Ljutica: Moramo zaustaviti odliv ljekara da bi neko vodio brigu o našim građanima

"Ministarstvo nije pokazalo empatiju, a Vlada nije imala razumijevanja za zahtjeve ljekara", rekao je Igor Ljutica, na novom protestu SIDCG koji je održan ispred Vlade Crne Gore

27714 pregleda 128 reakcija 74 komentar(a)
Ljutica, Foto: Milena Radonjić
Ljutica, Foto: Milena Radonjić
Ažurirano: 10.06.2023. 12:27h

Predsjednik Sindikata izabranih doktora Crne Gore (SIDCG) Igor Ljutica saopštio je da su se okupili da iskažu nezadovoljstvo zdravstvenim politikama posljednjih godina.

On je to kazao na novom protestu SIDCG koji je danas održan ispred Vlade Crne Gore.

To je drugi protest SIDCG, pod nazivom “Spašavanje primarne zdravstvene zaštite u minut do 12”.

"Moramo zaustaviti odliv ljekara da bi neko vodio brigu o našim građanima. Ministarstvo nije pokazalo empatiju, a Vlada nije imala razumijevanja za zahtjeve ljekara", rekao je Ljutica.

On je kazao da je dobra stvar što se rodio SIDCG.

"Mi smo tu za građane", poručio je Ljutica i izrazio nadu da više niko neće dozvoliti da bijeli mantili budu na ulici, gdje im, kako kaže, nije mjesto.

Istakao je da imaju podršku i drugih zdravstvenih sindikata, što je, dodaje, rijetko u Crnoj Gori.

"Poznato je da ovo ne radimo zbog novca, tako da sad očuvanje primarne zdravstvene zaštite stavljamo u prvi plan, a ne zarade kako nam se pripisuje. Mi smo ovdje da zaštitimo naše i vaše zdravstvo dok neko drugi puni svoje džepove", kazao je Ljutica.

Natalija Popović je kazala da je njihova struka ponižena.

Popović
Popovićfoto: Milena Radonjić

"Nova reforma zdravstva trebala je da bude važna, a ona je otežala rad ljekarima i zdravstvenim ustanovama. Strukovna udruženja iz regiona su me zvala i pitala me kako zemlja kandidatkinja za EU može sebi da dozvoli takve promjene. Svaka kuća se gradi od temelja, a ne od krova, a primarna zaštita je naš temelj", rekla je Popović.

Predsjednica Ljekarske komore Žanka Cerović kazala je da su svi zahtjevi doktora iz primarne zdravstvene zaštite opravdani te da su ti doktori pravi predstavnici svoje profesije.

Cerović
Cerovićfoto: Milena Radonjić

"Ovo je vrhunac bahatosti Ministarstva zdravlja koje neće da primi 240 doktora. Moraju da shvate da su servis građana i ljekara. Ovo je borba svih ljekara Crne Gore, za mladi kadar koji zarad građana moramo zadržati u zemlji", rekla je Cerović.

Ljutica je u obraćanju Vladi rekao da nisu ni svjesni kome su dali volan u ruke da upravlja zdravstvom i poručio im da je na njima odluka da li da saslušaju zahtjeve ili da, kako kaže, zakucaju posljednji ekser u primarni zdravstveni sistem Crne Gore.

Na prvom protestu, koji je prošle subote održan ispred Ministarstva zdravlja, saopšteno je da je ponašanje nadležnih prema ljekarima u Crnoj Gori nedopustivo.

Glavni odbor SIDCG pozvao je ranije građane i kolege da dođu na drugi protest.

"Molimo Vas da kao i do sada budete svjedoci u borbi za istinom sa lica terena i pomognete da svi zajedno prekinemo unistavanje primarne zdravstvene zaštite i javnog zdravstvenog sistema", navodi se u saopštenju.

Izabrani ljekari u Crnoj Gori od ponedjeljka rade po normama Fonda za zdravstveno osiguranje, što znači da pregledaju od 28 do 32 pacijenta dnevno.

Predsjednik SIDCG Igor Ljutica ranije je u intervjuu agenciji MINA kazao da primarna zdravstvena zaštita neće trpjeti zbog promjene režima rada izabranih ljekara i da će svi hitni slučejevi biti primljeni.

On je najavio i mogućnost štrajka ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune.

SIDCG se na proteste odlučio nakon što od Ministarstva zdravlja i Vlade nijesu dobili nikakav odgovor, niti poziv na sastanak kako bi razgovarali o problemima sa kojima se suočavaju.

Ljekari su, između ostalog, zahtijevali da se na zarade vrati strukturirani model obračunavanja plata, uz kapitacije i usluge, ukinut posljednjim Granskim kolektivnim ugovorom, kao i da se reguliše pitanje dežurstava.

Bonus video: