Durmitorska inicijativa: Milatović prvi predsjednik koji se poklonio žrtvama zločina u Dolima

"Današnji dolazak predsjednika Crne Gore, i državne počasti žrtvama, najava drugačije i bolje Crne Gore", kazali su

4957 pregleda 3 komentar(a)
Milatović se poklonio žrtvama u pivskim Dolima, Foto: Durmitorska inicijativa
Milatović se poklonio žrtvama u pivskim Dolima, Foto: Durmitorska inicijativa

Durmitorska inicijativa (DI) za Žabljak, Plužine i Šavnik zahvalila je predsjedniku Jakovu Milatoviću, što se danas, kao najviši državni zvaničnik, uz najviše državne počasti, poklonio sjenima žrtava zločina u Pivskim Dolima, i na taj način ispravio decenijsku nepravdu učinjenu žrtvama iz Pivskih Dola, saopšteno je iz te inicijative.

"Crnogorska država danas je odala dužnu poštu nevinim žrtvama stravičnog zločina u pivskom selu Doli, gdje je prije 80 godina, za sat vremena pobijeno 522-oje ljudi, među kojima 109 djece. Danas je, nakon bezmalo vijeka, država ispoštovala i bol Pivljana, koji su od tog 7. juna 1943. godine tugovali u tišini, za gotovo zaboravljenim žrtvama jednog od najsvirepijih zločina u Crnoj Gori ikada", saopštila je Durmitorska inicijativa Žabljaka, Plužina i Šavnika", navodi se u saopštenju DI.

Milatović se poklonio žrtvama u pivskim Dolima
Milatović se poklonio žrtvama u pivskim Dolimafoto: Durmitorska inicijativa

Durmitorska inicijativa podsjeća da je, kako su kazali, po zlu čuvena folksdojčerska jedinica prolazeći kroz Pivu, u Dolima, pokraj sela Miljkovac, toga dana za minut, u jednoj vrtači, ubila 106 djece, iz Dube, Bukovca, Miljkovca i Rudinica, među kojima i majku koja se u tom trenutnku porađala.

"Najviše žrtava bilo je iz bratstva Blagojevića, njih 185, a bilo je dosta porodica koje su komplet ubijene, i ugašene. Priča o ovoj pivskoj "krvavoj bajci", međutim, nije nalazila put do javnosti, samo su je Pivljani čuvali, prenosili s koljena na koljeno, i tugovali", navode iz Durmitorske inicijative.

Dodaju da je današnji dolazak predsjednika Crne Gore, i državne počasti žrtvama, najava drugačije i bolje Crne Gore.

Milatović se poklonio žrtvama u pivskim Dolima
Milatović se poklonio žrtvama u pivskim Dolimafoto: Durmitorska inicijativa

"Zato, u ime Pivljana i Durmitoraca, iskreno zahvaljujemo Milatoviću što se poklonio sjenima pivskih stradalnika i što je ispoštovao bol i sjećanje Pivljana na žrtve i zločin", navodi se u saopštenju koje potpisuje Predsjedništvo Durmitorske inicijative Žabljaka, Plužina i Šavnika.

Bonus video: