Novinarki "Vijesti" druga nagrada na Konkursu za najbolju priču o kulturi, tradiciji i jeziku Roma i Egipćana

"Ono čime su se novinari dominantno bavili u podnešenim pričama su kultura, jezik i tradicija Roma i Egipćana, njihova socio-ekonomska situacija, te primjeri uspješnih pojedinaca i pozitivnih praksi"

8154 pregleda 249 reakcija 4 komentar(a)
Dragana Šćepanović, Foto: Privatna arhiva
Dragana Šćepanović, Foto: Privatna arhiva

Novinarka Nezavisnog dnevnika "Vijesti" Dragana Šćepanović dobila je drugu nagradu na Konkursu za dodjelu nagrada za najbolju novinarsku priču na temu promocije kulture, tradicije i jezika Roma i Egipćana, saopšteno je iz Građanske alijanse (GA).

Ona je tu nagradu u iznosu od 500 eura dobila za priču U "mušku sobu" ide se po pravdu: Vijeća i danas rješavaju konflikte u romskoj i egipćanskoj zajednici koja je objavljena na portalu i štampanom izdanju ND Vijesti 28. maja 2023. godine, sa osvojenih 40 bodova.

"Zadovoljstvo nam je da objavimo rezultate Konkursa za dodjelu nagrada za najbolju novinarsku priču na temu promocije kulture, tradicije i jezika Roma i Egipćana. Konkurs za najbolju novinarsku priču na temu promocije kulture, tradicije i jezika Roma i Egipćana koji žive u opštinama Bar, Ulcinj, Berane, Bijelo Polje, Pljevlja, Mojkovac, Kolašin, Andrijevica, Gusinje, Petnjica i Plav je objavljen 28. aprila 2023. godine", ističe se u saopštenju GA.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su dodali da je na konkurs pristiglo nekoliko prijava i ovim putem žele da se zahvale svim zainteresovanim novinarima koji su svojim objavljenim pričama doprinijeli promociji romske kulture, ali i njihovoj integraciji i smanjenju stigmatizacije.

"Komisija za evaluaciju nije imala lak zadatak zbog kvaliteta i raznovrsnosti priča u pogledu pokrivenosti tema. Ono čime su se novinari dominantno bavili u podnešenim pričama su kultura, jezik i tradicija Roma i Egipćana, njihova socio-ekonomska situacija, te primjeri uspješnih pojedinaca i pozitivnih praksi. Od podnešenih priča, Komisija za evaluaciju je izabrala one najbolje", piše u saopštenju.

Prvu nagradu u iznosu od 700 eura osvojila je kandidatkinja Aleksandra Jovančević za emisiju/priču "Zašto je Romkinja Irijana Rizvanović odlučila da studira baš engleski jezik" objavljenu na portalu RTCG 30. maja 2023. godine sa osvojena 42 boda..

Treću nagradu od 300 eura osvojila je kandidatkinja Nada Đurđevac za emisiju/priču "Đak jednom došao u školu i završio razred" objavljenu na portalu Pobjede 24. maja 2023. godine, sa osvojenih 39 bodova.

GA je saopštila da će organizovati svečanu dodjelu nagrada, o čemu će novinari i javnost biti blagovremeno obaviješteni.

"Čestitamo nagrađenim učesnicima konkursa i zahvaljujemo se svim novinarima na zainteresovanosti. Ova aktivnost je realizovana u okviru projekta "Inkluzijom do boljeg položaja romske i egipćanske manjine u Baru i Ulcinju" finansiranog od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava", poručili su iz GA.

Bonus video: