Počela izgradnja vodovodne infrastrukture na Luštici vrijedne 9 miliona, Katić: Rose dobijaju vodu naredne sezone

Katić je da je izvođaču određen rok od 900 dana da posao završi

8178 pregleda 2 komentar(a)
Radovi na izgradnji vodovoda na Luštici, Foto: Mediabiro
Radovi na izgradnji vodovoda na Luštici, Foto: Mediabiro

Posjetom predsjednika Opštine Herceg Novi, Stevana Katića ozvaničen je početak izgradnje vodovodne infrastrukture na Luštici, projekta kojim će konačno biti riješeno pitanje vodosnabdijevanja za novski dio poluostrva, prenosi Mediabiro.

“Ovo je veliki dan za Lušticu i Herceg Novi, jer konačno nakon toliko decenija čekanja kreću radovi na izgradnji vodovodne mreže. Više od 9 miliona je vrijednost projekta izgradnje vodovodne infrastrukture, što se sigurno ubraja u jedan od najznačajnijih projekata posljednjih decenija kada je u pitanju opština Herceg Novi, posebno poluostrvo Luštica. Prethodne četiri godine Opština je završavala kompletnu papirologiju, projektnu dokumentaciju, sve ono što je bilo neophodno po pitanju rješavanja imovinsko pravnih odnosa,” rekao je Katić, navodi se u saopštenju.

On je kazao da je ugovor zahtjevan te da je izvođaču određen rok od 900 dana da posao završi.

"Očekujem da će se projekat završiti na vrijeme, u skladu sa tenederskim uslovima jer smo dobili dobrog i kvalitetnog izvođača sa dobrim referencama. Nakon prve faze, u kojoj se gradi jedan od najvažnijih rezervoara, nadam se da da vrlo brzo možemo doći do regulisanja vodosnabdijevanja Rosa i to već naredne turističke sezone“, kazao je Katić.

Dodao je da to nije jedini projekat koji je aktuelan na Luštici te, kako se navodi u saopštenju, da su u toku i pripremni radovi za izgradnju dionice puta za koju je opredijeljeno oko 10 miliona eura.

"Herceg Novi će se, siguran sam, u narednim desetak godinama razvijati daleko više na ovoj strani obale. Uz to Opština Herceg Novi je pokrenula i proceduru razrade sekundarne vodovodne mreže na Luštici i narednih dana ćemo raspisati tender za izbor projektanta“, dodao je Katić.

Predstavnici Eurozox-a su, kako je saopšteno, iskazali zahvalnost Opštini Herceg Novi na saradnji i ažurnosti za sve zahtjeve vezane za ovaj projekat.

“Značaj projekta je višestruk. Izvodimo vodovodnu mrežu koja do sada nije egzistirala na poluostrvu, dovodimo vodu sa postojeće cijevi na Pristanu koja se nalazi preko puta kompleksa Portonovi. Od ovog projekta će imati benefite kako mještani, tako i budući zakupci i investitori najavljenih projekata koji će se realizovati ovdje, prije svega u naseljima Dobreč, Rose, Žanjice", rekao je ovlašćeni inženjer glavnog izvođača ovog projekta, kompanije Eurozox, Ranko Milović.

Od samog početka projekat je, kako su kazali, pratio sadašnji direktor Vodovoda i kanalizacije Herceg Novi, Boro Lučić, prvo kao vođa projekta, a zatim je i kandidovao projekat za kapitalni budžet.

“U zavisnosti kako radovi ovdje budu proticali mi ćemo raspisati tender za projektovanje sekundarnog vodovoda za Rose, tako će Luštica dio po dio dobijati vodu da se ne bi čekao kraj projekta, već da idemo parcijalno i probleme rješavamo paralelno,” rekao je Lučić.

On je, kako se navodi, kazao da je Vodovod i kanalizacija Herceg Novi raspisao dodatna dva tendera za izgradnju novog cjevovoda od Mojdeža, preko Topole do Zelenike kako bi vodovod profunkcionisao u formi gravitacionog spuštanja vode ka dolje, umjesto njenog pumpanja na gore.

“To će biti druga najveća investicija od izgradnje prvobitnog vodovoda. Na taj način rješavamo problem vodosnabdijevanja potrošača u višim zonama. Drugim tenderom djelimično ćemo riješiti problem većeg dijela rivijere, a izgradnjom budućeg rezervoara u Bijeloj ćemo u potpunosti riješiti problem vodosnabdijevanja,” dodao je Lučić.

Radove na Luštici obišli su, kako je saopšteno, i sekretar za prostorno planiranje i izgradnju Vladislav Velaš, sekretar za komunalne djelatnosti Vasilije Seferović, direktor Agencije za izgradnju i razvoj grada Aleksandar Kovačević i predsjednica MZ Luštica Ana Zambelić Pištalo.

Bonus video: