Budvanski "heroji proljeća" i dugovi za plate: Milionska pomoć stigla na naplatu

Vlada od Opštine Budva traži novac koji su im prije tri godine pozajmili za isplatu zarada

43439 pregleda 2 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Ministarstvo finansija zatražiće od Opštine Budva da vrati 1,6 miliona eura, koliko je prije tri godine, uoči avgustovskih lokalnih izbora Vlada na čijem je čelu tada bio Duško Marković uplatila iz sredstava tekuće budžetske rezerve kako bi za radnike lokalne administracije, opštinskih službi i ustanova kulture i RTV Budva bile isplaćene dvije, odnosno tri zaostale zarade.

To je “Vijestima” saopšteno iz Službe za odnose sa javnošću Ministarstva finansija.

Vladin resor na čijem je čelu Aleksandar Damjanović, potvrdio je “Vijestima” da Opština Budva do danas nije izmirila obavezu, iako je bila upozorena.

“Vlada Crne Gore je na sjednicama održanim 13. i 27. avgusta 2020. godine, donijela Zaključke kojima je usvojena Informacija o fiinansijskoj podršci zaposlenima u Opštini Budva u cilju privremenog rješavanja problema zaostalih zarada zaposlenih u pomenutoj opštini. Na osnovu navedenog, izvršena je uplata u iznosu od 1.626.185,72 eura iz sredstava tekuće budžetske rezerve. Takođe, Zaključkom Vlade od 13. avgusta 2020. godine, defiinisano je da se pokrene postupak povraćaja sredstava, kada se za to ispune uslovi. Shodno navedenom, Ministarstvo finansija je dopisom broj 01-03-170157/1 od 9.10.2020. godine zahtijevalo od Opštine Budva povraćaj sredstava, odnosno da Opština Budva izvrši uplatu u iznosu od 1.626.185,72 eura na glavni račun trezora”, navodi se u pisanom odgovoru koji je “Vijestima” dostavljen iz Ministarstva finansija.

Naglašavaju da Opština Budva do danas nije realizovala povrat sredstava, zbog čega će Ministarstvo nastojati da u komunikaciji sa tom lokalnom upravom usaglasi modele i dinamiku uplate sredstava.

Finansijska injekcija Opštini Budva, u vrijeme turbulentnih političkih dešavanja, uslijedila je nakon što je račun metropole turizma blokirao tadašnji predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanović donoseći privremenu mjeru, a na zahtjev Ministarstva finansija.

Prethodno je upravljanje gradom preuzeo opozicioni DPS, obezbijedivši većinu u lokalnom parlamentu nakon podrške nezavisnog (odbjeglog odbornika Pokreta za promjene) Stevana Džakovića.

Resorno ministarstvo, na čijem je čelu bio Darko Radunović, podnijelo je zahtjev Privrednom sudu da blokira račun Opštine, kako bi naplatilo 29,3 miliona eura, koliko je krajem decembra 2019. sa državnog računa skinula njemačko-austrijska kompanija WTE/EVN, aktiviranjem državne garancije i napuštajući rukovođenje postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice.

Jovanović u maju 2020. donosi odluku uoči “čuvene” sjednice budvanskog parlamenta koja se održavala u šatoru na livadi ispred zgrade Skupštine opštine, na čijem dnevnom redu je nova skupštinska većina okupljena oko DPS tražila smjene tadašnjih čelnika Opštine i Skupštine opštine Marka Carevića (Demokratski front) i Krsta Radovića (Demokrate).

Carevića i Radovića, ipak, smjenjuju 11. juna u konferencijskoj sali Turističkog naselja “Slovenska plaža”, gdje su se okupili odbornici DPS-a, SD-a, LP-a i Džaković, da bi na prvoj narednoj sjednici za predsjednika Opštine imenovali Nikolu Divanovića (DPS).

Uslijedili su protesti pristalica DF-a i Demokrata, ali i štrajk zaposlenih koji primaju zarade iz budžeta, jer tokom cijelog ljeta nijesu mogli da prime plate.

U pomoć početkom avgusta u Budvu dolazi tadašnji premijer Duško Marković (DPS) - tada je Divanovića i njegove kolege nazvao “herojima proljeća” i obećao da će Vlada iz budžetske rezerve obezbijediti novac, što se par dana kasnije i obistinilo, pa su za gotovo 500 zaposlenih u lokalnoj administraciji, javnim ustanovama i RTV Budva obezbijeđene zaostale zarade.

Nakon što Demokratski front i Demokrate na avgustovskim izborima dobijaju većinu i ponovo preuzimaju vlast, uslijedila je tužba Privrednom sudu, pa Jovanović u septembru 2020. godine poništava privremenu mjeru, čime je odblokiran račun Opštine Budva na kome je tada bilo gotovo pet miliona eura.

Iz Opštine su ranije u više navrata isticali da nema pravnog akta po kome se Opština obavezala da Vladi vrati novac a dogovor koji je tada Marković u jeku izborne kampanje postigao sa Divanovićem, partijskim kolegom iz DPS-a, po svemu sudeći je i zakonski sporan.

Iz lokalne uprave tada su najavili i krivično procesuiranje, što se nikada nije dogodilo.

I da se dvije strane dogovore oko izmirivanje obaveza, Opština Budva trenutno ne može da odobrava nikakve isplate, jer te akte mora da potpiše predsjednik Opštine Budva Milo Božović, koji je u spuškom Istražnom zatvoru.

Opština Budva ima dovoljno novca na računu, više od deset milion eura, a sedmično punjenje gradske kase na početku ljetnje sezone, sudeći po sedmičnim izvodima u koje su “Vijesti” imale uvid, izuzetno je dobro... Prema tome, i vraćanje duga Vladi ne bi poremetilo finansijsku stabilnost metropole turizma.

Bonus video: