UMHCG: Kampanju za izbore obilježila nepristupačnost za OSI, očekujemo izbjegavanje diskriminacije na dan izbora

Iz te nevladine organizacije su kazali da su zahvaljujući saradnji sa Centrom za demokratsku tranziciju (CDT), akreditovali grupu posmatračica i posmatrača koja će obilaziti biračka mjesta u četiri crnogorska grada

1746 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kampanju za predstojeće parlamentarne izbore obilježila je nepristupačnost za osobe s invaliditetom, saopšteno je iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG).

Oni su dodali da očekuju da se diskriminacija tokom izbornog dana ne ponavlja, kako kažu, makar ne u mjeri u kojoj je do sada bila zastupljena.

"U tom smislu, organi za sprovođenje izbora, posebno opštinske izborne komisije i birački odbori, na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima, koji će se održati u nedjelju, 11. juna 2023, imaju obavezu da osobama s invaliditetom (OSI) omoguće nesmetano ostvarivanje biračkog prava, dostojanstveno i ravnopravno s ostalim građanima", rečeno je iz UMHCG.

Iz te nevladine organizacije su kazali da su zahvaljujući saradnji sa Centrom za demokratsku tranziciju (CDT), akreditovali grupu posmatračica i posmatrača koja će obilaziti biračka mjesta u četiri crnogorska grada.

"U Podgorici, Nikišiću, Bijelom Polju i Baru, ali će fokus za razliku od prethodnih izbornih ciklusa biti više na provjeri iskustava osoba s invaliditetom, prilikom ostvarivanja prava glasa, nego na provjeri pristupačnosti samog izbornog procesa", objasnili su.

Dodaju da su u susret ovim izborima, svim partijama i koalicijama, ponudili i intervju za potrebe onih koji čitaju Portal DISABILITYinfo, bez namjere da, kako kažu, bilo koga favorizuju ili promovišu.

"To činimo osključivo zbog namjere da adekvatnije informišemo osobe s invaliditetom širom Crne Gore, međutim od 15 partija ili koalicija, odgovorile su samo tri, i to: Koalicija Zajedno (DPS – SD – LP – DUA) Koalicija Hrabro se broji (Demokrate i URA) i Preokret", rekli su iz UMHCG.

Bonus video: