Bečić povodom godišnjice zločina u Pivi i Velici: Da se nikad i nikome više ne ponovi

"Neka je vječna slava i hvala mučenicima", saopštio je Bečić

3941 pregleda 5 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Aleksa i Dritan - Hrabro se broji
Aleksa Bečić, Foto: Aleksa i Dritan - Hrabro se broji

Lider koalicije “Hrabro se broji” Aleksa Bečić povodom stradanja nevinih ljudi u Pivi i Velici kazao je da želi da se tako nešto nikome i nikada više ne ponovi.

To je saopšteno iz koalicije "Hrabro se broji".

"Danas se sjećamo svi zajedno, kao narod, kao država, da je prije punih osam decenija izvršen jedan od največih zločina ikad počinjenih na našoj teritoriji i nad našim narodom. Danas je 7. jun i danas moramo da zastanemo. Danas se sjećamo svi zajedno, kao narod, kao država, da je prije punih osam decenija izvršen jedan od največih zločina ikad počinjenih na našoj teritoriji i nad našim narodom", rekao je Bečić, navodi se u saopštenju koalicije.

Genocid u Pivi, kazao je on, zaslužuje pomen prije svega zbog stradale mladosti, njih 549, ali i ostalih 741 nevina civila stradalih od fašističke ruke u samo osam krvavih dana juna 1943. samo zbog svoje vjerske i nacionalne pripadnosti.

"Kultura sjećanja na masovna stratišta u kojima su svirepo ubijeni naši najmiliji mora biti brižno odgajana. Ovo je prva godina kada ovaj crni datum dočekujemo sa Rezolucijom o genocidu u Pivi i Velici, formalnim priznanjem veličine ovog strašnog zločina, izglasanim na predlog Demokrata. To je i najmanje što smo mogli da uradimo za nevine žrtve. Bićemo potpuno mirni tek onda kada usvojeno ovim aktom i dosljedno počne da se primjenjuje. Subjekt koji predvodim i ja lično nastaviću da pružam nesebičnu podršku ovom cilju", dodaje se u saopštenju.

Zbog mrtvih i mučenih i zbog njihovih potomaka, kazao je on i rekao da možda najviše zbog živih će nastaviti da pruža podršku, zbog svih nas zajedno i zbog naše antifašističke vertikale i tradicije i najsnažnijeg našeg poriva, nevjerovatne želje za slobodom", rekao je Bečić.

Da se nikad i nikome više ne ponovi ni izbliza ono što se tog 7. juna 1943. godine dogodilo, dodao je on, kao ni drugi stravični zločini u kojima su stradali nevini ljudi.

"Žrtva je žrtva. Zločinac je zločinac. Čovjek je čovjek. Neka je vječna slava i hvala mučenicima", saopštio je Bečić.

Bonus video: