U pljevaljskoj kasi 27,1 milion eura

Nacrt odluke o budžetu Opštine za 2023. godinu biće na javnoj raspravi do 23. juna

7403 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Gradonačelnik Pljevalja Dario Vraneš utvrdio je Nacrt odluke o budžetu Opštine za 2023. godinu “težak” 27,1 milion eura i uputio ga na javnu raspravu koja će trajati do 23. juna.

Iz njegovog kabineta je saopšteno da je to najveći predloženi budžet do sada.

Veći je u odnosu na prethodnu godinu za oko četiri miliona eura, a očekuje se da će biti usvojen do kraja ovog mjeseca.

Sa donošenjem ovogodišnjeg budžeta se kasni jer Demokratska partija socijalista, sa koalicionim partnerima, koja je do skoro bila na vlasti u Pljevljima, nije predložila budžet u predviđenom roku, pa je do sada na snazi bilo privremeno finansiranje.

Prema Nacrtu, predviđeno je da se iz tekućih prihoda u opštinski budžet slije 17,3 miliona eura, a najviše od poreza - više od devet miliona eura.

Od poreza na nepokretnosti Opština planira da prihoduje 3,8 miliona eura, a od naknada za korišćenje prirodnih dobara 7,14 miliona. Najviše po tom osnovu bilo bi naplaćeno po osnovu naknada za korišćenje šuma - 2,36 miliona eura, i od uglja - skoro 1,2 miliona eura.

Od naknade za unapređenje i zaštitu životne sredine, koju Opština Pljevlja naplaćuje od najvećih zagađivača - Rudnika uglja, Termoelektrane i Rudnika olova i cinka Šuplja stijena, predvođeno je 3,04 miliona eura.

Iz prethodne godine prenijeto je više od 5,5 miliona eura i riječ je uglavnom o novcu naplaćenom od ekološke naknade, a koji prethodna lokalna administracija nije portošila. Taj novac isključivo se može koristiti za realizaciju ekoloških projekata i on se čuva na posebnom računu.

Od donacija, transfera i kredita, planirano je 3,8 miliona eura, a najviše iz Egalizacionog fonda - 3,3 miliona eura.

Prihodi će se, prema planu, utrošiti na tekuće izdatke u iznosu većem od devet miliona eura, od čega za bruto-zarade zaposlenih 4,6 miliona eura i još oko 300.000 po osnovu ostalih ličnih primanja - zimnice, naknada odbornicima, otpremnine, jubilarne nagrade…

Rashodi za usluge i tekuće održavanje iznose skoro 1,4 miliona eura.

Za subvencije poljoprivredi, preduzetništvo, proizvodnju i pružanje usluga planirano je 1,8 miliona eura.

U ovogodišnjem budžetu predviđeno je i više od 400.000 eura za isplatu dječjeg dodatka, a kako je ranije saopštio Vraneš sva djeca iz Pljevalja, koja primaju 30 eura dječjeg dodatka od države, dobijaće još 30 eura od Opštine. U Pljevljima dječji dodatak od države dobija više od 3.300 djece.

Kapitalni budžet ove godine planiran je na iznos od skoro 12 miliona eura. Za lokalnu infrastrukturu planirano je 5,4 miliona eura, za investiciono održavanje više od četiri, a za otplatu dugova 1,5 miliona eura.

Među značajnijim projektima koji planiraju da se realizuju u ovoj godini su rekonstrukcija Ulice Velimira Jakić i raskrsnice kod zgrade Pošte, gdje je po projektu planirana izgradnja kružnog toka. Za ovaj posao predviđeno je 950.000 eura. Za implementaciju mjera energetske efikasnosti predvođeno je da se potroši 1,78 miliona eura, od čega milion eura za “utopljavanje” zgrada koje se griju iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici.

Vraneš je ocijenio da je predloženi budžet razvojni i da će mnoge stavke koje se odnose na nepotrebno trošenje novca biti uklonjene.

“Budžet Opštine Pljevlja za prošlu godinu donijet je u iznosu od 21,8 miliona eura. Potom je početkom oktobra izvršen rebalans budžeta, gdje je pomenuti iznos uvećan na iznos od 23,8 miliona. Tekući budžet je bio planiran u iznosu od 13,6, dok je kapitalni u iznosu od gotovo 10,2 miliona eura. Nažalost, pomenuti budžetski plan nije realizovan, jer više od pet miliona eura nije potrošeno, a mnogi projekti nisu privedeni kraju”, rekao je Vraneš koji je krajem aprila preuzeo upravljanje Opštinom Pljevlja.

Kazao je da su u odnosu na prošlu godinu udvostručena sredstva za subvencije za rješavanje stambenih pitanja mladih bračnih parova, za šta je opredijeljeno 80 hiljada eura.

Vraneš je istakao da je ove godine znatno više sredstava usmjereno prema selu - za izgradnju seoske infrastrukture, subvencije za stočarsku i poljoprivrednu proizvodnju.

U prošloj godini za asfaltiranje seoskih puteva planirano je oko 700 hiljada eura, a ove godine 1,6 miliona.

Bonus video: