Podgorica: Najavljena akcija čišćenja, namjenski će se čistiti lokacija kod Stočne pijace

Napominju da sva potrebna oprema za realizaciju ove društvene aktivnosti će biti obezbijeđena od strane organizatora

5635 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Organizacija projektnih timova Evropske omladinske kartice (EYCA) u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine, DOO Čistoća i Gradska deponija organizuju akciju čišćenja koja će se održati 12. juna sa početkom u devet sati, saopšteno je iz nevladine organzacije (NVO) CAZAS.

"Aktivnost će biti organizovana 12. juna sa početkom u 9h, a mjesto okupljanja je plato ispred hotela Hilton. Namjenski će se čistiti lokacija kod Stočne pijace u Podgorici, a događaj se organizuje sa ciljem podizanja svijesti o očuvanju životne sredine i koliko je svaki akter u društvu bitan činilac u tom procesu", stoji u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju akciju organizuje projektni tim Evropske omladinske kartice (EYCA), koju čine predstavnici NVO “Centar za omladinsku edukaciju” i Ministarstva sporta i mladih, NVO Cazas i Studentski parlament Univerziteta Crne Gore, zajedno sa, kako kažu, Agencijom za zaštitu životne sredine, DOO Čistoća i Gradska deponija.

Iz te NVO su pojasnili da pravo prijave imaju svi zainteresovani, koji se akciji čišćenja mogu pridružiti popunjavanjem kratkog prijavnog formulara na linku https://forms.gle/oNTh9CpKJe6Nhq2D6.

Napominju da sva potrebna oprema za realizaciju ove društvene aktivnosti će biti obezbijeđena od strane organizatora.

"Značaj ovakvih akcija je višestruk, a najviše se ogleda u činjenici što na ovaj način promovišemo zajedničku društvenu odgovornost i razvijamo ekološku svijest kod građana našeg Glavnog grada. Sigurna sam da ćemo dodatno inspirisati i druge aktere da se uključe i promovišu zdrave vrijednosti", poručila je projektna menadžerka EYCA programa Natalija Bošković.

Koordinatorka omladinskog programa u NVO “Cazas” Jelena Rakčević istakla je da joj je drago što je sve više takvih akcija, kao i to da su mladi ljuti ti od kojih ovakve inicijative dolaze.

"Vjerujem da će ovo biti samo početak zajedničke saradnje i da ćemo imati priliku da i druge aktivnosti usmjeravamo ka zelenijim trendovima, kako bi sve više ukazivali na važnost očuvanja životne sredine. Zdrava životna sredina jeste osnov za zdravije društvo", kazala je ona.

Predsjednik SPUCG Andrej Vukčević poručio je da su ekološke akcije od vitalnog značaja za očuvanje planete i dobrobit budućih generacija.

"Usvajanjem održivih praksi poput smanjenja emisija štetnih gasova, štednje vode i promovisanja obnovljivih izvora energije, možemo ublažiti uticaje klimatskih promjena. Dodatno, napori poput aktivnosti koje kao društveno odgovorne organizacije sprovodimo, recikliranja, zaštite biodiverziteta i zagovaranja ekološki prihvatljivih politika doprinose stvaranju ravnoteže i harmoničnog odnosa između ljudi i prirode", kazao je on.

Vukčević je dodao da ove akcije otvaraju put ka zelenijoj, zdravijoj i održivoj budućnosti za sve.

"Ovakve aktivnosti su samo jedan od koraka koji pravimo ka zdravijoj sredini za sve koji u njoj žive, zato želimo i da iste postanu tradicija i da u tom pravcu zajedno djelujemo", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: