Ponovo pregledani sumnjivi testovi: Većina maturanata položila, neki sa visokim ocjenama

Vršilac dužnosti direktora Ispitnog centra Miloš Trivić ne odgovara na pozive "Vijesti", pa tako u toj instituciji ne možemo potvrditi ove nezvanične informacije

51869 pregleda 1685 reakcija 67 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.06.2023. 19:27h

Veliki dio maturanata čiji su testovi iz eksternog maturskog ispita iz Crnogorsko-srpskog, bosanskog i hrvatskog (CSBH) jezika i književnosti, shodno Odluci Vlade, ponovo pregledani, položio je taj dio maturskog ispita.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti", pojedini testovi za koje je prethodna Komisija za ocjenjivanje eksternog maturskog ispita naglasila da ima prepisan određeni broj zadataka, dobili su i visoke ocjene.

Vršilac dužnosti direktora Ispitnog centra Miloš Trivić ne odgovara na pozive "Vijesti", pa tako u toj instituciji ne možemo potvrditi ove nezvanične informacije.

Navodno, i dio onih koji su prema ocjeni prethodne Komisije prepisali eseje, zavrijedili su visoke ocjene nakon ovog ocjenjivanja.

Iako je prethodna Komisija za ocjenjivanje početkom sedmice javno stala iza tvrdnji da su maturanti prepisivali tokom polaganja eksternog maturskog ispita, Državna ispitna komisija insistira na tome da radovi moraju biti ponovo pregledani i da očekuju da dokazi o varanju na testu budu jasni.

Povezani članci

06. Jun 2023.

Ko štiti znanje, a ko varalice

Nakon toga je na telefonskoj sjednici Vlade, smijenjena direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović, Upravni odbor te institucije i glavni ocjenjivač Dragana Nenadović.

Za vršioca dužnosti direktora Ispitnog centra postavljen je Miloš Trivić.

Imenovan je i privremeni Upravni odbor, koji će činiti profesor istorije Miomir Đurišić, pravnik Mihajlo Ćetković, profesor srpsko-hrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti Dragan Čađenović, Tatijana Vujošević i Bojana Ostojić u ime Ispitnog centra.

Prethodna grupa ocjenjivača je u jedinom javnom obraćanju, saopštila da nijesu mogli da zažmure na to što je između 200 i 300 učenika dalo istovjetan, netačan odgovor na 21. zadatak testa.

Oni su tada saopštili još podataka koji ukazuju na to da je više stotina đaka prepisivalo na testu, naglasili da nema zakonske mogućnosti da ponovo pregledaju testove, a sugerisali su da se tim učenicima ponovo pruži prilika da polažu ispit.

Bonus video: