Polaganje vozačkog u skraćenoj proceduri: Ubrzani kurs za buduće ispitivače

Ministarstvo prosvjete ne odustaje od namjere da u ispitne komisije za polaganje vozačkih ispita ubace odabrane kadrove iako nemaju licencu

17587 pregleda 53 reakcija 13 komentar(a)
Po hitnom postupku polažu za vozače kategorija koje im nedostaju (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Po hitnom postupku polažu za vozače kategorija koje im nedostaju (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvjete nije odustalo od namjere da promijeni članove ispitnih komisija za polaganje vozačkog ispita, pa zbog toga po hitnom postupku organizuju da odabrani sa spiska za buduće ispitivače, po skraćenoj proceduri, polažu za sve kategorije vozača.

Sagovornici “Vijesti” iz Ministarstva prosvjete navode da su odabrani budući ispitivači, čija su se imena još početkom maja našla na tajnom spisku u Ministarstvu za buduće članove ispitnih komisija, počeli u skraćenoj proceduri da polažu za A ili C kategorije vozača.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima propisano je da član ispitne komisije može biti lice, koje ima licencu ispitivača i uz to da ima položenu za svaku kategoriju vozača odnosno ispitivača.

Prvi pokušaj da Ministarstvo prosvjete promijeni članove ispitnih komisija propao je u maju zbog toga što kandidati, koje su namjeravali da predlože, nijesu ispunjavali propisane uslove, tj. nijesu imali ni odgovarajuće položene kategorije za vozača.

“Zbog toga se pribjeglo novoj taktici da budući članovi komisija, po hitnom postupku, polažu za vozače kategorija koje im nedostaju, pa čak i po više njih u isto vrijeme”, navodi sagovornik “Vijesti”.

Upućeni tvrde da je osoba iz kabineta odlazećeg ministra prosvjete u ubrzanom kursu položila za A kategoriju - motor, C kategoriju - kamion, te da je cijeli postupak polaganja odrađen mimo zakonskih propisa.

Osim oko pokušaja izmjene članova ispitnih komisija, Ministarstvo prosvjete je napravilo i problem oko polaganja vozačkih ispita, koji su jedno vrijeme bili i obustavljeni.

Prvo su se novi testovi, koje je Radna grupa uradila poslije 30 godina, neovlašćeno našli u pojedinim auto-školama na primorju i Podgorici, što je dovelo do toga da njihovi kandidati imaju visoku prolaznost, a potom i do poziva Ministarstva da se polaganje vozačkih ispita obustavi.

Nakon toga je Ministarstvo prosvjete povuklo neuobičajen potez - nove testove su objavili na sajtu, tako da se varijacije pitanja na novim testovima sa rješenjiima uveliko prodaju po kopirnicama i pojedinim auto-školama.

“Na taj način se dodatno urušava sistem obuke i edukacije, a testovi su objavljeni bez saglasnosti članova Radne grupe, koja ih je pripremala, što je kršenje Zakona o autorskim pravima i biće najvjerovatnije predmet tužbe”, kazali su “Vijestima”.

I članovi ispitnih komisija, kako je rečeno “Vijestima”, najavljuju da zbog toga najvjerovatnije neće učestvovati na zakazanom narednom testiranju jer zbog “bezakonja ne žele da daju legitimitet i direktno učestvuju u produkciji vozača sa manjkom znanja”...

Bonus video: