Od "Pomorskog saobraćaja" zakupljen "Grbalj": Na liniji Kamenari-Lepetane četiri trajekta

Do sada je prihod Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore od ovog posla iznosio 631.201,81 eura

16715 pregleda 29 reakcija 30 komentar(a)
Trajekt "Grbalj", Foto: Printscreen
Trajekt "Grbalj", Foto: Printscreen

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore uzelo u zakup trajekt "Grbalj" od "Pomorskog saobraćaja". Dužina zakupa sedam dana. U toku sljedeće sedmice stiže i trajekt kupljen u Grčkoj, kapaciteta oko 90 vozila.

Na ovaj način Javno preduzeće spremno dočekuje glavnu turističku sezonu.

Do sada je prihod Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore od ovog posla iznosio 631.201,81 eura.

Morsko dobro do sada je u floti imalo tri trajekta "Vasilije", "30. avgust" i "Ruka pravde".

Iako na sajtu Centralnog portala elektronskih javnih nabavki Crne Gore nema podataka o tome da je Morsko Dobro raspisivalo tender za zakup trajekta karakteristika koji odgovaraju "Grblju", izvjesno je da je taj brod na kraće vrijeme iznajmljen sa posadom, od njegovog vlasnika – kompanije Pomorski saobraćaj.

To je prethodno već u dva navrata na rok od po mjesec dana, urađeno sa još jednim trajektom Pomorskog saobraćaja – brodom "Igalo" koji od početka prošlog mjeseca tako saobraća na liniji Kamenari-Lepetane u Boki Kotorksoj zajedno sa dotrajalim starim trajektim "Trideseti avgust" koga je početkom marta Morsko Dobro kupilo pod kontoverznim okolnostima u Hrvatskoj za čak 569.000 eura i sa malim trajektom "Vasilije" koji ta državna kompanija iznajmljuje od privatne građevinske firme "Briv Construction" iz Kotora.

"Grbalj" sagrađen 2009. u Izoli u Sloveniji, najmlađi je od svih trajekata koje je do sada kupilo ili iznajmilo Morsko Dobro za održavanje jedine trajektne linije u državi, ukljućujući i novi veliki trajekt koji je za 3,2 miliona eura ta državna firma nedavno kupila u Grčkoj i koji će, kako je najavljeno, pod crnogorskom zastavom ponijeti novo ime "Ruka pravde".

Predsjendik Upravnog odbora Morskog Dobra Blažo Rađenović (URA) Radio Tivtu je juče kazao da će u toku naredne sedmice na liniju Kamenari-Lepetene bitii uključen još jedan trajekt – veliki grčki brod "Telamon", a koji je Morsko Dobro nedavno kupilo u Pireju.

Ovaj trajekt sagrađen 2000. godine je najveći koji će u istoriji ove linije, zaploviti na nepunu milju dugoj relaciji između Kamenara i Lepetana u Boki, a za koju je ovaj brod potpuno neogovarajući.

"Telamon" od 614 tona deplasma u skladu se potrebama plovidbe u akvatorijumu grčkih arhipelaga u Egeju, projektovao je brodograđevinski konstrukcioni biro Petychaki iz Atine.

Brod je dug 76 metara ,širok 16,4 metara, a gaz mu iznosi 2,5 metrara.

Može ukrcati maksimalno do 86 automobila i 405 putnika, a posjeduje za potrebe trajektne linije u Boki, potpuno nepotrebne sadržaje na dvije palube ispod komandnog mosta – veliki salon sa kafeom za putnike, odnosno smještajne kabine za posadu.

Maksimalnom brzinom od 9 čvorova, "Tlanmon" pogone dva dizel motora Doosan snage po 1.000 konja. Ovo će inače, biti prvi trgovački brod u Crnoj Gori sa pogonom koji čine motori južnokorejskog proizvođača Doosana za koji kod nas nema ovlašćenog servisa niti distributera rezervnih djelova.

Inače, Morsko Dobro uskoro bi trebalo da preko javnog tendera koji je u toku, formalno ozvaniči i već nezvanično postignuti dogovor sa vlasnicima Pomorskog saobraćaja da od te privatne kompanije otkupi kompletu njenu flotu od šest trajekata za ukupno nešto preko 8 miliona eura sa PDV-om.

Bonus video: