Novi protest izabranih doktora u subotu ispred Vlade

Iz Udruženja izabranih doktora i Sindikata izabranih doktora juče su “Vijestima”, u vezi sa žalbama pacijenata, odgovorili da rade u skladu sa normativima, ali i pravilima struke, kao i da su na raspolaganju svojim pacijentima

4249 pregleda 45 reakcija 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Drugi protest izabranih doktora, pod sloganom “Minut do 12 za spas primarne zdravstvene zaštite”, biće organizovan u subotu u podne ispred zgrade Vlade.

To su “Vijestima” juče potvrdili iz Sindikata izabranih doktora Crne Gore (SIDCG). Ta organizacija na proteste se odlučila nakon što od Ministarstva zdravlja i Vlade nijesu dobili nikakav odgovor, niti poziv na sastanak kako bi razgovarali o problemima sa kojima se suočavaju. Ljekari su, između ostalog, zahtijevali da se na zarade vrati strukturirani model obračunavanja plata, uz kapitacije i usluge, ukinut posljednjim Granskim kolektivnim ugovorom, kao i da se reguliše pitanje dežurstava.

Izabrani doktori, kako je ranije saopšteno iz SIDCG, od prekjuče rade u skladu sa normativima Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), što podrazumijeva da u toku radnog dana primaju 28 do 35 pacijenata, kao i one čije zdravstveno stanje zahtijeva hitan pregled. U dopisu pacijentima naveli su da neće biti u mogućnosti da primaju pacijente ljekara koji su odsutni i kojima nije obezbijeđena zamjena.

To je dovelo do situacije da se određeni broj pacijenata preusmjerava ka drugim zdravstvenim ustanovama, u prvom redu Hitnoj medicinskoj pomoći, jer ne mogu da dobiju termin za pregled u domovima zdravlja.

Iz Udruženja izabranih doktora i SIDCG juče su “Vijestima”, u vezi sa žalbama pacijenata, odgovorili da rade u skladu sa normativima, ali i pravilima struke, kao i da su na raspolaganju svojim pacijentima.

“Ogromni administrativni nameti od donosioca odluka u zdravstvu tokom prethodnih deset godina su polako počeli da se urušavaju, a pandemija je dodatno doprinijela da se na svaki protokol zaboravi. Trpjeli su najviše ljekari primarne zdravstvene zaštite, a samim tim i pacijenti koji su dobijali manje pažnje na pregledima koje zaslužuju po prinicipima medicinske doktrine. Postoje jasno definisana stanja koja zbrinjavaju domovi zdravlja, kao i ona koje zbrinjava hitna medicinska pomoć... Ministar Dragoslav Šćekić i njegovi saradnici su svojim postupcima samo pomogli da shvate koliko su cijenjeni i da treba da se pridržavaju propisa”, piše u odgovoru Udruženja i SIDCG.

Iz Ministarstva zdravlja nakon prvog protesta saopštili su da je prosječna zarada izabranog doktora preko 1.600 eura i da su njihove tvrdnje neutemeljene, kao i da svi koji rade dodatno imaju mogućnost da povećaju zaradu kroz prekovremeni i dopunski rad ili varijabilu.

Bonus video: