Opština Budva u sve većem problemu - "taoci smo pritvorenog Božovića"

Neki od radnika ostaju bez posla jer nema ko da im produži ugovore

33614 pregleda 136 reakcija 57 komentar(a)
Božovića sprovode na saslušanje nakon hapšenja, Foto: BORIS PEJOVIC
Božovića sprovode na saslušanje nakon hapšenja, Foto: BORIS PEJOVIC

Opština Budva suočava se sa sve većim problemima, jer gradske vlasti ne žele da situaciju nastalu zbog pritvaranja gradonačelnika Mila Božovića razriješe izborom novog prvog čovjeka ili njegovog zamjenika, kako bi administracija mogla da funkcioniše.

Najnoviji problem nastao je nakon što su istekli ugovori o privremeno povremenim poslovima za nekoliko radnika, koji su na taj način praktično ostali bez posla - ugovore o produženju angažmana mora da potpiše Božović, a unos službenih dokumenata u Istražni zatvor nije dozvolio Viši sud.

Nekoliko radnika, čija su imena poznata redakciji “Vijesti”, obrazložili su da se nalaze u izuzetno teškoj situciji, neki od njih su samohrani roditelji, a bez plata su ostali na početku ljeta.

“Na svakih 120 radnih dana se ti ugovori produžuju i uskoro nam ističu, a predsjednik Opštine je u Istražnom zatvoru i jedini on može da ih potpiše. Prema zakonu, mi smo već morali imati ugovore za stalno zaposlenje, jer ovako nekoliko godina radimo, time što nam na svakih par mjeseci produžuju ugovore. Ćutimo, nijesmo se bunili, jer dosta nas hrani djecu i navikli smo da ćutimo”, ispričali su “Vijestima” radnici.

Zbog istih tih ugovora, kako su naglasili, već im je jednom bio prekinut radni staž za vrijeme političkih previranja u ljeto 2020. godine.

“Našem kolegi je istekao ugovor i nije produžen, nama ističu ovih dana i većina nas neće moći da prima platu. Već sada razmišljamo šta ćemo, mogu se sada obezbijediti neki sezonski poslovi tokom ljeta, ali šta poslije, šta u septembru, većina nas ima porodice, djeca nam idu u školu... Pitanje je koliko će ovo da traje. Sad kad su potpisali platne liste za majsku zaradu, svi ugovori koji su bili poslati u Viši sud vraćeni su nepotpisani i ti ljudi su već bez posla. Kada produžujemo ugovore nakon isteka 120 dana, ugovor prvo mi potpisujemo, pa nadređeni i na kraju predsjednik Opštine”, navode radnici.

U pismu dostavljenom “Vijestima”, pitaju i na koji način će biti riješen status radnika, posebno samohranih rodiljeta koji ostaju bez posla.

“Poštujući prezumpciju nevinosti i ne želeći ni na koji način da utičemo na cijeli proces, ne možemo a da se ne zapitamo zašto se situcija u Opštini ne razriješi, a na taj način i položaj radnika, time što bi bio imenovan potpredsjednik koji bi preuzeo upravljanje i imao pravo potpisa. Da li treba da svi budemo taoci ovog procesa i ostanemo bez primanja od kojih zavisimo. Molimo nadležne da uzmu u obzir našu situciju i nađu rješenje koje neće biti uvijek preko leđa radnika”, napisali su.

Gradska uprava godinama je upravo preko takvih ugovora angažovala radnike na način što im je svakih par mjeseci ugovor obnavljan.

Mnogi su to i javno kritikovali, objašnjavajući da je takav način zapošljavanja jedan od mehanizama obezbjeđivanja glasova na izborima.

Božović se punih dva mjeseca nalazi u spuškom Istražnom zatvoru, gdje mu se dostavlja službena dokumentacija na potpisivanje, koju prethodno odobri Viši sud.

Opština se našla u svojevrsnoj blokadi, jer zeleno svjetlo Viši sud daje samo za ovjeru platnih listi, dok uglavnom ostalu dokumentaciju vraća za Budvu.

Odobrene su i verifikacije faktura za advokate koji zastupaju Opštinu Budva pred međunarodnim tiribunalom u Parizu i Ženevi, gdje se vodi proces po tužbi njemačko-austrijskog koncerna WTE/EVN koji potražuje gotovo stotinu miliona eura, na ime projekta izgradnje postrojenja za tretman otpadnih voda.

“Vijestima” u Opštini nijesu odgovorili koliko radnika će ostati bez posla, jer im ugovori nijesu produženi.

Kolaps administracije slijedi, jer pojedinim sekretarima koji su vršioci dužnosti ističu mandati, a nema ko da potpiše rješenja.

Bonus video: