Negoduju jer moraju u područne ambulante

Doktori iz službe opšte medicine Doma zdravlja Herceg Novi tvrde da se premještanjem ugrožavaju pacijenti, direktor tvrdi da su uoči turističke sezone morali da pojačaju kadar u Bijeloj i Igalu

13910 pregleda 6 komentar(a)
Dom zdravlja broji 17 izabranih doktora, Foto: domzdravljahn.me
Dom zdravlja broji 17 izabranih doktora, Foto: domzdravljahn.me

Ljekari Službe opšte medicine Doma zdravlja Herceg Novi negodovali su juče zbog odluke direktora da četiri izabrana tima premjesti u područne ambulante, tvrdeći da se tako ugrožavaju hiljade građana, uglavnom starijih pacijenata.

Direktor te ustanove Aleksa Đekić, međutim, tvrdi da je su uoči turističke sezone, zbog nedostatka kadra i loše putne infrastrukture, morali da rasporede ljekare u ambulante u Igalu i Bijeloj, kako ne bi trpio proces rada te zdravstvene ustanove.

U dopisu dijela ljekara, koji potpisuju Goran Komar, Zinaida Miljković, Danka Krivokapić, Sanja Topić, Tanja Zgradić, Sanja Čeprnjić, navodi se da će zbog ove odluke menadžmenta veliki broj pacijenata da bude prisiljen na preregistracije.

“Mi, ljekari Službe opšte medicine JZU Dom zdravlja Herceg Novi izjavljujemo oštar protest povodom prerazmještanja četiri izabrana tima u područne ambulante. Dr Komar i dr Miljković u Bijelu, a dr Topić i dr Rajković u Igalo. I pored zakonske zasnovanosti ovakve odluke menadžmenta (direktor i medicinski direktor dr Biljana Dapčević), nalazimo da ona temeljno ugrožava hiljade građana među kojima je pretežno broj starih lica - najupućenijih na česte posjete ljekarima. Ovom odlukom ukida se pravo građana na izbor ljekara (izabranog tima) na kome počiva reforma zdravstvenog sistema jer se ljekari čine praktično nedostupnim. Veliki dio pacijenata će biti prisiljen na preregistracije”, piše u dopisu.

Ljekari navode da se, osim toga, ukidaju dobre prakse u zdravstvu i poštovanje prema ljekarima koji skupa imaju skoro 90 godina staža.

“Kao iskusni i nekorumpirani ljekari mi u ovim koracima vidimo prevashodno ugrožavanje pacijenata i proizvođenje meteža.

Kao ljekari sa ozbiljnim stažom mi smo zainteresovani za doprinos strateškim ciljevima zdravstvenog sistema: radu na detekciji ranog maligniteta i hroničnih nezaraznih bolesti na čijem su vrhu kardiovaskularna oboljenja. Uslov za ispunjenje takvog cilja je zadovoljan zdravstveni radnik”, navodi se u dopisu.

Đekić je juče “Vijestima” odgovorio da je prije petnaestak dana uputio dopis zaposlenima, kako bi se izjasnili ko želi dobrovoljno da tokom turističke sezone radi u ambulantama u Igalu i Bijeloj, ali da od 17 ljekara niko nije želio da bude upućen na ta radna mjesta. Kazao je da je timove uputio vodeći računa o dva kriterijuma-da radno mjesto ljekara bude bliže njihovom mjestu prebivališta, ali i shodno iskustvu.

On je istakao da Bijela ima 9.628 stanovnika i samo dva izabrana doktora, što je u suprotnosti sa normativima, te da su stanovnicima obećali bolju dostupnost zdravstvenih usluga s obzirom na konstantan priliv stanovnika, pojasnivši i da su potrebe veće tokom turističke sezone.

Komentarišući nezadovoljstvo ljekara, Đekić je rekao da je zakonska mogućnost uputiti zaposlenog na radno mjesto udaljeno čak do 50 kilometara i da ih nije uputio “na kraj svijeta”. Poručio je da ovaj raspored nije stalan, ocijenivši da se nepravedno targetira kao neko ko je odgovoran za sve probleme...

Bonus video: