Traži se srednjovjekovni rudar visok tri metra

Do 6. jula otvoren konkurs za stalnu savremenu umjetničku instalaciju, u okviru projekta Valorizacije arheološkog lokaliteta Brskovo

9297 pregleda 0 komentar(a)
Maketa srednjovjekovnog Brskova, Foto: TO Mojkovac
Maketa srednjovjekovnog Brskova, Foto: TO Mojkovac

Javni konkurs za stalnu savremenu umjetničku instalaciju, u okviru projekta Valorizacije arheološkog lokaliteta Brskovo, biće otvoren do 6. jula, a od učesnika se očekuje da ponude autentična likovna rješenja rudara iz srednjeg vijeka sa svjetiljkom. Organizatori tog konkursa su Ministarstvo kulture i medija, u saradnji sa Opštinom Mojkovac, uz finansijsku podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke.

“Cilj konkursa je valorizacija lokaliteta Brskovo, kao i širenje znanja o kulturnoj baštini lokaliteta široj javnosti kroz stalnu prezentaciju u vidu savremene umjetničke instalacije Rudara iz srednjeg vijeka sa svjetiljkom u ruci. Nagrađeno rješenje treba da istakne podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke i ukaže na kulturno-istorijsku povezanost lokaliteta i razvoja rudarske industrije u tadašnjoj Njemačkoj”, kažu u Opštini.

Instalacija, koja bi trebalo da je visoka tri metra, biće postavljena na prostoru bivšeg jalovišta olova i cinka koji je sada sportsko-rekreativna zona.

Iz Opštine Mojkovac podsjećaju da je Brskovo jedan od najznačajnijih srednjovjekovnih lokaliteta u Crnoj Gori.

Sama instalacija dio je šire turističke rute “Brskovo priča koja traje” i ona obuhvata turističku stazu sa vidikovcem na kraju. Likovno rješenje treba da se idejno uklopi u već uređeni prostor i promotivni materijal.

“Brskovo je posebno značajno za Mojkovac, jer je svojim položajem i istorijskim razvojem usko povezano s područjem ove opštine, iako je kao poznato rudarsko i trgovačko središte zahvatilo cijelo Potarje i okolinu. Bliska istorijska povezanost i naše obaveze očuvanja baštine jasna je iz samog imena Mojkovca, nastalog od složenice - moj kovani novac. Brskovo je često bilo predmet interesovanja trgovaca iz Kotora i Dubrovnika, a trg s rudnicima srebra, kovanicom i crkvom posvećenom Majci Božjoj, bio je pod upravom dubrovačkih dominikanaca”, kažu u lokalnoj upravi.

U opisu projekta piše i da je Brskovo doživjelo razdoblje naglog razvoja između 1280. i 1350. godine. Rudnik su osnovali Sasi, njemački rudari, koji su u 12. vijeku uveli nove tehnike rudarstva, političkog i društvenog uređenja.

“U vrijeme procvata Brskova u njemu je bila carinarnica, dubrovačka kolonija, a bilo je i mjesto rezidencije dubrovačkog konzula. Na tom se mjestu kovao novac poznat kao ‘Grossi de Brescova’. Osmanlije su ga zauzeli 1399. godine, a 1433. jedan dubrovački tekst navodi ga kao napušteno mjesto. U cijeloj Crnoj Gori ovo je jedini trgovački centar koji se po svom značaju može mjeriti sa primorskim gradovima”, istorijski su detalji o tom području.

Bonus video: