SMŠ "Danilo Kiš": Pokrenuti inicijativu za ukidanje maturskog ispita i rasformiranje Ispitnog centra

"Eksterni maturski ispit u srednjim školama je, po javnom priznanju dugogodišnje članice Komisije za ocjenjivanje prof. Milice Stanković, godinama bio praćen brojnim propustima i problemima..."

6903 pregleda 110 reakcija 12 komentar(a)
SMŠ "Danilo Kiš", Foto: Arhiva Vijesti
SMŠ "Danilo Kiš", Foto: Arhiva Vijesti

Povodom skandaloznog raspleta ocjenjivanja maturskog ispita iz CSHB jezika i književnosti a ništa manje zakulisnog i problematičnog vrednovanja testa iz engleskog jezika, profesori i uprava SMŠ "Danilo Kiš" iz Budve pozivaju sve kolege koji su preko Ispitnog centra angažovani za novo ocjenjivanje ovogodišnjih maturskih ispita i za taj posao su plaćeni, da državi vrate svaki evro jer ne samo da ga nisu zaradili već su obrazovnom sistemu i crnogorskom društvu nanijeli ogromnu štetu.

To se navodi u saopštenju Srednje mješovite škole (SMŠ) "Danilo Kiš".

Takođe, kako se navodi, "zahtijevamo da se na prvoj sjednici Nacionalnog savjeta za obrazovanje i drugim institucionalnim nivoima pokrene inicijativa za ukidanje maturskog ispita i rasformiranje Ispitnog centra".

"Iz više očiglednih, po prosvjetu dramatičnih razloga. Eksterni maturski ispit u srednjim školama je, po javnom priznanju dugogodišnje članice Komisije za ocjenjivanje prof. Milice Stanković, godinama bio praćen brojnim propustima i problemima a ove godine i kulminacijom vanserijske nesposobnosti najodgovornijih lica, nespremnih da se odupru kršenju ispitnih procedura i masovnom prepisivanju", ističe se u saopštenju SMŠ "Danilo Kiš".

Oni su dodali da kroz odnos prema probematičnoj organizaciji maturskih ispita, iz dana u dan svjedočimo brutalnom urušavanju obrazovnog sistema, ponižavanju prosvjetnih radnika, totalnoj degradaciji struke i izrazito malignom djelovanju na osnovne postulate humanističkog vaspitanja i obrazovanja.

"Varalicama i neznalicama se daje vjetar u leđa, vrijednim, darovitim i poštenim učenicima se šalje poruka da su odabrali pogrešno, da cilj opravdava sredstva i da je važno "snaći se" a ne učiti i znati i graditi povjerenje u institucije. I to baš u trenutku kada smo napadnuti sa brojnim anomalijama i destrukcijama pred kojim upravo isključivo prosvjeta mora biti glavna linija odbrane. U društvu u kojem bujaju lažne diplome, lažne nagrade, lažni heroji, lažni prijatelji, lažni savezi, lažni poslovi. U društvu u kojem je instalirano ne samo besprizorno "vrijeme laži" već i plasiran prototip "novog čovjeka" po mjeri vladajuće kaste, tržišta i zakonima prljavog kapitala", kazali su iz SMŠ "Danilo Kiš".

Po njihovim riječima, očigledno, potrebni su poslušnici, licemjeri i poltroni, a ne građani koji slobodno misle, kritički preispituju i savjesno djeluju uz čvrste moralne principe na kojima je istrajavala naša nekadašnja pozitivna tradicija poštenog rada, časti i čojstva.

"E, dame i gospodo, mi nemamo namjeru da učestvujemo u programu stvaranja najamne jeftine radne snage pod palicom i navalicom političke magle i programiranih interesa raznih skorojevića. Nemamo namjeru da pogrešno vaspitavamo djecu i hrabrimo ih da žmure na nepravdu i da sreću traže van Crne Gore. Prosvjetni radnici SMŠ "Danilo Kiš" Budva nedvosmisleno podržavaju sve učenike koji vrijedno rade i pošteno postupaju, osuđuju jasno sve kalkulacije sa maturskim ispitima, jasno dižu glas protiv političkih igara u prosvjeti, protiv nesposobnosti, nestručnosti i neodgovornosti u svim segmentima obrazovnog sistema i traže od svih odgovornih lica donosioca odluka da se urgentno reaguje i zaustavi potop naše svete profesije. Istovremeno, pozivamo sve kolege da stanu u odbranu kvaliteta rada i profesionalne etike. Ko na to nije spreman neka preispita status, vjerovatno je zalutao", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: