Pljevlja: Sve manje đaka u klupama

Od 1997. godine, prepolovio se broj učenika u pljevaljskim, gradskim osnovnim školama

3238 pregleda 2 komentar(a)
Za 30 manje đaka nego prethodne godine (ilustracija), Foto: Shutterstock
Za 30 manje đaka nego prethodne godine (ilustracija), Foto: Shutterstock

U prvi razred osnovne škole u Pljevljima ove godine upisano je 181 dijete, od kojih deset u seoskim školama.

Broj upisane djece koja će od septembra prvi put sjesti u školske klupe u tri gradske i 11 seoskih osnovnih škola je za 30 manji nego prethodne godine.

Najviše prvaka upisano je u Osnovnu školu “Salko Aljković” - 72 učenika, koji će biti raspoređeni u četiri odjeljenja.

Prethodne školske godine u ovu školu bilo je upisano 20 učenika manje nego ove.

3.498 učenika bilo je upisano 1997. godine u gradskim osnovnim školama. Prema istraživanju Vidoja Despotovića, nekadašnjeg pljevaljskog učitelja, tada je Osnovna škola “Salko Aljković” imala je 1.380 učenika, dok je u seoskim školama bilo je upisano 1.098 učenika

U Osnovnoj školi “Ristan Pavlović” upisano je 60 prvaka, dvadesetak manje nego prethodne godine.

U Osnovnu školu “Boško Buha” u prvi razrede upisano je 39 učenika, od kojih šest šest u istureno odjeljenje u naselju Komini, a jedan prvak u istureno odeljenje u selu Grevo.

Od seoskih osnovnih škola najviše prvaka upisano je u Osnovnu školu “Bratstvo” u Bukovici, najudaljenijoj pljevaljskoj Mjesnoj zajednici i Osnovnu školu u selu Odžak, nedaleko od Pljevalja.

U tim školama od naredne školske godine nastavu će pohađati po tri prvaka. U Osnovnoj školi u Odžaku od tri upisana prvaka dva su u matičnoj školi, a jedan u u isturenom odjeljenju u selu Borovica.

Bez prvaka ove će godine biti osnovne škole u rudarskom naseljima Šula, ali i osnovne škole u Srdanovom Grobu, Matarugama, Bobovu i Boljanićima.

Osnovna škola “Jakub Kubur” u Boljanićima je ove godine prvi put bez prvaka.

Nešto bolja je situacija u Osnovnoj školi “Radoje Kontić” u rudarskom naselju Gradac, gdje su se ove godine upisala dva prvaka.

U svim seoskim školama nastavu je pohađalo manje od 200 učenika.

Direktori škola tvrde da će u narednom periodu biti još teža situacija.

Broj učenika u gradskim osnovnim školama u poređenju sa 1997. godinom se prepolovio. Te godine u tri gradske škole bilo je upisano 3.498 učenika.

Prema istraživanju Vidoja Despotovića, nekadašnjeg pljevaljskog učitelja, 1997 godine Osnovna škola “Salko Aljković” imala je 1.380 učenika. Te godine u seoskim školama bilo je upisano 1.098 učenika

Despotović navodi da broj učenika u gradskim školama u periodu od 1974. pa do 1997. godine nije opadao i da je čak rastao.

U školskoj 1960/61. godini, navodi Despotović u seoskim školama bilo je upisano 8.637 učenika.

Bonus video: