Kolašin: Humanitarni koncert za đake pješake

Sjutra (utorak) završava se kampanja prikupljanja novca za kupovinu kombija namijenjenog djeci iz Gornje Morače koja do škole pješače satima...

7176 pregleda 82 reakcija 4 komentar(a)
Detalj iz filma, Foto: quot;Šetnjaquot;/screenshot
Detalj iz filma, Foto: quot;Šetnjaquot;/screenshot

Humanitarnim koncertom Kulturno-umjetničkog društva “Mijat Mašković” koji će biti održan u utorak, u Kolašinu, završava se kampanja prikupljanja novca za kupovinu kombija za đake pješake u Gornjoj Morači.

Tu kampanju pokrenula je i realizovala ekipa volontera. Sve je započelo dokumentarnim filmom “Šetnja”, koji je režirala Sara Stojkanović. Junaci filma - Milica (10) iz Ljevišta, Žarko (13) iz Dragovića Polja i Vladan (13) iz Starča, od kuće do škole u Gornjoj Morači i nazad svakodnevno pješače po nekoliko sati.

Sav novac prikupljen prodajom karata sa koncerta u Kolašinu biće opredijeljen za kampanju. Takođe, podsjećaju organizatori, pored kupovine karata, Kolašinci će moći i da uplate donacije. Cilj višemjesečne kampanje bio je prikupiti 10.000 eura, kojim bi se obezbijedilo vozilo adekvatno terenskim uslovima u dornjomoračkom selu Ljevišta.

Stojkanović za “Vijesti” podsjeća da je film “Šetnja” samostalno snimljen, montiran, muzika je komponovala takođe volonterka. Prema njenim riječima, cijela akcija nastala je iz dobre volje troje studenata. Pored Stojakanović, kampanju su realizovali Filip Davidović, projektni koordinator, i Marija Mitrović, kompozitorka.

Postojeći đački autobus nije adekvatan za planinska sela Gornje Morače, podsjećaju iz projektnog tima.

Tako, objašnjavaju, djeca OŠ “Vojin Čepić” sa područnim jedinicama, u želji za sticanjem osnovnog obrazovanja, kreću u šetnju dugu 14 kilometara, “ne znajući da li će tog dana zateći prirodne uslove koji će ih spriječiti da nastave put ka školi i da li će suvih udžbenika stići do učionice”.

“Penju se planinskim stazama, gaze šumske potoke i najiskusniji vodi šetače kroz obronke pokrivene snijegom. Njihov put vodi kroz živopisne prirodne pejzaže, dajući nam kolaž opreznih koraka u njihovoj običnoj, svakodnevnoj šetnji. Oni, vješti poznavaoci prečica i noćni svici u planini, samo su đaci pješaci na svom putu do škole”, piše na sajtu na kojem je minulih mjeseci prikupljan novac za kupovinu kombija.

Objašnjavaju da film “Šetnja” “obrađuje temu crnogorskog đaka-pješaka stavljajući u perspektivu dostupnost osnovnog obrazovanja u jeku civilizacije i tehnologije”.

“Dokumentarac prati lanac hitnih dječjih, ljudskih priča koje se protežu širom naše zemlje... Po prvi put svjedočimo sposobnosti mladih đaka i moći njihove pjesme koji nam pokazuju prkosni život generacija koje su formirale tradiciju i prelomni momenat u koji smo pozvani da unaprijedimo živote”, poručio je projektni tim.

Kako su ranije saopštili, donacije su prva faza projekta, a očekuju da se “kroz saradnju sa nadležnim institucijama, pitanje sistemskog rješenja problema đaka pješaka uskoro pokrene”.

Bonus video: