Poštari dobijaju 40 novih električnih motora

Prva električna vozila u Pošti Crne Gore i obnova voznog parka

16189 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Pošta Crne Gore
Foto: Pošta Crne Gore

Prateći svjetske trendove u poštanskoj djelatnosti, ali i uvažavajući značaj očuvanja životne sredine, Pošta Crne Gore je po prvi put izvršila nabavku električnih vozila. Kako je sam proces javnih nabavki izvršen i potpisan ugovor, Poštin vozni park će uskoro biti bogatiji za 40 električnih mopeda. Ova investicija ima za cilj da vozni park učini funkcionalnijim, modernijim, što bi i samo pružanje usluga učinilo efikasnijim, a krajnji cilj jesu zadovoljni poštari, ali i korisnici.

Naime, stanje voznog parka koje je zateklo novo rukovodstvo bilo je na nezavidnom nivou i nije mogao da prati trend rasta broja klijenata koji Pošta bilježi u posljednje dvije godine. Kako bi se usluga unaprijedila i kako bi se stekli uslovi za sticanje novih klijenata, bilo je neophodno nabaviti dodatan broj vozila.

Vozila, od kojih je gotovo trećina bilo starosti od 15 do 20 godina, a većina njih u jako lošem stanju i sa velikom pređenom kilometražom, osim što su ugrožavala bezbijednost zaposlenih, takođe su predstavljali značajnu prepreku u razvitku Pošte,

S namjerom da se poboljša pružanje usluga koje Pošta nudi, ali i da se poslovanje same Kompanije širi kroz sticanje novih klijenata, izvršena je nabavka 180 novih mopeda namijenjenih poštarima.

Takođe je izvršena i nabavka 5 električnih dostavnih vozila preko QSF fonda Svjetskog poštanskog saveza, a u saradnji sa našim partnerima iz Eko fonda. Cilj nabavke ovih vozila, osim unapređenja ekspres dostave, jeste da se stvori uslov za dalju elektrifikaciju voznog parka Kompanije, kako bismo dali značajan doprinos smanjenju zagađenja životne sredine i očuvanju prirodnih bogatstava naše zemlje.

Proces unapređenja voznog parka i dalje elektrifikacije jeste posao koji mora očuvati kontinuitet, pa je izvršena i nabavka 5 vozila teretnog programa, od čega je jedno takođe električno vozilo, a njihova isporuka očekuje se u septembru ove godine. Ta vozila su namijenjena za transport pošiljaka na linijama prevoza.

Za zaposlene u Pošti izvršena je nabavka 3 električna vozila putničkog programa.

Osavremenjavanje voznog parka će se nastaviti, a sve sa ciljem da zaposleni imaju adekvatne i bezbjedne uslove rada, da se kvalitet usluge podigne na znatno viši nivo, a da pritom kao društveno odgovorna kompanija postavimo nove standarde na ekološkom planu.

Rukovodstvo Pošte, iako je po dolasku na funkciju zateklo jedan nefunkcionalni i neproduktivni sistem, koji nije pratio modernizaciju društva, odlučno je najavio značajne promjene i osavremenjavanje, kako bi Pošta postala moćna i moderna kompanija.

Danas, nakon svega 2 godine, kroz niz uspješnih projekata, među kojima je i obnova voznog parka, možemo istaći da su napravljeni veliki pomaci u načinu funkcionisanja i poslovanja Pošte. Motivisani svim što je postignuto za relativno kratak period, u istom, pozitivnom duhu, nastavićemo da radimo na jačanju i dodatnoj produktivnosti svakog segmenta Pošte.