Kolektiv Gimnazije Kotor: Učenici koji su prepisivali trijumfuju, hvale se uticajnim roditeljima i rugaju drugovima

"Kolege koje su stručno i korektno pregledale maturske zadatke učenika, dobile su otkaz"

20109 pregleda 93 reakcija 31 komentar(a)
Gimnazija Kotor, Foto: Ivana Komnenić
Gimnazija Kotor, Foto: Ivana Komnenić

Nakon jučerašnje objave da su učenici koji su pribjegli nedozvoljenim radnjama na Maturskom i Stručnom ispitu iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika (CSBH) i književnosti ponovo trijumfovali, obuzelo nas je u nizu dugogodišnjih razočarenja još jedno, kao i neizbježno pitanje: šta mi kao profesori radimo?, saopšteno je danas iz Kolektiva Gimnazije Kotor.

"Biti dostojanstven profesor u vremenu kada je ta profesija obezvrijeđena od strane svih onih kojima su lični interesi iznad dobrobiti zajednice, pretežak je zadatak. Istovremeno naša profesija podrazumijeva veliku odgovornost, jer je svako od nas svjestan da radom u učionici doprinosi razvoju građanskog društva Crne Gore. Trudimo se da svoj posao odrađujemo pošteno i da na taj način utičemo i na formiranje sistema vrijednosti učenika kojima predajemo", ističe se u nepotpisanom saopštenju Kolektiva Gimnazije Kotor.

Oni su dodali da se ne mogu oteti utisku da se neko igra škole, iliti sa školom, da svaka odluka može da se promijeni preko noći i da, svi koji su ovih dana mijenjali ocjene učenika i školski kalendar, nisu svjesni ozbiljnosti sektora na čijem su čelu.

"Kolege koje su stručno i korektno pregledale maturske zadatke učenika, dobile su otkaz, a oni koji su prepisivali, danas trijumfuju, hvaleći se svojim uticajnim roditeljima i rugajući se drugovima iz razreda koji su se ozbiljno spremali za ispit koji obuhvata gradivo sve četiri godine. Nije pomoglo ni to što su dali linkove sa kojih su se prepisivali eseji, što su imali dokaze da su se koristili telefoni za vrijeme ispita, i naveli primjere koji ukazuju na iste odgovore, od riječi do riječi", piše u saopštenju Kolektiva Gimnazije Kotor.

Oni su naveli da kada ih je Ispitni centar obavjestio da je novoformirana komisija za ponovno pregledanje radova učenika koji su prepisivali na Maturskom i Stručnom ispitu iz Crnogorskog-srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti utvrdila da je većina učenika položila ovaj ispit, i to sa relativno visokim ocjenama, na trenutak su bili zatečeni takvom odlukom.

"Uslijedila je misao kako se obratiti onima koji nisu prepisivali, onima koji su svojim znanjem položili ispit, a sada su njihovi rezultati lošiji od rezultata prepisivača. Šta će biti sa njihovim uspjesima na predstojećim prijemnim ispitima? Hoće li još jednom biti nadigrani od onih koji „sve mogu“ jer im je to omogućilo zakonodavno tijelo koje vodi računa o svakom građaninu Crne Gore, ne samo o prepisivačima? Sramota nas je objave rezultata novoformirane komisije. Osim što je izostala kolegijalnost kod ljudi koji su se prihvatili tog posla, izostalo je i elementarno poznavanje struke. Pitamo se kako je moguće za dva dana ispraviti nekoliko stotina testova? Kakvi se to eksperti koji sve mogu i sve hoće nalaze među nama? Mogu li oni mirno pogledati svoje učenike u oči, i ući u učionice da im predaju ne samo nastavne jedinice, nego i da im posvjedoče lekcije o moralnim vrijednostima", piše u saopštenju

Iz Kolektiva Gimnazije Kotor su rekli da koriste priliku da podrže kolege koje su časno obavile svoj posao, stanu u odbranu struke i daju do znanja da se sa "svima nama koji bismo uradili isto, ne može ovako postupati ni pravno, ni moralno".

"Logično se zapitati u čemu je, u ovom slučaju, povrijeđena radna obaveza i da li to živimo u kafkijanskoj državi u kojoj se kazna vrši, bez pravno dokazive krivice. Nadali smo se da će naše društvo odoljeti prevari i nepoštovanju profesije. Umjesto toga dobili smo "lekciju" o tome kako treba po ko zna koji put zatvoriti oči pred varalicama, i ne progovoriti o onima koji su spremni da pogaze čast i dostojanstvo profesije. Ne pristajemo na to zbog učenika kojima predajemo, ne pristajemo na to jer je za nas biti profesor svetije od biti poslušan, ne pristajemo na to zbog budućnosti naše djece. Kakvo ponašanje nagrađujemo, takvo društvo dobijamo", poručili su iz Kolektiva Gimnazije Kotor.

Oni su kazali da svim učenicima koji su četiri godine ozbiljno pristupali svojim obavezama i prihvatili istinu da čovjek vrijedi onoliko koliko zna, rezultati na maturi su suviše rano pokazali pravo, ružno lice svijeta.

"Njihovi radovi nijesu na cijeni, jer njihove zidanice ne bliješte spolja, nisu bahati i nerealni. Unutrašnja svjetlost je i onako drugima slabo vidljiva. A skromnost već odavno nije vrlina. Oprostite svi dobri i čestiti maturanti, ako za to nije kasno. Oprostite, jer vas nismo učili da varate. Posljednji je trenutak da se suočimo sa činjenicom da nešto nije u redu i da su brojne reforme dale poražavajuće rezultate u pogledu znanja, vaspitanja i morala. Naše saopštenje je naša obaveza da stanemo uz učenike koji su svojim poštenim radom položili ispit, i da stanemo uz kolege koje su imale hrabrosti da prepisivačima kažu da su prepisivači", zaključuje se u saopštenju Kolektiva Gimnazije Kotor.

Bonus video: