DMEN: Srednjoškolci devastirali eko park Blace

"Pitam se da li oni znaju koliki trud i rad taj čovjek ostavlja tamo da bi drugima bilo bolje i da bi uživali u eko parku", kazao je predsjednik Društva mladih ekologa Nikšić Miodrag Karadžić

8396 pregleda 5 komentar(a)
Foto: DMEN
Foto: DMEN

Prije osam godina nikšićki ekolozi su odlučili da izletištu Blace, koje se nalazi na oko dva kilometra od centra Nikšića, iza stare tvrđave, vrate stari sjaj – “umili su ga” i obogatili mobilijarom i ponovo od njega napravili pravu oazu.

Nažalost, svake godine vandali ostave „pečat“ u eko parku koji ekolozi, predvođeni Milom Jokom Radovićem, nezvaničnim čuvarem izletišta, veoma brzo srede. Ovoga puta, pojedini nikšićki srednjoškolci uništili su dio mobilijara i zelenila.

„Prethodno smo imali posječeno par stabala i u više navrata ostavljan je otpad, ali posljednjih mjesec dana već treći ili četvrti put srednjoškolci devastiraju park. Ovoga puta posječena su stabla lipe i breze starosti po pet-šest godina, slomljene su cigle na krovu roštilja, razbacan je otpad koji je bio sakupljen i polomljene su klupe i stolovi. Zaista ne znam kako i na koji način da opišem takvo ponašanje bez kao razočarenje u mlade ljude koji treba sjutra da budu budućnost ovoga grada i ovog društva“, kazao je „Vijestima“ predsjednik Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN) Miodrag Karadžić.

Eko park Blace, Društvo mladih ekologa Nikšić je formirao tokom 2015. godine u sklopu projekta “Eko-park Blace - čistije, ljepše, korisnije“ koji je finansirala nikšićka Pivara. Pomenuti lokalitet je osamdesetih godina prošlog vijeka bio omiljeno izletište Nikšićana, ali su onda uslijedile godine devastacije sve dok ekolozi nijesu preuzeli stvar u svoje ruke. Ali, dok Joko Radović i ekolozi uređuju park i popravljaju polomljeno, vandali uništavaju.

Blace vandalizam
foto: DMEN

„Ovo je ogledalo nikšićkih srednjoškolaca koji posljednjih mjesec dana devastiraju park. Smatram da sve to što neko radi, donosi iz kuće, tj. porodice. Joko to odmah popravlja, pa tako i ovoga puta. Pitam se da li oni znaju koliki trud i rad taj čovjek ostavlja tamo da bi drugima bilo bolje i da bi uživali u eko parku“, kazao je Karadžić.

Joko i članovi DMEN-a su još prije osam godina odlučili da njihova bude „posljednja“, a ne vandala. Dok ovi drugi ruše mobilijar u eko parku Blace, zaljubljenici u prirodu popravljaju uništeno. Nadaju se da će volonterizmom, brigom prema životnoj sredini i ljepotom eko parka, uspjeti da pobijede vandalizam.

Bonus video: