Pjevlja: Udruženje Sloga sumnja u nepravilosti, nadležni da ispitaju poslovanje Udruženja penzionera Pljevlja

Od opštine su zatražili da im se besplatno ustupi na korišćenje prostor u kojem se trenutno nalazi sjednište udruženja dok ne riješe imovinske odnose sa Udruženjem penzionera, koji su kako je rekla uspjeli sve na sebe da uknjiže

3237 pregleda 1 komentar(a)
Sa protestnog skupa u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Sa protestnog skupa u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Udruženje penzionera Sloga u Pljevljima zatražilo je od nadležnih da ispitaju poslovanje Udruženja penzionera Pljevlja za poslednjih deset godina, jer sumnjaju da je u njihovom radu bilo nepravilnosti.

"Tražimo da se osnuje Komisija koja će provjeriti njihov rad u zadnjih deset godina“, kazala je predsjednica Udruženja penzionera Sloga Stoja Čabarkapa, sa protestog skupa koji je organizovan danas na Trgu 13. jula u Pljevljima.

Ona je zatražila od Fonda PIO da prekine sa dosadašnjom praksom i prekine obustavu članarine penzionerima, koja se odbija, kako tvrdi bez njihove saglasnosti.

Od opštine su zatražili da im se besplatno ustupi na korišćenje prostor u kojem se trenutno nalazi sjednište udruženja dok ne riješe imovinske odnose sa Udruženjem penzionera, koji su kako je rekla uspjeli sve na sebe da uknjiže.

"Brine nas i puni smo revolta što savez udruženja penzionera u Crne Gore u čijem je sastavu i Udruženje penzionera Pljevlja ne čine gotovo ništa u interesu penzionera. Njihov glas se ne čuje kad treba zaštititi naše potrebe i interese. Mnogi od nas ne znaju kako radi rukovodstvo penzioonera u Pljevljima i kako raspolažu sa našim parama i našom članarinom. Dobro su se uhljebili, ne prezaju ni od čega, niko ih ne kontroliše, rade šta hoće. Zato se moramo oduprijeti toj samovolji stati na put svim zloupotrebama i nezakonitom radu. Svjedoci smo da su prisutne mnoge zloupotrebe u rdu mnogih udruženja i samom Savezu penzionera Crne Gore i po pitanju stambene izgradnje i dodjele humanitarne pomoći siromašnim i bolesnim penzionerima i po drugim osnovama. O tome svjedoče i podaci do kojih je došla Komisija Fonda PIO", rekla je Čabarkapa.

Tvrdi da su primanja čelnika u opštinskim a posebno rukovodstva Saveza penzionera kreću preko 700 eura.

"Mi smo formirali Udruženje Sloga zbog nepravdi koje sam pomenula, a to je samo jedan dio. Naših člčanova je sve više a sada imamo učlanjenih preko 300 penzionera. Članarine naših članova se još ne uplaćuju na račun naše organizacije nekoliko mjeseci, iz razloga koji nisu do nas nego do Fonda PIO, a oni su čisto formalne prirode. Članovi Saveza, odnosno penzioneri Pljevalja i svih drugih opština nijesu prilikom učlanjenja potpisali niti pristupnicu niti izjavu ali im se redovno odbija članarinaa mi mislimo da učlanjenje bez potpisane saglasnosti nije zakonito. Iako smo više puta kontaktirali sa direktorom Fonda PIO, stvari se ne rejšavaju", istakla je Čabarkapa.

Ona je kazala da rukovodstvo Udruženja penzonera Pljevlja nedomaćinski troši novac od njihove članarine.

"Prema procjeni ima oko sedam hiljada penzionera u Pljevljima.Možete misliti koliko se godišnje ubira u to Udruženje. Oni dijele godinama pomoć po 30 eura. Zašto to nije izašlo na sto eura. Ne oni to zadržavaju za sebe. Udruženju penzionera Pljevalja 2017 godine opredjeljeno je za izgradnju stanova za penzionere u Pljevljima 600.000 eura. Početkom 2018 uplaćuje se 300.000 hiljada. Od tog novca oni uplaćuju 2018, 175.000 eura Fondu na čijem je čelu bio danilo Popović. Oni krajem 2018. počinju da rade ali nedugo zatim njima građevinska inpekcija zabranjuje rad,. Ostatak novca je je čuvan u Atlas banci koja je u međuvremenu bankrotirala. Oni su taj novac trebali da prebace u drugu banku pa sumnjamo da li su pare i postojale", rekla je Čabarkapa.

Tvrdi da je Udruženje penzionera Pljevlja u više navrata dobijalo novac za poboljšanje uslova stanovanja.

"Jednom je uplaćeno 20 hiljada, drugi put deset, treći, devet, jednom osam i jednom sedam hiljada. Sve pare koje su došle oni su dijelili na svoj način. Ovo udruženje je prema njihovim evidencijama od naše članarine dobilo 28.000 eura od naše članarine. Podjeljeno je 18.000 gdje je deset hiljada. Predsjednik udruženja i njegova stručna saradnica primaju 3.840 a ona 3.480 eura godišnje odnosno mjesečno 330 i 300 eura. Značili to da smo mi svi penzioneri Pljevalja radi njih a ne oni radi nas. Ne daju nam da koristimo prostoriju kluba".

Penzioner Mišo Zarubica kazao je da nedavno predsjednik Udruđenja penzionera Pljevlja Vukadin Damjanović nije dozvolio da se takmiči za kvalifikacije za odlazak na prvenstvo Crne Gore u šahu iako je dvostruki prvak crne Gore samo zato što je prešao u Udruženje Sloga. Učešće u takmičenju u pikadu, dodaje on nije dozvoljeno ni penzionerki Hamidi Bećović iz istih razloga.

Bonus video: