Izabrano novo rukovodstvo najstarijeg kluba dobrovoljnih davalaca krvi u državi

Najveći problem za dalji rad Udruženja je finansiranje akcija i takozvanog "zahvalnog obroka" poslije akcija dobrovoljnog davanja krvi

3323 pregleda 1 komentar(a)
Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Željezare Nikšić, Foto: Privatna arhiva
Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Željezare Nikšić, Foto: Privatna arhiva

Za predsjednicu Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Željezare Nikšić izbrana je Gordana Striković, dok je njen zamjenik Milovan Mirković.

Tako je odlučeno na izbornoj Skupštini Udruženja, najstarijeg u Crnoj Gori, koje baštini tradiciju dugu 63 godine, iako je Željezara sa radom prestala 2011. godine.

Na Skupštini je izabran i upravni odbor Udruženja u sastavu: Budimir Gojković, Dejan Gačević, Ljiljana Striković, Radislav Đuričić i Velimir Jovović.

"Virus humanosti i dalje opstaje kod naših članova i širi se na naše nove mlade članove. Rapidno se smanjio broj članova – do 2011. godine bilo je preko 400 dobrovoljnih davalaca u Udruženju, a sada ih ima 130, sa strukturom članstva od preko 85 odsto penzionera. ’Srećna’ okolnost je što je prosječna starost ovih penzionera nešto preko 56 godina, a krv može da se daje do 65. Godine", stoji u saopštenju željezarinog Udruženja.

Iako, kako su istakli, imaju dosta problema u radu, ne namjeravaju da odustanu od humane misije, već im je cilj da Udruženje ponovo omasove i podmlade.

"Na skupštini je odlučeno da Udruženje nastavi sa radom, jer se ne može tako lako zaobići činjenica da je Nikšić u poslednjih dvadesetak godina najbolja sredina u Crnoj Gori sa preko 55 odsto dobrovoljnih davalaca krvi, a ogroman doprinos ovakvom rezultatu dali su dobrovoljni davaoci krvi Željezare. Tu je i ljudski i emotivni razlog, jer je većina članova provela skoro čitav radni vijek u Željezari, koja je pored ostalog bila poznata i po dobrovoljnim davaocima krvi, ne samo u Crnoj Gori, već i na skoro svim prostorima bivše, zajedničke države", navodi se u saopštenju.

Najveći problem za dalji rad Udruženja je finansiranje akcija i takozvanog "zahvalnog obroka" poslije akcija dobrovoljnog davanja krvi.

"Angažovanjem naših organa upravljanja, uspijevamo da donacijama od različitih sponzora nastavljamo našu humanu misiju već 63 godine."

Udruženje će svake godine organizovati dvije samostalne akcije, 14. juna, na Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, i 8. decembra, na Dan fabrike Željezare Nikšić, a učestvovaće i u akcijama koje organizuju drugi klubovi dobrovoljnih davalaca krvi u Nikšiću.

Bonus video: