Posla u podgoričkoj "Čistoći" bilo, ali ne i za Hota

Izvršni direktor “Čistoće” kazao da je od početka godine zaposlio pet osoba, ali ne i bivšeg zaposlenog, kojeg je po presudi suda trebalo da vrati na posao

15641 pregleda 7 komentar(a)
Hot, Foto: Boris Pejović
Hot, Foto: Boris Pejović

Podgorička “Čistoća” od početka godine imala je potrebu za kadrom sa završenim tehničkim fakultetom, ali nije na posao vratila inženjera mašinstva Denisa Hota, jer su u vrijeme kad je on od bivšeg poslodavca tražio da se vrati na rad, ta radna mjesta bila već popunjena.

To se, pored ostalog, navodi u izjašnjenju izvršnog direktora Andrije Čađenovića (DPS), koje je, na njihov zahtjev, Odboru direktora dostavio 9. juna.

Predsjednik Odbora direktora Milan Vukadinović (Demokrate) tražio je od Čađenovića da dostavi podatke o tome da li je od početka godine u “Čistoći” bilo zapošljavanja lica sa VII 1 nivoom obrazovanja.

U izjašnjenju koje je uputio Vukadinoviću, a u koje su “Vijesti” imale uvid, izvršni direktor “Čistoće”, pored ostalog, potvrdno je odgovorio da je od početka godine do 18. maja u tom preduzeću bilo zapošljavanja.

“I u radni odnos sa VII 1 nivoom obrazovanja, a sve u skladu sa potrebama procesa rada i potrebama organizacije posla, primljeno je pet zaposlenih”, naveo je on.

Od toga, dva su lica sa završenim tehničkim fakultetom, za radna mjesta “samostalni referent za razvoj novih tehnologija” i “samostalni referent za razvoj i investicije”. Za ovo drugo, kandidat je mogao imati završen tehnički ili fakultet društvenih nauka, navodi se u izjašnjenju Čađenovića.

Čađenović
Čađenovićfoto: SAVO PRELEVIC

Zaposlena su još dva lica sa društvenih nauka, na radnim mjestima “samostalni referent za naplatu potraživanja za pravna lica” i “samostalni referent za kontrolu i evidenciju utuženja za pravna lica”. “Čistoći” je, prema izjašnjenju Čađenovića, od početka godine trebalo i jedno lice sa završenim pravnim fakultetom, za radno mjesto “samostalni referent za normativnu djelatnost i pravne poslove”.

Iako Vukadinović u zahtjevu nije to pomenuo, Čađenović se u dijelu odgovora osvrnuo na bivšeg zaposlenog Denisa Hota, koji je otkaz u tom podgoričkom komunalnom preduzeću dobio 2019, kada je pokrenuo, te kasnije i dobio spor protiv dotadašnjeg poslodavca.

“Čistoći” su u međuvremenu stigle i kazne zbog nepoštovanja tri izvršne presude, pa je to preduzeće dužno da plati 2.500, a odgovorno lice - izvršni direktor, 800 eura.

Čađenoviću sjutra ističe mandat.

U izjašnjenju, on navodi da je presudu u vezi sa vraćanjem Denisa Hota na posao Osnovni sud u Podgorici donio 16. maja 2022, a da je Hot, od momenta donošenja, imao pravo da u roku od 60 dana traži vraćanje na rad. Kazao je i da je Hot, preko advokata, to svoje pravo ostvario 3. februara, ali da su radna mjesta na koja bi mogao biti raspoređen po sudskoj presudi tada već bila popunjena.

Kako je naveo u izjašnjenju, na radna mjesta za koja je neophodan ili poželjan tehnički fakultet, što je slučaj sa Hotom, zaposlena su lica koja su u “Čistoći” već duži vremenski period bila u radnom odnosu na određeno vrijeme.

“I koja su svojim radom, trudom, zalaganjem i profesionalnošću više nego opravdali raspored na gore navedena radna mjesta”, naveo je Čađenović u izjašnjenju. Dodao je i da je Hot, nakon što je preko advokata tražio da bude vraćen na posao, obaviješten da u tom momentu nije bilo upražnjenih radnih mjesta na koja se mogao rasporediti u skladu sa svojim nivoom obrazovanja, kao i da će poslodavac, u cilju postupanja po presudi, preduzeti korake radi vraćanja zaposlenog na posao, “za šta je neophodno ispoštovati upravnu proceduru, jer ‘Čistoća’ nema pravo da samostalno mijenja Akt o sistematizaciji i otvara novo radno mjesto”.

Napomenuo je i da je Hot u tom momentu bio zaposlen u Srednjoj stručnoj školi “Ivan Uskoković” u Podgorici. Taj argument “Čistoća” je koristila i u žalbi pred sudom, ali je sud početkom aprila, odbacujući prigovor, cijenio da to što je radno angažovan na drugom radnom mjestu, ne isključuje pravo bivšeg zaposlenog da se vrati na rad u podgoričko komunalno preduzeće.

Andrija Čađenović u “Čistoći” je od februara 2019, najprije kao vršilac dužnosti, te potom od juna iste godine i izvršni direktor. Prethodno je, od maja 2015, bio komandir Službe zaštite Glavnog grada.

Bonus video: