Počela rekonstrukcija završne faze puta Nikšić - Ilino brdo: "Važno da povezivanje sa drugim državama bude efikasnije"

Predsjednik Vlade kazao da je saradnja sa Opštinom Nikšić "na najvećem mogućem nivou"

5965 pregleda 70 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Za Crnu Goru izuzetno je važno da povezivanje sa drugim državama bude efikasnije nego sada, kazao je predsjednik Vlade Dritan Abazović koji je obišao gradilište na putu Nikšić - Vilusi, gdje su počeli radovi na rekonstrukciji magistrale od Nikšić do Kusida, jer je preostali dio puta ka Ilinom brdu minulih godina završen.

Pomenuta dionica je duga 6,3 kilometara, a radovi su vrijedni skoro sedam miliona eura.

Prema riječima Abazovića, rekonstrukcija podrazumijeva i bolju konekciju sa aerodromom u Nikšiću, za koji je rekao da ima ambiciozne planove, a ovakvih aktivnosti će, kako je kazao, biti "širom Crne Gore”. Istakao je da je saradnja sa Opštinom Nikšić "na najvećem mogućem nivou" i da je potrebno "sačuvati dobru energiju kako bi se zajedno radovali svakom projektu" u korist svih građana.

Radove su obišli i predsjednici Opštine i Skupštine Opštine (SO) Nikšić, Marko Kovačević i Nemanja Vuković, kao i direktor Uprave javnih radova Radomir Vuksanović i predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija.

Prema riječima Kovačevića, za dvije godine u opštini Nikšić je rekonstrusano 50 kilometara, a započeta rekonstrukcija na dijelu Nikšić-Kuside je jedna od najznačajnijih za grad. Istakao je da je Nikšić u svim pravcima infrastrukturno dobro povezan.

Prema riječima predsjednika SO Nemanje Vukovića, pomenutim putnim pravcem na bolji način Nikšić će biti povezan sa Herceg Novim i graničnim prelazom sa Bosnom i Hercegovinom, a dodatna vrijednost rekonstrukcije saobraćajnice je to što rješava problematične tačke na kojima su učestale saobraćajne nezgode.

rekonstrukcija Nikšić
foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Uprave za saobraćaj Vuksanović kazao je da je ugovor za izvođenje radova potpisan u oktobru prošle godine sa fimom "Mehanizacija i programat" iz Nikšića i da je rok za završetak radova 12 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Iz Vlade je saopšteno da će, sa završenim radovima na ovoj dionici, stanovnici Nikšića i Crne Gore dobiće na upotrebu modernu saobraćajnicu koja će povećati nivo usluge i bezbjednost saobraćaja na ovom dijelu putne mreže Crne Gore.

Vuksanović je iznio detalje projekta.

Ugovor za izvođenje radova je potpisan 18. oktobra 2022. sa fimom "Mehanizacija i programat" iz Nikšića. Ugovorena vrjednost radova iznosi 6.989.615,56 eura sa uračunatim PDV-om. Rok za završetak radova je 12 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. Nadzor nad radovima je povjeren firmi "Geotechnics, Projects & Consulting" Podgorica. Projektnu dokumentaciju je izradila firma "Asfalt beton gradnja" iz Podgorice.

"Radovi na dionici podrazumijevaju zamjenu kolovozne konstrukcije na cjelokupnoj dionici puta, ugradnju novog sloja BNS debljine 12 centimetara, ugradnju novog habajućeg sloja debljine četiri centimetra. Takođe, radovi podrazumjevaju izgradnju nasipa, izgradnju potpornih konstrukcija, sanaciju kosina, ugradnju putarskih mreža, te izgradnju sistema atmosferske kanalizacije za prikupljanje vode sa kolovoza. Projektom je predviđena sanacija i rekonstrukcija dva mosta: 'Vukov most' dužine 100 metara, te mosta 'Auto baza' dužine 125 metara, kao i rekonstrukcija nadvožnjaka Vitalac dužine 15 metara.

"Projektom je predviđena izgradnja trotoara u dužini od 2,5 kilometra na potezu od Vukovog mosta do nadvožnjaka Vitalac, u cilju povećanja bezbjednosti za pješake i učenike koji gravitiraju ka osnovonj školi u Vitalcu. Definisana je i izgradnja kružnog toka na raskrsnici za Krupac koja istovremeno predstavalja i novi način konekcije sa magistralnog puta na aerodrom Nikšić. Projektom je predviđena izgradnja nove javne rasvjete u dužini od tri kilometra, od Nikšića do Vitalca. Rekonstrukcija podrazumijeva i ugradnju nove horizontalne i vertikalne signalizacije, kao i ugradnju novih sistema pasivne bezbjednosti saobraćaja", saopšteno je iz Vlade.

Bonus video: