Valorizovati turističke potencijale Pivskog jezera

"Oko jezera vodi lokalni put prema selu Stabna koji je svojom konfiguracijom osim za šetnju idealan i za vožnju bicikala. Škola kajaka za najmađe se već par godina organizuje u Plužinama od strane Parka prirode 'Piva' i na taj način, osim promocije ove aktivnosti na jezeru, promovišemo zdrave stilove života", kazao je direktor PP „Piva“ Nikola Cicmil

2500 pregleda 106 reakcija 0 komentar(a)
Pivsko jezero, Foto: PP Piva
Pivsko jezero, Foto: PP Piva

Kako bi promovisali turističke potencijale Pivskog jezera, Park prirode (PP) „Piva“ od 23. do 25. juna u Plužinama organizuje novu manifestaciju pod nazivom „Dani Pivskog jezera“.

„Turistički potencijali Pivskog jezera do sada nijesu valorizovani na zadovoljavajućem nivou. Jezero, iako vještačka akumulacija, pruža veoma dobre uslove za razvoj turizma. Programom manifestacije planirano je, između ostalog, organizovanje turnira u odbojci za rekreativce, škole pecanja za najmlađe, takmičenje u pecanju, pješačke ture, škole kajaka… Planiran je i bogat zabavni program, dnevna žurka na obali Pivskog jezera i koncert 'Pivska priča' gdje će, izmedu ostalih, nastupiti i Lexington bend“, kazao je „Vijestima“ direktor PP „Piva“ Nikola Cicmil.

Kako je istakao, poslednjih godina naporima lokalne uprave unaprijeđena je infrastruktura – uređena je plaža u Plužinama, napravljeno dječije igralište i teretana na otvorenom. Podsjetio je da Pivsko jezero, koje je dugo 42 kilometra, predstavlja najveći rezervoar pitke vode na Balkanu i da ljeti, osim za kupanje, pruža mogućnosti za bavljenje različitim vrstama vodenih sportova.

„Oko jezera vodi lokalni put prema selu Stabna koji je svojom konfiguracijom osim za šetnju idealan i za vožnju bicikala. Škola kajaka za najmađe se već par godina organizuje u Plužinama od strane Parka prirode 'Piva' i na taj način, osim promocije ove aktivnosti na jezeru, promovišemo zdrave stilove zivota. Ove godine došli smo na ideju da školu kajaka za najmađe organizujemo upravo u vrijeme održavanja ove manifestacije“, kazao je Cicmil.

jezero
foto: PP Piva

Pivsko jezero je, prema riječima direktora PP „Piva“, svojevremeno bilo veoma atraktivna destinacija za sportski ribolov.

„Dugi niz godina jezero nije poribljeno pa samim tim nije u tolikoj mjeri privlačno pecarošima. Tako da ćemo, organizovanjem manifestacije, pokušati i da skrenemo pažnju nadležnih na dugogodišnji problem neporibljavanja jezera. Drugi problem, koji otežava valorizaciju turističkih potencijala jezera, sa kojim se iz godine u godinu suočavaju turistički radnici sa područja opštine Plužine je nizak nivo jezera u toku ljetnjih mjeseci usled rada HE 'Piva' koji je naručito bio izražen tokom 2022. godine, kada je usled nepovolje hidrologije sa jedne i visoke cijene električne energije na berzama sa druge strane, nivo jezera bio veoma nizak tokom ljetnjih i jesenjih mjeseci“, naglasio je Cicmil.

Park prirode “Piva” će, prema njegovim riječima, u narednom periodu, i pored manifestacije “Dani Pivskog jezera”, promovisati turističke potencijale jezera, tako da će tokom ljetnjih mjeseci biti organizovana i kajakaška regata i slijetanje hidro aviona na površinu jezera.

Bonus video: