Prelivanje kanalizacionog mulja u bečićkom naselju Vještice realna prijetnja

Budvansko preduzeće “Otpadne vode” apeluje na nadležne da što prije riješe po žalbi na javni poziv, kako bi se riješio problem postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u bečićkom naselju Vještice

25882 pregleda 13 komentar(a)
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, Foto: Vuk Lajović

Kanalizacioni mulj koji nastaje prečišćavanjem otpadnih voda u postrojenju u bečićkom naselju Vještice, već punih sedam dana se ne iznosi iz bazena, a njegova koncentracija iz dana u dan raste i prijeti da bi u špicu sezone moglo doći i do prelivanja.

Opštinsko preduzeće “Otpadne vode”, koje gazduje postrojenjem za tretman otpadnih voda (PPOV) u Bečićima, još jednom je pozvao Komisiju za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki da što prije donese odluku, s obzirom na to da je stopiran odvoz mulja za Albaniju, gdje se godinama unazad deponuje.

“Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki i pored više urgencija i javnih apela društva koje upravlja postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u Budvi još uvijek nije donijela rješenje po uloženoj žalbi na otvoreni postupak javne nabavke koji je raspisalo budvansko komunalno preduzeće, a tiče se odvoza kanalizacionog mulja sa PPOV-a Budva. Rokovi definisani zakonom o javnim nabavkama u članu 193 jasno definišu rokove u kojima je Komisija dužna da odluči po uloženoj žalbi i imajući u vidu da je žalba uložena 3. aprila ove godine jasno je da je taj rok više nego dvostruko prekoračen”, istakao je u razgovoru za “Vijesti” direktor preduzeća “Otpadne vode” Milivoje Radulović.

On je naglasio da je, u dopisima koji su upućivani kako Komisiji, tako i Agenciji za zaštitu životne sredine, Upravi za inspekcijske poslove, Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Opštini Budva, preduzeće “Otpadne vode” upozoravalo na veliku važnost rješavanja ovog pitanja i isticalo kakve bi nesagledive posljedice nastale po životnu sredinu i nastupajuću turističku sezonu ukoliko se u najkraćem mogućem roku ne otpočne sa odvozom kanalizacionog mulja sa PPOV-a u Bečićima.

“Brine nas činjenica da do sada nismo dobili nikakav odgovor na naše urgencije molbe za izlazak iz ove situacije, a turistička sezona je uveliko počela. Uz to se svakodnevno povećava dotok otpadne vode na PPOV, a sa tim je i količina mulja u finalnim taložnicima i rezervoaru za višak mulja blizu maksimuma. Napominjemo da je i dalji tehnološki proces prečišćavanja ugožen i da će analize prečišćene otpadne vode biti nezadovoljavajuće i svi parametri će biti iznad definisanih graničnih vrijednosti”, kazao je Radulović.

Radulović
Radulovićfoto: Vuk Lajović

On napominje da su “Otpadne vode” u aprilu uspjele da sprovedu hitnu nabavku i kratkoročno riješe problem odvoza mulja.

“Nakon toga zakonski više nije moguće da preduzeće bude naručilac ovog posla bez izmjena Plana javnih nabavki i zaključivanja novog ugovora sa svojim osnivačem, a na šta se još uvijek čeka zbog nemogućnosti da ga potpiše predsjednik Opštine. Apel za rješavanje i ovog problema je takođe upućen nadležnom sekretarijatu Opštine i očekujemo da istu bude riješen u što kraćem roku a sve iz razloga ozbiljnosti ove situacije i neophodnosti potpune funkcionalnosti postrojenja u toku turističke sezone”, kazao je Radulović.

On je podsjetio da se kanalizacioni mulj unazad nekoliko godina sa postrojenja u Bečićima izvozi u Albaniju na dalji tretman.

“I jedina alternativa koja je na raspolaganju preduzeću jeste da mulj lageruje unutar postrojenja, odnosno da ga odlaže na zemljištu u neposrednoj blizini, što je bio slučaj do 2020, gdje bi čekao dalji pretovar, a kasnije i odvoz na lokaciju za dalji tretman. Ovakav način upravljanja muljem, koji se kao takav dobije nakon dehidratacije i obrade na presama, nije poželjan za nas iz poznatog razloga - nakon lagerovanja takvog mulja na otvorenom prostoru sigurno je da će doći do širenja neprijatnih mirisa u Bečićima. Ova situacija bi dovela do velikog nezadovoljstva kako okolnog stanovništva, tako i hotelijera u Bečićima i gostima koji budu boravili na budvanskoj rivijeri”, naglasio je Radulović.

On je upozorio na to da je, zbog zastoja u izvlačenju iz bazena, koncentracija mulja i sada nedopustivo velika, pa će predstavljati opterećenja po proces prečišćavanja u toku ljetnje sezone ukoliko se stvore uslovi da se intenzivno može izvlačiti.

“Situacija u kojoj je koncetracija mulja u bazenima velika i kao takva bude na početku špica turističke sezona izvjesno je da će u toku najvećeg priliva otpadne vode na PPOV, u poslijepodnevnim časovima dolaziti do izbijanja mulja na finalnim taložnicima, a time i njegovog izlaska zajedno sa prečišćenom vodom, što će takođe dovesti do širenje neprijatnih mirisa. Još jednom apelujemo na Komisiju za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki da donese odluku po uloženoj žalbi i tako omogući da se riješi problem, jer ukoliko odluka bude takva da se javni postupak mora ponoviti, to je neophodno uraditi u što kraćem roku. U tom slučaju, mora se poštovati minimalni broj dana trajanja nekog javnog poziva i pravosnažnosti donijetih odluka koje se odnose na taj postupak”, zaključio je Radulović.

Bonus video: