Regionalni vodovod: Morača nosi mrtve životinje na području Grbavaca, na njenim obalama nalaze se brojne deponije

"U Crnoj Gori, ekološkoj državi, nažalost, svijest o očuvanju životne sredine, a posebno rijeka i brojnih izvorišta je kod pojedinaca na izuzetno niskom nivou"

5255 pregleda 4 komentar(a)
Mrtva životinja u Morači, Foto: Regionalni vodovod
Mrtva životinja u Morači, Foto: Regionalni vodovod

Stravične slike na obalama i u koritu rijeke Morače u Drugoj zoni sanitarne zaštite izvorišta "Bolje sestre" na području Grbavaca - rijeka Morača nosi mrtve životinje, dok se na njenim obalama nalaze brojne deponije otpada građevinskog i životinjskog porijekla, saopštila je Služba za informisanje Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje.

Kako navode, u Crnoj Gori, ekološkoj državi, nažalost, svijest o očuvanju životne sredine, a posebno rijeka i brojnih izvorišta je kod pojedinaca na izuzetno niskom nivou.

"Očito društvo mora da uloži značajne napore na stalnom podizanju ekološke svijesti ali i da oštro sankcioniše svako narušavanje životne sredine", navode.

Kažu da su redovne patrole Službe zaštite lica i imovine Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, 6. juna, ko zna koji put na području Grbavaca, u okviru Druge zone sanitarne zaštite izvorišta "Bolje sestre", na više mjesta naišle na odloženi otpad građevinskog i životinjskog porijekla. Istovremeno, kako dodaju, uočeno je da rijeka Morača nosi mrtve životinje i životinjski otpad.

"Regionalni vodovod je u više navrata, u saradnji sa DOO 'Zaštita prostora Crne Gore', uz pokroviteljstvo Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odnosno Direktorata za ekologiju i klimatske promjene, organizovao akciju čišćenja i uređenja korita rijeke Morače, upravo na teritoriji prigradskog naselja Grbavci. Nakon navedenih akcija čišćenja korita rijeke Morače, očekivalo se da će proraditi svijest, te da u narednom periodu neće biti novog odlaganja otpada. Nažalost, svjedoci smo da se te scene iznova ponavljaju i da pojedinci ne mare za štete koje mogu nastati zbog ugrožavanja rijeke Morače, Skadarskog jezera, a posebno izvorišta 'Bolje Sestre', koje snabdijeva vodom Crnogorsko primorje", piše u saopštenju.

Regionalni vodovod, kako kažu, kao društveno odgovoran subjekat, i u budućem periodu će nastaviti sa svakodnevnim obilaskom Druge i Treće zone sanitarne zaštite izvorišta "Bolje sestre".

"U cilju sprečavanja bilo kakvog njihovog narušavanja. Očekuje se da će i sami mještani Grbavaca, nastaviti da daju značajan doprinos na sprječavanju pojedinaca, da odlaganjem otpada nanose štetu kako njihovoj, tako i državnoj imovini. Regionalni vodovod, takođe nastaviće praksu, da o svim ugrožavanjima Druge i Treće zone sanitarne zaštite izvorišta 'Bolje sestre', obavještava nadležne organe i institucije, a istovremeno očekuje njihovo odlučnije obračunavanje sa nosiocima ovakvih pojava, kako se navedene hororne scene iznova ne bi ponavljale", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: