao” i dobio nula poena.

"Valja još jednom naglasiti da je Ispitni centar odredio sve test administratore za sve škole na teritoriji Crne Gore, pa i ako je došlo do prepisivanja ili služenja nedozvoljenim sredstvima, ne može ni u tom dijelu sa sebe skinuti odgovornost".

Navode da je u cilju rješavanja problema, Državna komisija za maturski i stručni ispit preporučila Ispitnom centru da Komisija ponovo vrednuje testove učenika koji nisu položili test, što su predstavnici Ispitnog centra i prihvatili.

"Međutim, Komisija za ocjenjivanje se obratila javnosti putem medija i saopštila da za učenike koji su, po njihovim tvrdnjama prepisivali i za šta navodno imaju dokaze, te da “nema osnova za ponovno pregledanje zadataka” već da za njih treba organizovati vanredni rok iako to nije u skladu sa propisima. Uz to, učenicima koji su se obratili Ispitnom centru radi uvida u test nisu pokazani testovi drugih učenika s identičnim odgovorima, za koje se sumnja da su ih prepisivali, već samo redni brojevi zadataka koji su prepisani, odnosno identični sa zadacima drugih učenika", piše u saopštenju Ministarstva.

Smatraju da na taj način Komisija nije uvjerila učenike i njihove roditelje u ispravnost odluke da u skladu sa članom 24 Pravilnika za gimnazije, odnosno članom 27 Pravilnika za stručne škole “učenik gubi pravo na polaganje ispita ako se nakon testa utvrdi da se služio nedozvoljenim sredstvima, da je prepisivao svoj zadatak ili svoj zadatak dao drugome”.

"I ovd‌je valja istaći da pravo da položi ispit gubi samo onaj učenik za kojeg test administrator i školski koordinator, na samom ispitu, utvrde da je prepisivao i služio se nedozvoljenim sredstvima što se moralo konstatovati u zapisniku, odnosno izvještaju o održanom ispitu. Državna maturska komisija ne traži za te učenike da se vrši ponovno vrednovanje, već samo za one učenike za koje se nakon održanog ispita sumnja da su prepisali zadatke i kojima je na osnovu toga dodijeljeno nula poena", navode iz Ministarstva.

Ističu da je sve navedeno uticalo na kvalitet realizacije eksternih ispita kao jednog od najvažnijih mehanizama utvrđivanja kvaliteta obrazovanja i priprema učenika za nastavak obrazovanja, zbog čega je predloženo razrješenje direktorice Ispitnog centra, raspuštanje Upravnog odbora i razrješavanje dužnosti glavnog ocjenjivača.

"Vjerujemo da nisu na ponos nikome očigledni propusti u organizaciji eksternih ispita i takmičenja učenika i da isti ne preporučuju dosadašnjeg direktora i članove Upravnog odbora da dalje obavljaju iste poslove. Postavlja se pitanje zašto u interesu odbrane profesije nisu i sami preispitali svoju odgovornost. Vjerujemo da časna profesija prosvetnih radnika treba da se brani znanjem, profesionalizmom, korektnim odnosom i posvećenim radom. Ne želimo da vjerujemo da iza postupaka ocjenjivača i dosadašnjeg rukovodstva Ispitnog centra postoje politički motivi", kazali su iz Ministarstva.

Dodaju da je, kako bi se obezbijedilo izvršenje zaključaka Državne maturske komisije o ponovnom vrednovanju testova, predloženo imenovanje vršioca dužnosti direktora i Privremenog upravnog odbora.

"Dakle, niko nikome nije tražio da zažmuri niti na jedno, niti na oba oka. Nije bilo potrebe za tim. Naprotiv, trebalo je otvoriti “oba oka” u realizaciji samih ispita i raditi onako kako struka, propisi i zakon nalažu i pružiti nepobitne dokaze učenicima i roditeljima da to nije bio njihov samostalni rad".

Iz Ministarstva poručuju da će ovaj Vladin resor i Državna maturska komisija uraditi sve da se ispoštuje odluka Vlade Crne Gore u cilju zaštite interesa učenika, nastavnika i škola.

"Konačno, Ministarstvo prosvjete neće tolerisati političke manipulacije koje dolaze od bilo koga već će uraditi sve da afirmiše nastavničku profesiju na principima znanja, rada i profesionalizma", zaključili su.

Bonus video: