"CZIP doveo javnost u zabludu, fotografisana i okolne parcele su privatno, a ne državno vlasništvo"

"Pitamo se, zašto iz CZIP-a nijesu bili revnosni dok smo se kao mještani žalili na nekontrolisano odlaganje svih vrsta otpada u naša imanja? Tada ptice nijesu bile ugrožene?"

5501 pregleda 6 komentar(a)
Foto: CZIP
Foto: CZIP

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) u medije je izašao sa netačnim, neprovjerenim i neprofesionalnim informacijama, te na taj način doveo javnost u zabludu, saopštili su danas porodice Bulatović, Savković, Đurović, Vidaković, Radević i drugi.

Oni su reagovali na jučerašnje saopštenje CZIP u kome se između ostalog navodi da "izostaje reakcija nadležnih institucija zbog devastacije Mareze".

U saopštenju koje je dostavila Slavica Đurović navodi se da se javnosti obraćaju "kao vlasnici pomenutih parcela i mještani".

"Fotografisana parcela, kao i okolne parcele, privatno su vlasništvo, ne državno, kako iz CZIP-a žele da predstave. Većina pomenutih parcela pripada III zoni Parka prirode "Dolina rijeke Zete"", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da se prema Odluci o proglašenju Parka prirode "Rijeka Zeta", u zoni zaštite III mogu:

  • Sprovoditi intervencije u cilju restauracije, revitalizacije i ukupnog unapređenja zaštićenog područja.
  • Razvijati naselja i prateća infrastruktura u mjeri u kojoj se ne izaziva narušavanje osnovnih vrijednosti područja.
  • Razvijati poslovno-industrijska i prateća infrastruktura u mjeri u kojoj se ne izaziva narušavanje osnovnih vrijednosti područja.
  • Vršiti radovi na uređenju objekata kulturno-istorijskog nasljeđa i tradicionalne gradnje.
  • Sprovoditi očuvanje i unapređenje tradicionalnih djelatnosti lokalnog stanovništva.
  • Selektivno i ograničeno koristiti prirodni resursi u skladu sa Planom upravljanja.
  • Sprovoditi svi oblici aktivnog turizma koji ne ugrožavaju vrijednosti Parka prirode.

"Iz navedenoga, ne ulazeći u motive i namjere CZIP-a, lako je utvrditi da su pomenuta uređivanja vršena na privatnome zemljištu, te u skladu sa Odlukom. Pitamo se, zašto iz CZIP-a nijesu bili revnosni dok smo se kao mještani žalili na nekontrolisano odlaganje svih vrsta otpada u naša imanja? Tada ptice nijesu bile ugrožene?", navodi se u reagovanju porodica Bulatović, Savković, Đurović, i Vidaković, Radević i dr.

Poručili su da neobjektivno, senzacionalističko, neistinito informisanje javnosti ne može pomoći pticama.

"Namjera ovoga teksta jeste da istinito informiše crnogorsku javnost. Ovim reagovanjem stavljamo tačku na polemiku kako ćemo uređivati i raspolagati sopstvenim imanjima", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: