Brajović tvrdi da je otkaz u KCCG dobio jer mu se uprava sveti, iz KCCG kažu da je vrijeđao zaposlene

Brajović kazao da je nedavno kažnjen uslovnim prestankom radnog odnosa u disciplinskim postupcima zbog navodno teže povrede radne obaveze. Iz KC su odgovorili da je ta ustanova izrekla sankciju o prestanku radnog odnosa Brajovića nakon što je više puta u posljednjoj godini ponavljao prekršaje i što nijedna blaža sankcija nije bila plodotvorna

17724 pregleda 10 komentar(a)
Brajović, Foto: Luka Zekovic
Brajović, Foto: Luka Zekovic

Zaposleni u Kliničkom centru (KC) i sekretar Sindikata slobodnih radnika Slobodan Brajović dobio je otkaz, nakon što su nedavno protiv njega vođena dva disciplinska postupka zbog, kako tvrdi, javno izgovorenih stavova.

Brajović je “Vijestima” kazao da je odluka o otkazu očekivana i da mu se uprava te zdravstvene ustanove sveti zbog toga što je ukazivao na nepravilnosti i nezakonitosti. On je istakao da je nedavno kažnjen uslovnim prestankom radnog odnosa u disciplinskim postupcima zbog navodno teže povrede radne obaveze zato što je dao izjavu za Televiziju Vijesti kao predstavnik sindikata, ali i zbog statusa na društvenmoj mreži Fejsbuk, koji su se odnosili na direktorku KC Ljiljanu Radulović.

On smatra da je u pitanju montirani postupak i da nema govora o težoj povredi radne dužnosti na poslu, kao i da mu Evropska konvencija o ljudskim pravima koja garantuje slobodu govora. Tvrdi da je u međuvremenu dobio i otkaz jer je navodno prijetio koleginici, iako se taj slučaj odnosi na period prije izircanja mjera o uslovnom prestanku radnog odnosa. Podsjetio je da je već jednom dobio otkaz jer je ukazao na nepravilnosti u vezi sa isplatom prekovremenih sati, iako je uprava javno prije toga saopštila da je svaki zaposleni dužan da prijavi neregularnosti u ustanovi.

Iz KC su odgovorili da je ta ustanova izrekla sankciju o prestanku radnog odnosa Brajovića nakon što je više puta u posljednjoj godini ponavljao prekršaje i što nijedna blaža sankcija nije bila plodotvorna već je sve grublje nastavljao da vrijeđa i omalovažava zaposlene...

“KC je u posljednjoj godini sproveo četiri disciplinska postupka zbog deset povreda radnih dužnosti. Od toga, osam težih povreda se odnosi na nasilničko, nedolično ili uvredljivo ponašanje ili iskazivanje bilo kakvog oblika netrpeljivosti iz Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost”.

Kazali su da je tokom prvog disciplinskog postupka određen uslovni prestanak radnog odnosa, zatim jednokratna novčana kazna, trećom prilikom ponovljen je uslovni prestanak radnog odnosa.

“Nakon što je ovo lice nastavilo sa ponavljanjem nedoličnog i uvredljivog ponašanja, i to na osnovu Zakona o radu, Granskog kolektivnog ugovora i Statuta KC, donesena je odluka o izricanju sankcije o prestanku radnog odnosa. Dodatno, Sud za prekršaje u Podgorici je 16. novembra 2022. godine donio odluku kojom se ovo lice oglašava krivim zbog prekršaja iz člana 7, stav 1 Zakona o javnom redu i miru (uvredljivo ili drsko ponašanje), izvršen u odnosu na oštećenu koleginicu koja je zaposlena u KC”. Istakli su da uvredljivo ponašanje nije i ne smije da bude prihvatljivo na bilo kojoj adresi.

Bonus video: