UCG: Za upis predviđeno 3.174 mjesta na budžetu, za master studije 1.760

Nakon odluke Vlade biće raspisan Konkurs za upis na osnovne studije. Konkurs će biti raspisan krajem juna i objavljen u dnevnim novinama koje izlaze u Crnoj Gori, kao i na zvaničnom sajtu Univerziteta Crne Gore", dodaje se na sajtu Univertizeta Crne Gore

3578 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice UCG-a, Foto: UCG
Sa sjednice UCG-a, Foto: UCG

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) je na održanoj sjednici, usvojio Odluku o utvrđivanju predloga broja studenata kojom se za upis predviđa 3.174 mjesta na budžetu, dodajući da je na sjednici kojom je predsjedavala profesorica Rajka Glušica utvrđen i broj studenata za upis na master studije koji iznosi 1.760, piše na sajtu Univertizeta Crne Gore.

"Odluka o broju studenata na osnovnim studijama je usvojena na predlog Senata UCG i uz pribavljeno Mišljenje Centra za unapređenje kvaliteta na UCG, a konačnu odluku donijeće Vlada Crne Gore. Nakon odluke Vlade biće raspisan Konkurs za upis na osnovne studije. Konkurs će biti raspisan krajem juna i objavljen u dnevnim novinama koje izlaze u Crnoj Gori, kao i na zvaničnom sajtu Univerziteta Crne Gore", dodaje se na sajtu.

Iz UCG-a su naveli i predloženi broj mjesta na osnovnim studijama na 19 fakulteta.

"Arhitektonski fakultet 50, Biotehnički 155, Ekonomski 310, Elektrotehnički 270, Fakultet dramskih umjetnosti 35, Fakultet likovnih umjetnosti 48, Fakultet političkih nauka 140, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje 120, Fakultet za turizam i hotelijerstvo 150, Filološki fakultet 235, Filozofski fakultet 295, Građevinski fakultet 110, Mašinski fakultet 200, Medicinski 185, Metalurško-tehnološki 135, Muzička akademija 36, Pomorski fakultet Kotor 260, Pravni fakultet 210 i Prirodno-matematički fakultet 230", kazali su iz Univerziteta.

Iz UCG-a dodaju i predloženi broj mjesta kada je riječ o master studijama.

"Biotehnički 80, Ekonomski 90, Elektrotehnički 300, Fakultet dramskih umjetnosti 32, Fakultet likovnih umjetnosti 32, Fakultet političkih nauka 140, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje 50, Fakultet za turizam i hotelijerstvo 100, Filološki fakultet 195, Filozofski fakultet 165, Građevinski fakultet 120, Mašinski fakultet 110, Medicinski 30, Metalurško-tehnološki 60, Muzička akademija 36, Pomorski fakultet Kotor 50, Pravni fakultet 80 i Prirodno-matematički fakultet 90", piše na sajtu Univertizeta

Oni su napomenuli da je broj mjesta za upis nove generacije studenata u skladu sa rješenjem Ministarstva prosvjete kojim je određen maksimalan broj studenata za upis za oba nivoa studija, kao i, kako kažu, u skladu sa standardima nastave.

Iz Univerziteta podsjećaju da su pored navedenih tema na sjednici razmatrana i kadrovska pitanja, te da su, kako kažu, pokrenuti i postupci za izbor dekana na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo i Arhitektonskom fakultetu.

"Upravni odbor je popunio upražnjeno mjesto u svom sastavu, te su saradnici na UCG dobili svog predstavnika u organu upravljanja UCG koji će zastupati njihove interese dr Jovanu Janinović", piše na sajtu Univerziteta.

Oni dodaju da je na sjednici konstantovano i da je na osnovu javnog konkursa izabran i direktor Unispektruma Jugoslav Radović.

"Podsjećamo, Univerzitet je osnovao ovo društvo sa ograničenom odgovornošću sa ciljem da ono obavlja inovacione djelatnosti i pruža infrastrukturnu podršku za razvoj inovacija i komercijalizaciju rezultata istraživanja i umjetničkog rada. Firma će poseban akcenat staviti na istraživanje i razvoj u društvenim i humanističkim naukama", piše na sajtu UCG-a.

Iz Univerziteta su naglasili da će se društvo finansirati iz sredstava ostvarenih pružanjem usluga i okvira djelatnosti, nacionalnih i međunarodnih programa i projekata, donacija i drugih izvora.

Bonus video: