Radnici Instituta Igalo blokirali trajektno pristanište u Kamenarima: Bilo i tenzija, protest mirno završen

Radnici nijesu dozvoljavali da se sa trajekta "30. avgust" koji je prispio u Kamenare neposredno nakon početka protesta, iskrcaju vozila i putnici

37425 pregleda 58 reakcija 58 komentar(a)
Sa blokade, Foto: Siniša Luković
Sa blokade, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.06.2023. 23:16h

Radnici Instituta Igalo danas u 15 časova kako su i najavili, blokirali su trajektno pristanište u Kamenarima.

Radnici nijesu dozvoljavali da se sa trajekta "30. avgust" koji je prispio u Kamenare neposredno nakon početka protesta, iskrcaju vozila i putnici.

To je na trenutak izazvalo tenzije između okupljenih i putnika sa trajekta i osoblja Morskog dobra, ali nije bilo incidenata.

Na licu mjesta bio je i predsjednik Upravnog odbora Morskog dobra Blažo Rađenović koji nije uspio da odobrovolji učesnike protesta da puste sa trajekta "zatočena" vozila i putnike.

Ranije su iz Morskog dobra najavili da će trajekti prestati da voze od 15 do 17 časova za vrijeme protesta.

Na pristaništu je vladala velika nervoza vozača koji su željeli da trajektom pređu na drugu obalu zaliva. Njih su učesnici protesta i osoblje Morskog dobra upućivali na zaobilazni put oko Kotorskog zaliva.

Nakon kraćeg zadržavanja "30. avgust" se, pun vozila i putnika, neobavljenog posla vratio u Lepetane.

Marija Obradović predsjednica Sindikata Instituta Igalo je kazala da su radnici nažalost, prinuđeni na ovako nepopularne protestne mjere jer mjesecima ne dobijaju plate, a Vlada se oglušuje o njihove apele i zahtjeve.

Kazala je da su radnici do sada ipak pružali usluge pacijentima, ali da će ukoliko se nešto hitno ne promijeni, ubrzo biti dovedeno u pitanje fukcionisanje Instituta a time i mogućnost rehabilitacije svih korisnika Fonda zdravstva Crne Gore.

Naglasila je da će radnici insistirati na isplati dvije i po plate koje im se trenutno duguju i na konačnom potpisivanju ranije već dogovorenog kolektivnog ugovora.

Ukoliko se to ne desi u najskorije vrijeme, radnici su spremni da dodatno radikalizuju svoje proteste.

Predsjednik UO Morskog dobra Blažo Rađenović novinarima je kazao da žali što je do ovoga došlo i da će trajekti nastaviti da normalno saobraćaju nakon završetka protesta.

Kazao je i da novac koji je izgubljen danas od prodaje karata za trajekt dok je protest trajao, mogao biti upotrijebljen za rješavanje dijela problema radnika Instituta.

Na inicijativu predsjednice sindikata Marije Obradović radnici su prihvatili da za sat vremena skrate današnji protest i tako kako je rečeno prikažu dobru volju prema građanima kojima treba trajektni prevoz i svome gradu.

Protest je tako mirno završen i učesnici su se razišli oko 16 časova.

Bonus video: