CZIP: Izostaje reakcija nadležnih institucija zbog devastacije Mareze

Iz CZIP-a apelovali da se spriječi dalja devastacija, da Mareza ne bi bila "još jedan primjer područja koje je zaštićeno samo na papiru"

4211 pregleda 6 komentar(a)
Foto: CZIP
Foto: CZIP

Iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) kazali su da, uprkos brojnim prijavama, izostaje reakcija nadležnih institucija zbog devastacije Mareze, dijela zaštićenog parka prirode “Dolina rijeke Zete”

Kazali su da je tim CZIP-a, prilikom redovnih aktivnosti monitoringa ptica na području Mareze, uočio niz aktivnosti koji imaju štetne posljedice po ekosistem tog područja.

"Intenzivna gradnja, naročito poslovnih zgrada i magacina, mijenja ovu prigradsku oazu u industrijski centar. Na dijelu Mareze koja je u državnom vlasništvu su uočeni građevinski radovi bez jasno istaknute table sa informacijama o vrsti radova koji se izvode na tom području. Pored građevinskih radova, uočene su i radnje nasipanja parcela građevinskim otpadom u cilju formiranja izdignutih površina koje kasnije mogu poslužiti za izgradnju objekata na tom prostoru. Naročito je ugrožen dio uz bulevar Podgorica-Danilovgrad, gdje se iz dana u dan aktivno radi na nasipanju plavnih livada", ističe se u saopštenju.

Takođe, kako su kazali, brojne divlje deponije zagađuju i ruže izgled staništa koje je dio zaštićenog područja parka prirode.

"Situacija nije bolja ni u području u kojem je smještena prstenovačka stanica 'Mareza' koju vodi CZIP, a gdje je uništavanje staništa očigledno. Vrši se probijanje puteva kroz vegetaciju, sječa i krađa drveća za ogrijev, kao i intenzivno nasipanje livada. Krivolov je još jedan od problema koji je prisutan na ovom području, posebno ubijanje zaštićenih vrsta ptica kao što su bijele rode, sova ušara, a to su samo od nekih slučajeva zabilježenih tokom prethodnih godina. Da su problemi očigledni i da je neophodno njihovo što hitnije rješavanje ukazuju i građani koji žive na ovom području, a koji su se obraćali CZIP-u u prethodnom periodu", navode iz te organizacije.

Evidentno je, smatraju, da za rješavanje tih problema ne postoji volja, što se "lako zaključuje iz izostanka odgovora" na prijave koje je CZIP podnio građevinskoj inspekciji, Komunalnoj policiji, Upravi za inspekcijske poslove i upravljaču tim područjem, Agenciji za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice.

"Apelujemo na gore pomenute institucije da reaguju u što kraćem roku kako bi se spriječila dalja devastacija ovog značajnog područja i kako Mareza ne bi bila još jedan primjer područja koje je zaštićeno samo na papiru", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: