Otvoren granični prelaz Ranče, Adžić: Unapređujemo odnos sa Srbijom

"Nadam se da ćemo u budućem periodu imati još ovakvih projekata, ne samo prema Srbiji, nego i prema svim drugim državama u regionu", kazao je ministar

9243 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Novi granični prelaz Ranče za međunarodni drumski putnički i robni saobraćaj, na putu Pljevlja – Prijepolje, otvoren je danas. Svečanu vrpcu presjekli su minister unutrašnjih poslova Filip Adžić i predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori

Kako je saopšteno na svečanosti, izgradnja graničnog prelaza na novoj lokaciji, bliže graničnoj liniji sa Srbijom, u odnosu na prethodnu lokaciju, bila je potrebna u cilju usklađivanja pozicije i kapaciteta prelaza za standardima Šengena i najboljih praksi za nadzor vanjskih granica Evropske unije.

Sredstva za realizaciju projekta obezbijeđena su kroz Sektorsku budžetsku podršku EU za unapređenje sistema integrisanog upravljanja granicom.

Ranče, GP Ranče, granični prelaz Ranče
foto: Goran Malidžan

“Najveću zahvalnost dugujemo partnerima iz Evropske unije koji su dali najveći doprinos da čitav projekat bude realizovan. O važnosti projekta graničnih prelaza više puta smo govorili. Ono što je ključni zadatak bio vlade je da stvori uslove za bolju regionalnu saradnju za lakši pristup Crnoj Gori s obzirom da smo turistička destinacija, koja svake godine prima sve veći broj turista. Na ovaj način i u tom dijelu želimo da poboljšamo turističku ponudu i omogućimo, kako našim građanima tako i svim ljudima koji dolaze da posjete Crnu Goru da na lakši i brži način pristupe našoj državi. Ono što je posebno značajno je da gradimo dobar odnos, da unapređujemo odnos sa bratskom nam državom Srbijom da ove dvije države povezujemo. Ovo je negdje šesti prelaz i negdje pokazujemo da imamo najbolje odnose i ukidamo sve moguće barijere između dvije države”, rekao je Adžić.

Ranče, GP Ranče, granični prelaz Ranče
foto: Goran Malidžan

Kazao je i da na ovaj način daju doprinos poboljšanju kvaliteta života ljudi koji žive u graničnom pojasu.

“Stav Vlade i mi ćemo to i ubuduće pratiti je razvijanje najboljih odnosa, otvaranje naše države prema svim susjedima. Nadam se da ćemo u budućem periodu imati još ovakvih projekata, ne samo prema Srbiji, nego i prema svim drugim državama u regionu. Ja danas sa ponosom i zadovoljstvom mogu reći da smo završili uspješno jednu etapu, koja se mora dalje nastaviti jer to je jačanje saradnje sa svim državama regiona i podizanje kvaliteta života”, rekao je Adžić.

Ranče, GP Ranče, granični prelaz Ranče
foto: Goran Malidžan

Dok je trajala svečanost, granični prelaz je bio zatvoren više od sat, što je izazvalo negodovanje onih koji su čekali da uđu i izađu iz Crne Gore.

Šef Odsjeka za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Ingve Engstrom, kazao je da je u oovm projektu Evropska unija učestvovala sa dva i po miliona eura.

“Ovo je konkretan primjer, kako fondovi Evropske unije pomažu Crnoj Gori da uvede, standard EU i modernizuju državu za korist lokalnog stanovništva. Sada samo 250 metara razdvajaju Crnu Goru od Srbije dok je ranije bio jedan kilometer. Novih šest saobraćajnih traka će značajno ubrzati saobraćaj na granici u skladu sa evropskim standardima”, rekao je Ingve Engstrom.

Ranče, GP Ranče, granični prelaz Ranče
foto: Goran Malidžan

Istakao je da je ovo četvrti granični prelaz koji je obnovljen zahvaljujući sredstvima Evropske unije u cilju unapređenja kontrole na granici, prevenciji i detekciji prekograničnog kriminala kao.

“Evropska unija je do sada dala 20 miliona eura u svrhu unapređivanja upravljanja granicom u Crnoj Gori. Upravo smo započeli projekte vrijedne 30 miliona eura, kao nastavak prethodnih. Mi ćemo podržavati kontrolu granice i unapređivanje kapaciteta gradnične policije. Takođe ćemo pružati pomoć prilikom unapređivanja granične infrastructure kao i pružiti opremu za kontrolu granice u skladu sa antikoruptivnim mjerama Evropske unije. Crna Gora je ključni partner u adresiranju migratornih izazova zajedno sa EU i upravo zbog toga će EU nastaviti da podržava Crnu Goru u oblasti upravljanja granicom i migracijama”, rekao je Ingve Engstrom.

Ranče, GP Ranče, granični prelaz Ranče
foto: Goran Malidžan

Ministar Adžić juče se sastao i sa vlasnicima zemljišta, na kojoj je napravljen novi granični prelaz. Oni vode spor sa državom, jer su nezadovoljni cijenom po kojim im je eksproprisan dio imanja zbog izgradnje novog graničnog prelaza Ranče.

Upravni sud Crne Gore nedavno je, po žalbi mještana, donio prve presude u kojima je poništio rješenje Ministarstva finansija i predmet vratio na ponovni postupak. Mještani su nezadovoljni cijenama, od šest eura, po koja im se nudi za otkum zemljišta.

“Cio granični prelaz urađen je na zemlji nas trojice vlasnika. Prelaz je otvoren a još uvijek se vodi spor pred sudom oko zemljišta, koje se i dalje vodi na naše ime”, kazali su mještani.

Ranije su mještani najavljivali i mogućnost blokade otvaranja novog graničnog prelaza, ali je to juče izostalo.

Mještani tvrde da nisu ometali izvođenje radova, iako nisu bili zadovoljni cijenom jer se rješenjem Uprave za katastar i državnu imovinu, Područna jedinica Pljevlja, iz 2021. godine obavezuju da eksproprisane nepokretnosti predaju u posjed Državi Crnoj Gori radi izvođenja radova izgradnje i proširenja graničnog prelaza Ranče.

Mještani su tražili izgradnju prilaznog puta prije, a ne poslije graničnog prelaza, kako bi izbjegli prelazak i čekanja na granici.

Oni ističu da su stanovnici Crne Gore i da nema potrebe da prilikom svakog odlaska u Pljevlja moraju da prelaze granični prelaz.

Mještani su se u više navrata obraćali Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao investitoru, i lokalnoj upravi koja je obećala da će riješiti problem.

U sklopu graničnog prelaza urađeno je šest saobraćajnih traka, od toga dvije za teretna vozila i po dvije saobraćajne trake u oba smjera za putnička vozila i autobuse, zatim administrativni objekat, nadstrešica, objekat za detaljni pregled vozila, carinska vaga, kontrolne policijske i carinske kabine i drugi neophodni sadržaji.

Radovi su trebali biti završeni u avgustu 2021. godine.

Bonus video: