Stevović: Priprema se međunarodni konkurs za urbanističko-arhitektonsko rješenje Muzeja savremene umjetnosti

"Biće to jedan od najvećih konkursa u konkursnoj tradiciji Crne Gore", rekao je Stevović

7006 pregleda 1 komentar(a)
Vladan Stevović, Foto: PR centar
Vladan Stevović, Foto: PR centar

Međunarodni konkurs za urbanističko-arhitektonsko rješenje Muzeja savremene umjetnosti i prirodnjačkog muzeja sa kontakt zonom u Podgorici intenzivno se priprema, kazao je glavni državni arhitekta, Vladan Stevović, prenosi PR centar.

On je, na događaju koji je organizovalo Ministarstvo kulture i medija povodom predstavljanja rezultata u protekloj godini, kazao da namjera Vlade da izgradi Muzej savremene umjetnosti predstavlja visok stepen posvećenosti razvoju kulture i umjetnosti te suštinskoj vidljivosti zemlje na globalnom nivou.

"Lokacija nekadašnje kasarne Morača je prostorno središte glavnog grada i države Crne Gore. Njena određenost prirodnom obalom Morače te Ulicom Vaka Đurovića i Bulevarom Ivana Crnojevića daje joj posebnu vrijednost u kulturnom pejzažu grada koja je značajno pojačana činjenicom da je ovaj prostor jedan od rijetko sačuvanih i trenutno predstavlja zelenu oazu“, rekao je Stevović.

Dodao je da više mjeseci intenzivno rade na pripremi međunarodnog konkursa za urbanističko-arhitektonsko rješenje Muzeja savremene umjetnosti i prirodnjačkog muzeja sa kontakt zonom u Podgorici.

"Biće to jedan od najvećih konkursa u konkursnoj tradiciji Crne Gore. Žiri je sastavljen od eminentnih stručnjaka na međunarodnoj, regionalnoj i domaćoj arhitektonskoj sceni. Od učesnika se očekuje da predlože rješenja koja će odgovoriti na konkursni zadatak, prirodni i izgrađeni kontekst kao i da kreiraju novi arhitektonski identitet kompleksa objekata koji će u urbanom kontekstu centra Podgorice/Crne Gore generisati novi kvalitetan atraktor/orjentir u prostoru i vinuti Podgoricu/Crnu Goru u sami vrh liste zemalja na svijetu u koje morate otići i posjetiti muzej Savremene umjetnosti ne samo zbog vrijednosti njegove zbirke, postavke i programa, već i onoga što je jednako bitno a to je vrijednost arhitektonskog izraza i savremenost odgovora na izazove izgradnje u delikatnom okruženju“, rekao je Stevović.

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, rekao je da ne postoji ozbiljna prijedstonica u Evropi, a vjerovatno ni u svijetu, koja nema Muzej savremene umjetnosti.

“Muzej savremene umjetnosti treba da bude glavno sidro, nosilac kompletnog razvoja kulture u Crnoj Gori, ali ne samo sektora kulture nego i mnogih drugih kompatibilnih djelatnosti. Zato smatram da bi izgradnja Muzeja savremene umjetnosti značila da konačno imamo epicentar koji će stvarati ravotežu na sve strane u onome što je budućnost savremene Crne Gore“, istakao je Abazović.

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović kazala je da razvoj nije moguć bez velikih projekata i ulaganja, prenosi PR centar.

Istakla je da je izuzetno srećna što je Ministarstvo kulture i medija, osnivanjem Muzeja savremene umjetnosti koji je bio nepohodan Crnoj Gori, obezbijedilo ključne preduslove za razvoj savremenog umjetničkog stvaralaštva i vizuelne kulture.

„Muzej savremene umjetnosti je razvojna šansa Crne Gore i Glavnog grada Podgorice. Svjesni smo da ovo nije samo ustanova usko stručne djelatnosti, već multifunkcionalna platforma koja kao takva u savremenoj praksi može dati puni doprinos ekonomskom razvoju, razvoju kreativnih industrija, ali i unaprijeđenju izgleda glavnog grada“, poručila je Vlaović.

Podsjetila je da je na tom putu, Ministarstvo kulture i medija pripremilo Analizu ispunjenosti uslova i procjena opravdanosti transformacije JU Centar savremene umjetnosti Crne Gore u JU Muzej savremene umjetnosti Crne Gore“, navela je

Kako je dodala, Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o potrebi transformacije JU CSUCG u JU MSU, da je formiran ekspertski tima za izradu Elaborata o opravdanosti transformacije JU CSUCG u JU MSU, izrađen Elaborat o opravdanosti transformacije JU CSUCG u JU MSU.

"Usvojili smo Elaborat na sjednici Vlade Crne Gore, nakon što su Savjet JU CSUCG i Ministarstvo finansija dali pozitivno mišljenje. Vlada Crne Gore usvojila Odluku o organizovanju JU Muzej savremene umjetnosti, kreirana je stavka u Kapitalnom budžetu, a raspisan je međunarodni konkurs za idejno rješenje“, navela je Vlaović.

Bonus video: