CZIP: Aktivnosti se sprovede i na parcelama u državnom vlasništu, koje su očigledno nezakonito uzurpirane

"Neplanska urbanizacija u zaštićenom području je uzela maha, što se jasno vidi i na uporednim satelitskim snimcima iz oktobra 2022. godine i maja 2023, pa još jednom pozivamo inspekciju da izlaskom na teren utvrdi nelagalne radnje i procesuira počinioce"

4224 pregleda 5 komentar(a)
Foto: CZIP
Foto: CZIP

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) saopštio je danas da već duži niz godina vrši monitoring i prstenovanje ptica na području Mareze koja je neraskidivi dio ekosistemskog kompleksa Parka prirode "Dolina rijeke Zete".

Iz te nevladine organizacije (NVO) su reagovali na saopštenje porodica Bulatović, Savković, Đurović, Vidaković, Radević i drugih u kome se između ostalog navodi da je CZIP u medije izašao sa netačnim, neprovjerenim i neprofesionalnim informacijama, te na taj način doveo javnost u zabludu.

Te porodice su to saopštile reagujući na saopštenje CZIP u kome se između ostalog navodi da "izostaje reakcija nadležnih institucija zbog devastacije Mareze".

U današnjem saopštenju CZIP se navodi da su sve uočene štetne i nelegalne aktivnosti po prirodu redovno prijavljivane nadležnim institucijama, te je isto urađeno kada je evidentirana još jedna u nizu devastatorskih aktivnosti.

"Neplanska urbanizacija u zaštićenom području je uzela maha, što se jasno vidi i na uporednim satelitskim snimcima iz oktobra 2022. godine i maja 2023, pa još jednom pozivamo inspekciju da izlaskom na teren utvrdi nelagalne radnje i procesuira počinioce. Naime, radi se nasipanju šljunka koje dovodi do trajnog uništenja vlažnih livada - staništa koja su inače izuzetno pogođena ljudskim aktivnostima i stoga sve ugroženija", ističe se u saopštenju CZIP.

Oni su dodali da dok svijet ulaže napore da ovakva staništa sačuva, kod nas je praksa njihove prenamjene u građevinska zemljišta učestala pojava, a svijest i odgovornost o pričinjenoj šteti gotovo da ne postoji.

"Pomenuti građevinski radovi odvijaju se bez istaknute table sa podacima o dozvoli i detaljima svrhe radova, a koju je investitor u skladu sa zakonom u obavezi da posjeduje na gradilištu i to u zakonski tačno propisanim dimenzijama. Jednostavnom pretragom sajta www.geoportal.co.me, koji je javno dostupan, jasno je da se pomenute aktivnosti sprovede pored parcela u privatnom i na parcelama u državnom vlasništu, koje su očigledno nezakonito uzurpirane. Međutim u čitavoj priči, odgovor na pitanje ko je vlasnik, manje je važno u odnosu na pričinjenu štetu i činjenicu da neko za istu mora snositi odgovornost", poručili su iz CZIP.

Oni su naveli da ni država ni građani koji posjeduju zemljište u zoni zaštićenih područja ali i van zaštićenih zona, ne mogu bez građevinske dozvole i mimo Zakona sprovoditi aktivnosti koje im "padnu na pamet" i kako im se "ćefne".

"Kao što je navedeno u samom reagovanju na saopštenje CZIP-a, u zaštićenom području u zoni III, dozvoljene su aktivnosti razvijanja naselja, poslovno-industrijske i prateće infrastrukture u mjeri koja ne izaziva narušavanje osnovnih vrijednosti područja. Ove smjernice su date prostornim planerima kojima trebaju biti vodilja prilikom izrade prostornih planova te samim tim i budućih izdavanja dozvola, propisivanja građevinskih opterećenja i kapaciteta određenog područja, eventualne urbanizacije i namjene razvijanja određenog područja grada te stigurno nije ostavljeno na volju svakom pojedincu da je slobodno tumači po sopstvenoj procjeni i u skladu sa ličnim interesima koji se inače žargonski nazivaju divljom gradnjom", poručili su iz CZIP.

Oni poručuju porodicama Bulatović, Savković, Đurović, Vidaković i Radević da pretvaranje zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko i sprovođenje pripremnih radova bez investitorske table sa jasnim namjerama za buduće građevinske poduhvate nisu ama baš ništa sa spiska dozvoljenih aktivnosti u zaštićenom području.

"Naprotiv, smatraju se trajnom devastacijom za koju je Krivičnim zakonikom predviđena kazna. Ukoliko uvažene porodice, koje su se nekim razlogom našle prozvane na poziv upućen inspekcijama, mogu da utvrde da na predmetnim parcelama sade krompir novom tehnikom tamponiranja šljunkom, biće nam neizmjerno zadovoljstvo da isti probamo, čim dozrije. Isto tako želimo obavijestiti cijenjene porodice da ovakve aktivnosti ne spadaju u domen revitalizacijskih aktivnosti, te da se te mjere moraju vršiti isključivo uz dozvole upravljača, te saglasnost Agencije za zaštitu životne sredine i uz odgovarajuće elaborate. Ovo naročito imajući u vidu da su takve mjere u praksi ozbiljne primjene naučnih tehnika, a tamponiranje šljunkom još uvjek u naučnoj zajednici nije zauzelo poziciju mjere revitalizacije staništa. Naprotiv, ova aktivnost visoko je pozicionirana kao jedna od onih kojom se svjesno i namjenski gube vrijedna staništa u cilju dobijanja praznih, biodiverzitetski ništavnih površina", kazali su iz CZIP.

Oni su rekli da još jednom pozivaju nadležne inspekcije i Agenciju za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice, da konačno pristupe obavljanju svojih redovnih aktivnosti i hitno zaustave neplansku i nelegalnu urbanizaciju na Marezi.

Bonus video: