Roditelji prvaka OŠ "Orjenski bataljon" zabrinuti za bezbjednost djece

U dopisu nadležnim institucijama traže da se djeca zaštite, provjeri da li dječak ima adekvatan tretman države kao staratelja...

8787 pregleda 92 reakcija 1 komentar(a)
Roditelji traže da se djeca zaštite od svih oblika nasilja, Foto: OŠ
Roditelji traže da se djeca zaštite od svih oblika nasilja, Foto: OŠ

Roditelji djece prvog razreda OŠ “Orjenski bataljon” u Bijeloj tražili su od nadležnih institucija, kao i ombudsmana, da se poništi odluka o premještaju šestogodišnjaka u odjeljenje gdje su njihova djeca, s obzirom na svakodnevno nasilje.

Predložili su i da institucije provjere da li taj dječak, korisnik Dječjeg doma, ima adekvatan tretman staratelja - države.

U zahtjevu roditelja, upućenom Upravi za inspekcijske poslove, Ministarstvu prosvjete, instotuciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda i Centru za prava djeteta, traži se da nadležni hitno preduzmu mjere kako bi svako dijete ostvarilo pravo na bezbjednost i osigurala zaštita sve djece od svih oblika nasilja, uključujući i vršnjačko.

Iz škole “Orjenski bataljon” juče su nezvanično kazali da iscrpjeli sve zakonske mogućnosti i da očekuju rješenja drugih institucija.

Roditelji u dopisu, u koji su “Vijesti” imale uvid, navode da su se od oktobra više puta obraćali direktoru i pedagogu škole, ali da problemi nijesu riješeni, i ocjenjuju da je u pitanju kršenje prava i sigurnosti djece uzrasta šest ili sedam godina.

“U nekoliko navrata pravi je ozbiljne incidente, te nakon jednog kad je prevrtao stolove i klupe, uzeo je makaze iz futrole učiteljice, nakon čega je učiteljica poslala ostalu djecu van, premješten je u odjeljenje naše djece”, navodi se u dopisu roditelja.

Tvrde da odluka o premještanju djeteta nije zakonita i u interesu kako dječaka, tako i ostale djece, jer šestogodišnjaku nije pružena adekvatna pomoć, niti se vodilo računa kako to ponašanje utiče na ostale prvake.

Grupa roditelja ukazala je na to da je šestogodišnjak više puta udario vršnjaka, da je stalno bacao sve sa stola na pod, šutirao torbe djeci i cijepao im sveske i knjige.

“Jednom prilikom je učenicu... prvo jurio sa makazama u ruci, a zatim je nogom udario toliko da su morali da je povedu da joj ušiju ranu. Izvještaje o svim tim incidentima, ako su i zavedeni, nismo dobili ni na neposredan uvid zbog zaštite podataka o ličnosti. Ispada da naša djeca mogu prisustvovati svemu tome, ali ne možemo saznati šta se zaista događa”, ističu roditelji u dopisu institucijama.

Kako tvrde, nakon toga je dječaku dodijeljen asistent tokom jednog ili dva časa dnevno, ali su uspjeli da se izbore da to bude tokom cijelog školskog dana.

“Međutim, ni to nije pomoglo, časovi su se sveli ne na učenje nego na smirivanje i držanje pod kontrolom učenika, a u čemu se ne uspijeva... Nastavu je nemoguće održati a ni naša djeca ne žele da idu u školu u ovakvim uslovima. Oni se učenika boje, što nije dobro ni za njega, odnosno za njegovu socijalizaciju”, naglašavaju roditelji.

Roditelji ističu da se posljednji incident dogodio 5. maja kada je učenik već na prvom času bio fizički i verbalno nasilan prema učenicima i asistentici, kada je obaviještena uprava koja je pozvala Dječji dom da dođu po učenika, ali do posljednjeg časa niko nije ništa preduzeo.

Roditelji tvrde da je učiteljica udarila djevojčicu

Roditelji sedmogodišnje djevojčice koja pohađa nastavu u podgoričkoj OŠ “Pavle Rovinski” juče su upravi škole prijavili da je njihovo dijete udarila učiteljica, zbog čega će, tvrde, podnijeti i krivičnu prijavu.

Majka djevojčice kazala je da je imala razumijevanja za ranije pristupe učiteljice koja je starija i stroža, ali da je obaviještena da je juče odgurnula sedmogodišnjakinju, tako da je zamalo udarila glavom o sto. Pojasnila je da djevojčica nije ovdje živjela i slabije poznaje jezik, kao i da joj je učiteljica ranije “govorila da je glupa”.

Direktorica škole Nataša Popović “Vijestima” je kazala da će obaviti razgovor i preduzeti sve mjere kako bi se ispitao slučaj. Pojasnila je da je juče ujutru od roditelja obaviještena šta se dogodilo, da je učiteljica demantovala da je udarila djevojčicu, kao i da se ranije niko nije žalio ni na dijete, roditelje ili zaposlenu.

Bonus video: